Elonas Muskas: Marse nusileisime anksčiau nei buvo galima tikėtis (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

conjurer 2020-12-07 23:18
Visų pirma jie žadėjo nusiųsti nepilotuojamą dragon kapsulę į marsą berods per 2018 marso langą. Abu langus prašovė, ir tikisi žmones nusiųsti per 2024 langą? Nusiuntė randoną teslą į atsitiktinę kreivą orbitą aplink saulę. Jokio nepilotuojamo skrydžio į marsą nebuvo. Nuskrist iki marso nėra sunku. Sunkiausia yra nusileisti. Reta atmosfera reikalauja tikslaus parašiutų ir raketinių variklių veikimo. Kol jie šito žingsnio nepereis, tol viskas apie marsą bus pezalai. Tiesą sakant kol jie neįkalė ko nors į marso orbitą, šitos kalbos apie marsą yra tik spacex viešieji ryšiai. Jie yra komercinė firma imanti pinigus už palydovų kėlimą į orbitą, ir pakolkas nieko daugiau. Toliau dėl starship. Jo dizainas toks nesaugus, kad vienintelis būdas kurį matau, pakelti jį į orbitą, ir pakelti astronautus su dragon kapsule. Ir dar padaryti kelias papildymo misijas, kol jis galės pradėt skrįdį iki marso. Nesaugus pagrinde dėl to kad su tokio dydžio pakopa praktiškai neįmanoma padaryti jokios veikiančios aborto sistemos. Tą pačia problemą turėjo shutle, ir vietoje abortų turėdavom žmonių mirtis. Tiesą sakant amerikonai su mercury programa sukūrė geriausia aborto sistemą - mažiausia dalis, esanti raketos viršuje gali greitai atsiskirti nuo raketos. Kuo didesnė žmones gabenanti kapsulė, tuo šitas procesas rizikingesnis. Tad jaučiu tas pasakymas „didelė tikimybė, kad kas nors gali mirti“ yra dar nepasiekus orbitos. Taip pat starship yra žiauriai nepraktiškas. Viena didelė pakopa. Jei net sugebėsi jį pakelti į orbitą, kuro sąnaudos bus didesnės, nei modulinis sprendimas, kaip pvz apollo + nusileidimo modulis. Apollo atveju, nusileidimo modulis negražinamas iki žemės, ir grįžtama su mažiausiu įmanomu svoriu. SpaceX galvoja, kad visą starship galės nuleisti mėnulyje. Gal net pakelti, jei sugebės išgauti jam kuro. Nors įmanoma, tai žiauriai nepraktiška. Dar jie sakė, kad starship bus skirtas gabenti keleivius iš vienos žemės pusės į kitą. Kas irgi žiauriai nepraktiška. Bet kita vertus, šitie pezalai eina iš žmogaus kuris planuoja padaryti šimtų kilometrų vakuumo vamzdį, ar padaryti pačia neefektyviausią metro sistemą pasaulyje (kuri gabens ne keleivius, bet jų mašinas). Nesupraskit klaidingai, man patinką ką Muskas daro, ir narkotikai yra jėga, bet darbą ir žolės pūtimą reikėtų izoliuoti vieną nuo kito.
Benediktas 2020-12-07 23:33
Conjurer. Atsiprašau, bet kokią spaudą skaitei prieš dėstydamas šias mintis iš kur sėmeisi šių pamastymų? Ar tik ne su galūne .ru? Jie pastoviai Muską ir SpaceX kritikuoja, o realybė tokia, kad niekas geresnių rezultatų už SpaceX neparodo.
NekenciuReklamos 2020-12-07 23:34
Butent, prie viso sito noreciau prideti - nebutu Musko nebutu ir Teslos ar SpaceX.
NekenciuReklamos 2020-12-07 23:37
kai SpaceX nuskris iki Marso, jau nesneku apie sekminga nusileidima, tada bus galima padiskutuoti. Kol kas Muskas viska ka daro orientuojasi y zemutines orbitas aplink Zeme, keliones, palydovai ir kita markentigine nesamone (t.y. investiciju pritraukimas). pvz NASOS uzduotis visiskai kitokia. Todel ir tyrimu kryptys su atitinkomais rezultatais yra visai kitokie lyginant su Musko SpaceX. Beje, galvojat Muskas siaip is pirsto islauze visas tas naudojamas technologijas??? Cia tas pats kaip sakyt kad S.Jobs sugalvojo pirstu valdoma ekrana ir telefona viename ir su tuom visas susijusias technologijas. Jis tiesiog gabus verslininkas, po kurio, SpaceX nebeliks tokia kokia yra dabar, vienintele ir nepakartojama
conjurer 2020-12-08 00:07
stotis gali palengvinti reikalus. Kol spaceX nenuleis nei vieno aparato ant marso paviršiaus, tol tokias kalbas reikia laikyti svaisčiojimais. Jie neturi net tokio konkretaus plano kaip NASA su artemis programą. Be to juo sunku pasitikėti, po daugumos jo pasisakymų. Hyperloop yra brangi ir nepraktiška nesamonė, maglev traukiniai yra daug geresnis sprendimas greitom kelionėm. Musko ugniasvaidis yra vaikiškas žaisliukas. Be Tesla linijos ir Falcon 9 raketų Muskas daugiau nieko rimto nepadarė. Bet prikabino makaronų krūvas, ir privertė mažiau fiziką išmanančius svajoti apie "futurama" lygio ateitį.
Niemand 2020-12-08 00:31
Tikslus raketu veikimas leidžiantis ant fakelo, checked, jie vieninteliai tą geba padaryti žemėje, su gerokai aukštesne gravitacija. Parašiutai checked, atidirbta su drakonais. Nėra jokiu techniniu kliūčiu, nuskristi ir nusileisti spacex, bet tame nebūtu nieko naujo. Nešvaistys Muskas pinigėliu, kol negalės parskristi. Bet su starship progresu, tas net labai realu per 2 m. Sakyčiau per kitą langą 99 proc., kad be ekipažo suskraidys.
Benediktas 2020-12-08 01:02
Palyginimas. Jei jums viena firma suprojektavo namo projektą, o kita namą pastatė pagal tą projektą už mažą kainą, greitai, bei kokybiškai, kaip niekas kitas rinkoje. Tai kame problema? Ar Muskas kažkada sakė, kad SpaceX pati viską padarė? Kiek esu klauses video, visada giriasi dėl geru NASA specialistų, kurie jiems perduoda savo patirtį, technologijas, bei kartu dirba prie SpaceX projektų. SpaceX kitką daro gerai - gerai ir greitai organizuoja darbus, projektavimus, protingai naudoja lėšas, ko NASA niekada nemokėjo, neturėjo tokių vadovų. Kad nepadarė, kažko, kaip žadėjo? O kas padarė geriau? Nepadarė, nes terminus užsidėjo ambicingus. Lenva žadėti, kai užsimeti trigubai. Pažiūrėkit, koks tempas pas SpaceX. Kame yra blogis? Jei NASA ir SpaseX tandemas yra blogai, tai pasakykite, kas geriau pavaro. Nu kinai paskutiniu metu raunasi į kosmosą, bet jie nelenkia NASA su SpaceX.
conjurer 2020-12-08 01:40
Straipsnyje minimas starship, kuris dar net neturi kosmosui paruošto prototipo. O tai kad žemėje veikia parašiutas, nereiškia, kad tas pats veiks marse. Be to jų raketos leidžiasi daug mažesniu greičiu žemėje, nei būtų leidimasis marse iš orbitos. Ir pirmieji falcon 9 nusileidimai nebuvo sėkmingi, dėl to reikia tarpinių misijų proceso atidirbimui. Be to labiau noriu atkreipti dėmesį į tai kiek jo kalbos yra svaičiojimai. "1 Milijonas žmonių marse". "Krūva hyperloopų per visą JAV". Aš netikiu viskuo ką jis sako, kol nepadaro. Marsas savaime nėra pelningas, taigi jei jis nešvaistys pinigų tarpinėms misijoms, gali būti kad kalbos apie marsą yra tik būdas pritraukti investicijas.
Benediktas 2020-12-08 02:01
conjurer. Nesuprantu, tau patinka ką SpaceX daro, jau yra padarę ar ne? Kritikuoti galima, bet aš jei kažką kritikuoju, tai dažnaiusiai labai nepatinka tas dalykas. Arba dauguma dalykų patinka, bet kažkokį vieną dalyką blogai daro, tai irgi galiu pakritikuoti, kad būtų geriau. Bet apskritai varyt ant įmonės, kuri kartu su NASA daro technologinius proveržius pasaulyje, neapsiverčia liežuvis.
dariusss 2020-12-08 02:27
Kažkaip įtariu, kad net jei Muskui pavyktų nugabenti žmonės į Marsą, heiteriai, bei visokie negatyvus žmonės sakys kad "tai yra brangi ir nepraktiška nesamonė" ar ne taip?
conjurer 2020-12-08 02:47
Čia konkrečiai apie hyperloopą kalbėjau. Ir panašias nepraktiškas idėjas. Tiesą sakant žmonių siuntimas į marsą irgi yra nepraktiškas, bet tą visai norėčiau pamatyti. Ir džiaugčiausi, jei jie nusileistų. Jei iki tol išgyventų pastovią radiaciją. edit: youtube video uždengė tekstą, tai palikau tik paskutinę dalį.
Benediktas 2020-12-08 07:36
conjurer. Tai gal tu esi pats kietesnis, nei Elonas Muskas, kad jį gali kritikuot? Geriau vadovauji, tavo įmonė sukūrė bent keletą inovatyvių dalykų? Nu arba įvardink asmenį, kurio įmonė viena arba taip pat bendradarbiausjanti su kita institucija, per 15 paskutinių metų davė didesnį postūmį technologijose, nei SpaceX, Tesla ir kitos, įgyvendino daugiau inovatyvių projektų.
punktyras 2020-12-08 08:24
Va, kai pakils jų Falcon 1, tada ir pakalbėsime Va, kai bus klientų, tada ir pakalbėsime Va, kai bus kontraktas su NASA, tada ir pakalbėsime Va, kai pakils jų Falcon 9, tada ir pakalbėsime Va, kai pagamins savo laivą, tada ir pakalbėsime Va, kai nuskris iki TKS, tada ir pakalbėsime Va, kai kels geostacionarius palydovus, tada ir pakalbėsime Va, kai sugalvos, kaip nutupdyti raketas, tada ir pakalbėsime Va, kai nutupdys bent vieną, tada ir pakalbėsime Va, kai nutupdys ant laivo, tada ir pakalbėsime Va, kai pradės tupdyti po pakilimo į pereinamąją orbitą, tada ir pakalbėsime Va, kai pakils naudota raketa, tada ir pakalbėsime Va, kai paleis savo Falcon Heavy, tada ir pakalbėsime Va, kai pagamins savo Dragon 2, tada ir pakalbėsime Va, kai pradės gabenti žmones, tada ir pakalbėsime ===dabar esate čia=== Va, kai paleis aparatą į Mėnulį, tada ir pakalbėsime Va, kai paleis Red Dragon, tada ir pakalbėsime Va, kai nusileis Marse, tada ir pakalbėsime Va, kai sukurs marsietišką tranportą, tada ir pakalbėsime Va, kai išsodins žmones Marse, tada ir pakalbėsime Va, kai kolonizuos Marsą, tada ir pakalbėsime Va, kai teraformuos Marsą, tada ir pakalbėsime http://www.technologijos.lt/n/mokslas/a ... a/S-60780/
conjurer 2020-12-08 12:08
Apie kokį postūmį kalbam? Tesla moderniai pagamino automobilius kurie buvo sukurti prieš antrą pasaulinį. Tai jiems padaryti leido modernios baterijų technologijos, kurias jie nusipirko, ir tik šiek tiek patobulino. Tesla neturi nei greičiausių, nei pigiausių elektromobilių. Jų autopilotas gal ir neblogas, bet tą pradėjo googlis vystyti, ir turbūt turi geresnių sprendimų. Už tad marketingą turi stiprų. SpaceX irgi naudoja antro pasaulinio karo technologijas. NASA pasiekė daugiausiai su multipakopinėm raketom. Jų inovacija čia yra apatinės pakopos nusileidimas. Kas vienokia ar kitokia prasme buvo daroma ankstesnėse programose, pvz Shuttle kieto kuro raketos buvo nuleidžiamos su parašiutais, o pati brangiausi shuttle dalis - pats shuttl'as nusileisdavo pats. Tik jo paruošimas naujam skrydžiui buvo žiauriai brangus, o spaceX bendrai gaunasi pigiau. Kalbant apie inovacijas. - Boston dynamics per paskutinius dešimtmečius sukūrė visai neblogus robotų judėjimo mechanizmus. Palyginus su prieš tai buvusias pensininko žingsniu judančiais robotais, šie nauji atrodo kaip atletai savo jėgų žydėjime. Irgi gali praversti skrydžiuose į marsą, nes jį pigiau išlaikyti nei žmogų. - LIGO eksperimentai. Dabar turime metodą nustatyti gravitacinių bangų svyravimus. - Crispr-cas9 metodas. Dar norėjau rašyti grafeną, bet praėjo 16 metų.
Benediktas 2020-12-08 12:32
conjurer. Mes kalbame apie įmonę, vadovavimą, o ne apie mokslinį darbą. PayPal sukurtas, Teslas gali nusipirkti, autopilotas - tobuliausas rinkoje, krovinį už pinigus gali iškelti į kosmosą, Starlink jau pradeda įjunginėti, inovacijos baterijose padarytos - tai realūs dalykai, kurie jau dabar yra rinkoje. Ne apie laboratorijas kalbame. Niekas nesako, kad Boston Dynamics blogai, bet aš nelyginčiau jų su Musko kompanijomis mastu industrijai. Grafenas, tai jį atrado kažkada, nu ir kaip medžiagą gali lyginti su įmone? Pradedu abejoti, ar nesupranti kirilicos. Ant tiek stengtis vartytis ir vis susivartyt... Praeitoje temoje su ARM tas pats buvo. 50 komentarų prirašei, kokie netikę bus naujieji Apple procesoriai ir brangūs kompai, benchmarkai nieko nereiškia ir pan. O ką Putinas su Lukoshenka padarė? Nustekeno savo šalis. Gerai gyveno, kol naftos kainos buvo didelės. O galėjo pasinaudoti tais pinigais gerbūviui sukurti. Tai tokie ir vadovai. Taip, kariaut moka prieš silpnesnius. Šantažuot moka, persekiot opziciją irgi sugeba. Neblogai išmoko Lukoshenka blokuot internetą. Bet ar galima už tokius žygdarbius žavėtis? Aš ne prieš kitokią nuomonę, bet diskusija turi būti adekvati. Palyginimai adekvatūs, o teiginiai pagrįsti. Jei juodai kritikuojam, tai tuo pačiu pasakom, kas geriau pavaro. Arba, kaip galima būtų patobulėti. Bet irgi reikia kompetencijos tame.
conjurer 2020-12-08 13:22
Aš irgi nekalbu apie spaceX art tesla, nors daug kas nuneša diskusiją link to. Aš kalbu kad Muskas dažnai nusišneka. Vadovauja jis neblogai, bet kai kurie jo pasisakymai labai prasilenkia su realybe. Pvz milijonas žmonių marse, ar hyperloopas. Iš to ir šiame straipsnyje išdėstytas planas atrodo per daug optimistiškas, kai jie atsilieka su senais pažadais, ar ašaukia tam tikras misijas. Apie armus rašiau kad M1 reikia praleisti, ir palaukti M2, nes platforma per šviežia. Kai išeis M2, bus daug geresnė vertė. Daug kas skaitydamas komentarus mato tai ką nori. Pvz aš visai nenorėjau kad apie lukašenką kažką rašytum, aš tik išdėsčiau mintį, kad kritikos draudimas yra kvaila. Dėl pagrįstumo, nemačiau kad kas išvardintų ką aš nepagrįstai kritikuoju. Kaip tik pateikiau pavydžių ir vaizdo medžiagos kodėl maža kapsulė geriau, nei gigantiška.
conjurer 2020-12-08 13:26
Paskutinę sekundę įvyko abortas. https://www.youtube.com/watch?v=nf83yzzme2I Kas man patinka, kad jie padarė visiška juodraštinį prototipą, kuris turi daug maž būsimo erdvėlaivio svorį, bet naudojamos kuo primityvesnės dalys kad būtų galima kuo pigiau išbandyti svarbiausius mechanizmus.
NekenciuReklamos 2020-12-08 13:39
Kas tos Teslos snekant visos civilizacijos lygmeniu? Jeigu mes stebuklingu budu bandytume pakeisti egzistuojancias transporto priemones y elektra/baterijomis varomas, Zeme neturi tiek iskasenu, kad butu galima sukurti toky kieky elektros varikliu o ypatingai baterijoms reikalingu metalu/mineralu. Tad, visos tos teslos tai ne Pasaulio gelbejimas, bet turtingu zmoniu zaisliukai. Cia yra lygiai ta pati Iphono manija, laikui begant, kai "ysivaziuos" Teslos konkurentai - suprasit. SpaceX - viena kurti technologijas kurios gali "isvesti" palydovus y Zemes aplinkines orbitas ir yra visai kas kita issiusti autonominy aparata y Marsa, o tuo labiau zmoniu komanda. Net Menulis nera jau toks didziulis issukis lyginant su Marso atstumu ir jo kaip planetos ypatybemis. Galiu lazintis kad Muskas taip ir nesugebes issiusti zmoniu y Marsa. O dar kur tie jo pasvaisciojimai apie nuolat gyvenancius zmones Marse... Norit savo gyvenima uzbaigti desimtmecio begyje, su didelemis sveikatos problemomis? Prasom, registruokites Marso kolonizacijai. Kazkas kritikavo NASOS valdymo modely lyginant su SpaceX? Gal tada palyginam kiek projektu vysto ir priziuri NASA ir kiek tai daro SpaceX. NASA seniai nebegauna tinkamo finansavimo, pagal tai ka jie pasiekia, tad naturalu, kad ir sprendimai yra priimami atitinkami. O SpaceX ka daro? Orientuojasi y nisines rinkas ir naudojasi NASA duomenimis, patirtimi ir know-how technologijom, va tai tau ir moksliniai pasiekimai Vienintelis dalykas del ko gerbiu Muska, tai, kad jis kaip fizinis asmuo sugenejo sukurti Musko kulta ir del to pritraukti didziules investicijas.Ir kaip bebutu, situom duoda stimula tobulejimui atitinkamoms rinkoms (alternatyvios transporto priemones, autopilotas, kosmoso transporto vystymas)
Benediktas 2020-12-08 13:48
Nu ir briedą nešat chebryte forume. Pasipliusuojat vienas kitą ir toliau fludinat. Su moderatoriais turbūt alų geriat savaitgaliais. HardAxe - vienintelis, normalus moderatorius, kuris kažką daro, bet irgi neturi teisių, pasielgti, taip, kaip turėtų pasielgti, kažkas neleidžia. Nežinau, kodėl sutikai būti čia moderatoriumi
Talkatif 2020-12-08 14:09
Portalui judesys yra naudingas. Net jeigu jis ir durnių. Nevaryk ant moderatorių, jie visų pirma portalu rūpinasi. Muskas renka finansavimą savo projektams. Asmeniškai jis jau senai turi daugiau lėšų nei reiktų prabangiai lervėt. Ir jo projektai keičia pasaulį į gerą pusę. Labai juokinga, kad kacapams tai tulžį kelia.