Vienas keisčiausių COVID-19 atvejų - moteris su nusilpusia imunine sistema 70 dienų skleidė virusą, nors pati simptomų nejautė  (1)

Vašingtono valstijoje (JAV) moteris, serganti COVID-19, 70 dienų skleidė infekcines viruso daleles – kas reiškia, kad per visą tą laiką ji buvo užkrečiama, nepaisant to, kad jai niekada nepasireiškė ligos simptomai, skelbia naujas tyrimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

71 metų moteris sirgo tam tikra leukemijos – arba baltųjų kraujo kūnelių vėžio – forma, todėl jos imuninė sistema buvo nusilpusi ir nesugebėjo išvalyti pacientės kūną nuo naujojo koronaviruso, žinomo kaip SARS-CoV-2. Nors mokslininkai įtarė, kad žmonės su nusilpusia imunine sistema virusą gali platinti ilgiau nei įprasta, iki šiol nebuvo daug įrodymų, kad tai vyksta.

Tokios išvados prieštarauja JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) gairėms, kuriose teigiama, kad žmonės su nusilpusia imunine sistema, sergantys COVID-19, po 20 dienų greičiausiai jau nebegali užkrėsti kitų.

Naujos išvados rodo, kad „ilgalaikis užkrečiamo viruso išsiskyrimas gali kelti susirūpinimą tam tikrų pacientų atvejais, kurių imuninė sistema yra susilpnėjusi“, savo darbe, šią savaitę moksliniame žurnale „Cell“ paskelbtame tyrime rašo jo autoriai.

„Virusui ir toliau plintant, juo užsikrečia daugiau žmonių, tame tarpe ir turintys įvairius imunosupresinius sutrikimus, todėl svarbu suprasti, kaip šiose populiacijose elgiasi SARS-CoV-2“, – pranešime teigia vyresnysis tyrimo autorius ir JAV Nacionalinio alergijų bei infekcinių ligų instituto virusologas Vincentas Munsteris.

Neįprastas atvejis

 

Moteris buvo užkrėsta vasario pabaigoje, per pirmąjį šalyje užregistruotą COVID-19 protrūkį, kuris nutiko Gyvybės priežiūros centro reabilitacijos klinikoje Kirklande, Vašingtono valstijoje – kur moteris buvo gydėsi kaip pacientė.

Vasario 25 d. ji buvo paguldyta į ligoninę dėl anemijos, susijusios su vėžiu, ir gydytojai atliko testą, ar ji neserga COVID-19 – nes ji atvyko iš klinikos, kurioje prasidėjo protrūkis. Kovo 2 d. buvo gautas teigiamas testo rezultatas.

Per 15 vėlesnių savaičių moteris buvo tiriama dėl COVID-19 daugiau nei keliolika kartų. Virusas buvo aptinkamas jos viršutiniuose kvėpavimo takuose 105 dienas, o užkrėsti galinčios viruso dalelės – mažiausiai 70 dienų.

Mokslininkams net pavyko išskirti virusą iš pacientės mėginių ir išauginti jį laboratorijoje. Jie netgi sugebėjo užfiksuoti viruso vaizdus, naudodami elektroninę skenavimo ir perdavimo mikroskopiją.

 

Moteris buvo užkrečiama tiek ilgai greičiausiai todėl, nes jos kūnas nesukėlė tinkamo imuninio atsako. Iš tiesų neatrodė, kad moters kraujo mėginiuose būtų antikūnų, nukreiptų prieš virusą.

Moteris buvo gydoma dviem išgijusiųjų nuo COVID-19 pacientų kraujo plazmos sesijomis, – persirgusių kraujyje išlieka antikūnai, kurie perpilant patenka į gydomojo organizmą. Po antro gydymo seanso infekcijos nebeliko, tačiau nėra galimybės sužinoti, ar pasveikusiųjų plazma padėjo – nes po perpylimo moteris vis tiek dar turėjo labai mažą antikūnų koncentraciją.

Mokslininkai taip pat atliko genetinę moters viruso sekoskaitą – ir pamatė, kad virusas laikui bėgant keliskart mutavo. Tačiau mutacijos neturėjo įtakos viruso dauginimosi greičiui. Be to, autoriai neaptiko įrodymų, kad kuri nors iš šių mutacijų suteikė virusui išgyvenimo pranašumą – nes infekcijos metu nė viena iš mutacijų netapo dominuojančia.

Neatskleistos paslaptys

Autorių teigimu, tiksliai nežinoma, kaip moteris išgijo nuo viruso – ir tai reikėtų išnagrinėti būsimuose tyrimuose, kuriuose dalyvautų pacientai, kurių imuninė sistema nusilpusi.

 

Be to, mokslininkai nežino, kodėl moteriai taip niekada ir nepasireiškė COVID-19 simptomai, nepaisant imuninės sistemos susilpnėjimo – o tai kelia didesnę sunkių ligų riziką, teigia CDC.

„Iš tiesų galima tikėtis, kad imuninės sistemos būklė leis virusui plisti nuo viršutinių (dažniau pasitaikančių peršalimo atvejų) iki apatinių kvėpavimo takų (plaučių uždegimo), – sako V.Munsteris. – Tačiau nors pacientė virusą turėjo bent 105 dienas, tai akivaizdžiai neįvyko – ir to priežastys mums išlieka paslaptimi“.

Autoriai pažymi, kad jų tyrimas apima tik vieną atvejį, todėl išvados nebūtinai gali būti taikomos visiems pacientams, sergantiems imuninę sistemą slopinančiomis ligomis.

Vien JAV yra apytiksliai 3 milijonai žmonių, sergančių imuninę sistemą silpninančiomis ligomis – įskaitant ŽIV turinčius žmones, o taip pat tuos, kuriems buvo atliktos kamieninių ląstelių transplantacijos, organų transplantacijos ir chemoterapija, teigia autoriai.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: