Elonas Muskas: Marse nusileisime anksčiau nei buvo galima tikėtis (Video)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Benediktas 2020-12-08 14:18
Turbūt nenorėsi viešai išsiplėsti, kuria prasme rūpinasi portalu? Kas labiausiai rūpi šio forumo moderatoriams?
conjurer 2020-12-08 14:38
Na kaip. Tesla mažina šiltnamio dujų kiekį pagrinde vakarų europos šalyse, kurios didesnę dalį elektros išgauna iš branduolių skilimo, ar saulės vėjo arba energijos. Kalbant apie JAV, tai sunku pasakyti, nes bendzinas dažnai yra švaresnis nei šiluminėse elektrinėse deginamas kuras. Daugiau naudos yra paties žmonėms kai miestuose padaugėja elektromobilių. Ir daugiau naudos padaro papildomi akcizai labiau teršiantiems VDV automobiliams. Tik bent jau šiame portale daug kas to nemėgsta... Pagrindinis Tesla nuopelnas yra tas kad išpopuliarino alternatyvą VDV. SpaceX tikrai daugiau naudos duoda, nes pigiūs skrydžiai į orbitą yra tai ko reikia žmonijos progresui. Bet tiesą sakant jis nėra vienintelis. Šiame portale beveik nekalbama apie Rocket Lab iš kivių šalies. Nors jų raketa mažesnė, beveik viskas gaminama su 3d spausdinimu, ir jų kainos astronimiškai mažos. Yra visa krūva kosmoso firmų kurios užsiima nuo variklių, iki ISS modulių. Jos irgi dažnai pamirštamos. Be JAV beveik jokia šalis neturi tokio didelio kiekio kosmoso kompanijų. Ir tai yra pagrinde DARPA nuopelnas. DARPA turėjo užduotį pastūmėti visą kosmoso industriją į priekį. Ir jų rekomendacija buvo kuo daugiau viską perleisti į privatų sektorių, nes NASA finansavimas tragiškas. SpaceX efektyviausiai tuo pasinaudojo. Tiesą sakant jau senai privatus sektorius užsiima kosminių įrenginių gamyba per valstybinius kontraktus (Boeing, Grumman, Lockheed Martin). Dabar privačios kompanijos tiesiog gavo daugiau laisvės.
who 2020-12-08 14:57
Jei turi Tesla akcijų, nepergyvenk, dėl kritikos šitam forume, vertė smarkiai nepasikeis Musko progresas yra gerai. Conjurer pastebėjimai nusipelno pakelto nykščio, nes Muskas daug žaidžia marketingu. Ir nieko keisto, gan įprasta mega kompanijų plėtros strategija. Ne religinės dogmos čia, o iš klaidų mokomasi. Bandot pritempti rusijos priešpriešą, bet mažai kam rūpi. Ji kaip atskiras pusrutulis ir kosminių inovacijų kol kas negali pasiūlyti.
immortallt 2020-12-08 15:05
JAV elektromobilių daugiausia ten, kur daugiausia atominės ar atsinaujinančios energetikos. Europoje ta pati tendencija, kur tik daugiau anglių, ten elektromobilių sunku surasti. Bet net jei elektra pagaminama anglimis kūrenamose elektrinėse, tai vis tiek švariau nei dyzelis ir mažiau GHG nei benzinas. O bet kas bandantis nurašyti SpaceX, kad nieko nepasieks/nepasiekė, tai leiskit priminti, kad SpaceX nukonkuravo rusus kaina, su nauju dizainu, kai rusai naudoja daugiau nei pusės amžiaus senumo dizainą, viskas subsidijuojama ir naudojama sena įranga, jokių investicijų į tobulinimą ar gerinimą, ir viskas kapsulėje sugrūsta maksimaliai taupant pinigus žmonių sąskaita. Tai ką daro Musk'as yra realus proveržio kūrimas. Ir taip, jis nesukūrė nei elektromobilio koncepcijos, nei raketos, bet jis sukūrė elektromobilį kurio nori ir už kurį moka daugiau, nei už VDV. Sukūrė elektromobilį, kurį spustelėjus be problemų aplenksi beveik viską street legal. Jį lenkia nebent tie, kurie kainuoja bent 5 kartus brangiau. Ne esmė, kad ilgose trąsose jis nelaikys, niekas neperka Tesla lenktynėmis trąsoje, perka, kad jei norės spustelėti gazą ir įlysti, aplenkti ar pan., tokią galimybę turėtum. Taip ir SpaceX, nors ir daugkartinės raketos buvo vis minimos, bet niekas to nepadarė. SpaceX tą padarė aišku ne su studentais iš universiteto išėjusiais, bet su patyrusiais šios srities žmonėmis, kuriuos ĮGALINO kurti ir pasiekti šių rezultatų. Problema ta, kad senosios įmonės yra pernelyg sustabarėjusios ir nepajėgia kurti inovacijų greitai, rizikuoti. Bet kokia rizika yra blokuojama struktūros, o be rizikos nėra ir šampano.
dariusss 2020-12-08 15:20
Pats sau prieštarauji. Jei "pakeisti egzistuojancias transporto priemones y elektra/baterijomis varomas, Zeme neturi tiek iskasenu" tai kaip kiti konkurentai pagal tave "ysivaziuos" ?
NekenciuReklamos 2020-12-08 15:50
nepagavai minties, kai ysivaziuos konkurentai ir prasides dar didesnis tu iskasenu naudojimas ir prades kilti kainos, nes Kinija turi daugiau nei puse tu reikalingu mineraliniu ir prasides nesutarimai del tu iskasenu. Tada ateis supratimas, kad BATERIJOS (dabartines Teslos masinos) Pasaulio uzterstumo nesumazins ir musu neisgelbes. Kompanijos tiesiog reaguoja y visuomenes poreikius, ir siulo tai ko ji nori, o visuomene yra arba buka arba savanaude. Is to ir seka toks Teslos populiarumas. As tikiuos, kad, kaip Iphone dave stimula atsirasti Android sistemai, ir alternatyvioms sistemoms (yvairiu tipu ekranai, mobilus procesoriai, mobilus duomenu saugojimo irengimai SSD/SD ir t.t.) taip as tikiuosi, kad Tesla duos/duoda stimula kurti tokias alternatyvas, kaip kad pvz. vandeliu varomiems varikliams arba naujas medziagas tinkamas bateriju gaminime, AI kurime ir geresnio rysio kurime. P.S. as nesu nusiteikes pries Tesla/SpaceX, tiesiog man juokinga skaityti zmoniu komentarus kurie Tesla aukstina, kaip technologiju inovatore Israsti kazka visiskai naujo ir pritaikyti ESANCIUS prototipus (pritraukus investiciju) YRA 2 skirtingi dalykai. Nebutu Musko, nebutu ir Teslos/SpaceX, tad kokia ten kompanija, jeigu ja "laiko" tik vienas zmogus?
Benediktas 2020-12-08 17:07
Man irgi juokinga skaityti komentarus, bet tų, kurie kritikuoja Muska, Tesla, SpaceX Tai jei viskas seniai atrasta, o taip su daug dalykų ištikrųjų ir yra, tai kur tos kompanijos, kur tie kiti Muskai? Nes juk reikia TIK sujungti esančius prototipus. Taip vėliau bus kiti Muskai, bet dabar? Radot, ką kritikuot, nieko geriau nėra šiuo metu iš didelių veikėjų, kurie tiekia rinkai realius dalykus
conjurer 2020-12-08 17:32
. Bet panašu, kad mano žinutėse matai tik Musko kritiką, nieko daugiau. Tai abejoju kad šituos url pamatysi. Žodžiu nustokit garbinti milijardierius ir žvaigždes. Čia ne žmonės.lt o technologijos.lt.
conjurer 2020-12-08 17:32
Pamąstymui video, kaip atrodo žmonės garbinantys asmenybės kultą: https://www.youtube.com/watch?v=ElXi7yDHyWo
NekenciuReklamos 2020-12-08 19:27
Ok, kad tolimesne diskusija turetu "svorio", parasyk, ka Muskas pristate kardinaliai skirtingo, t.y. jo vadovaujamos korporacijos laboratorijos isrado tai ko dar niekada nebuvo Pasaulyje, net prototipu lygmenyje? Ir cia nesvarbu ar apie Boring Company ar apie SpaceX ar apie Tesla ar apie Neuralink kalbetume.
Benediktas 2020-12-08 19:42
Aš apie vežimą, tu apie ratus. Taip nesusikalbėsim. Jei paminiu SpaceX, tada SpaseX šūdas, nes laikosi tik ant Musko. Nebus Musko, nebus SpaceX. Kai paminiu Muska, tai Muskas vos ne aferistas, jis nepadarė nei vieno brėžinio Tai jūs apsispreskite, kas jums nepatinka ar SpaceX ar Muskas ar abu. Ir nereikia man šimtmečio įžymiausiu žmonių. Visi, kas daug ką pasiekė, bendradarbiavo kartu su inžinieriais. Patys susigalvojote asmens kultą ir peršate jį kitiems Man Musk ir Tesla, SpaceX tandemas - geriausias tarp pasaulio įmonių, kurios keičia rinką. Dar neįrodėte, kad yra kitaip, kad kažkas geriau yra. Rodote kažkokių įmonių vardus, kurios yra nesulyginamos su Tesla, SpaceX. Ką tos įmonės įgyvendino? Ką galima nusipirkti?
NekenciuReklamos 2020-12-08 19:49
paskaityk, ir suprasi kodel niekas nedare tai ka padare SpaceX, o tokia filosfija liecia visas kitas Musko kompanijas: https://www.forbes.com/sites/quora/2017 ... 8f1eb974f3 galu galu nebebukim tie "laukiniai" kaip kad 2007 kurie pamate pirmajy Iphone is karto uzsinorejo jy nusipirkti, vien todel, kad daugiau niekas pasaulyje ju be Apple negamino....Cia tiesiog alegorinis palyginimas. Nes laikas bega, technologijos keicia aplinka ir mus kaip visuomene, tad daugiau turetume orientuotis y klausima "ar mums to reikia" vietoje "davai darom/perkam, nes niekas kitas to nepadare/nepirko". Pvz, Neuralink ir OpenAI, priklausancias Muskui as palaikau, nes tai tiesiogiai ir greit atsilieps zmoniu sveikatai ir mokslo progresui, visa kita yra blizguciai ir tustybe (SpaceX, Tesla) arba reikalaujantys nauju technologiju, kad veiktu (The Boring Company).
Dannas3 2020-12-08 19:54
Muska lygint su stalinu, tai gerai paciuozusiam reik but. Punktyras trumpai ir paprastai sudauze argumentais, o tu atsimusineji, tik tam kad atsimusinet.
NekenciuReklamos 2020-12-08 20:10
Kur pamineta kad Muskas aferistas? SpaceX vystosi kaip kokia logistikos ymone (pakelti palydovus, kaip kad Starlink), zdz tikrai ne tokia pati vizija kaip NASA. Muskas keicia rinka y geresne puse? Paemus TIK SpaceX ir TIK Tesla. Kuom tai pakeite aplinkosauga, absoliucios daugumos visuomenes gerbuvy (turiu omeny visus tuos neturtinguosius su seimos pajamom $500 per menesy) y geresene puse? Microsoft 1000 kartu daugiau prisidejo prie kokiu Afrikos vaiku svietimo ir gyvenimo gerinimo nei kad Muskas su savo elektrinem "vezeciom" ir ekstaze sukelianciu raketu nusileidimu. p.s. starlink projektas, jeigu kas uzsimins...kiek velgi tu paciu Afrikos vaiku gales jy ypirkti.
conjurer 2020-12-08 20:22
Kokiais dar argumentais? Ar tai kad kažkas pasakė žurnalistam, kad teraformuos marsą, yra argumentas? Dėl to ir sakau kad čia asmenybės kultas su Musku. Šneka briedus, ir visi jį garbina. Reik būt pačiuožusiam, kad nematytum panašumų su diktatoriais. Apie Staliną irgi blogai kalbėti buvo negalima. O jūs norit uždrausti kad apie Muską ar Jobsą kažkas blogai kalbėtų (apple kritika generuoja panašius komentarus, dažnai iš tų pačių žmonių). Kas įdomiausia parašiau du komentarus tuo pačiu metu. Vienas apie kinų hipergarsinį lektuvą, ir kodėl jis nepraktiškas, kitas buvo čia. Anas straipsnis taip ir liko su vienu mano komentaru, o šita tema užvirė. Kas blogiausia, negirdėjau kontraargumentų, tam ką aš sakiau. Jokių dalykų apie fiziką, ar saugumą. Tik Musko gynimas, per emocijų persunktus komentarus. Mane išvadino rusu, ir pačiuožusiu. Va va, taip ir prasideda diktatūros, kai logiką nusveria emocija, o bandos mentalitetas perrėkia šaltą logiką.
Benediktas 2020-12-08 20:46
Matau, kad jūsų užduotis trolint forumą. Kritikuok tu ką nori. Aš tik sakau, juokingai atrodo, kai kritikos objektu pasirenkama SpaceX, Tesla. Tai kas geriau pavaro už SpaceX bendradarbiaujančia su NASA ir Tesla? Per 35 postus, taip ir neišgirdau. Ir kodėl būtent SpaceX bendradarbiauja, o ne kažkas kitas? Paskui dar paskaičiau tą straipsnį Forbes, kur linkas. Jo šaltinis - Quora vartotoju komentarai (kietai) Pagrindine mintis tame straipsnyje, kad perpanaudojimas pakopu yra brangiau, nei kiekviena karta gamint is naujo su naujais varikliais. Tai norit pasakyt, kad NASA tokia durna, kad to dar nesupranta ir permoka SpaceX?
Talkatif 2020-12-08 20:49
Vien paypal kardinaliai pakeitė mokėjimų rinką. Jei būtų tik tai, galėtume sakyti, ok bičas tiesiog pataikė į natą. Bet ne, su Tesla tiesiog įsuko permainas į stagnacinę auto pramonę. Kuri tiesiog dešimtmečius tiesiog pazėdavo apie naujoves. Inovacijų padalinius tiesiog laikė, kaip naminius gyvūnus dėl mados. Netikiu, kad Tesla kada taps rimtu automobilių gamintoju. Nebent nupirks kuriuos nors esančius. Bet rinkos sukrėtimo iš jų neatimsi. Kad Marsą per kelerius metus pasieks, neįtikėtina. Net jei ir išvirs taibį nieką, tegul tik renka lėšas, kuria, daro daro klaidas. Iš to bus tik pasimokyta ir paskatinta kosmonautika. Po Mėnulio aplankymo čia buvo stojęs sąstingis. Kasdien daug inovacijų yra tiesiog numarinamos dėl nepasitikėjimo, finansavimo nebuvimo. Tik nedaugelis tampa sėkmingos. Tai natūralu. Nereik bijot to. Mes ne azijatai, kurie dėl vienos klaidos daros charakiri. Jau pabėgom nuo rytų jungo. Dėl tokios filosofijos japonai sunkiai ką savo sukuria. Užtat ima pasiteisinusias svetimas technologijas ir ištobulina. O kinai tiesiog vagia ar nusiperka. Bet evoliucijos esmė yra daryt klaidas ir iš jų mokytis.
dariusss 2020-12-08 22:19
kaip Benediktas minėjo "Aš apie vežimą, tu apie ratus.".. Pirmiausia manau Elonas garsėja ne kaip koks išradėjas, o kaip Inovatorius - naujovių įgyvendintojas.. Kaip matau i diskucijas veltis čia toliau beprasmiška, nes dėja kai kurie komentatoriai delfi lt lygio..
AAA000 2020-12-08 23:28
kuo konkreciai inovatyvus tie projektai? as beveik nematau jokiu naujoviu, tik jau senu pasiekimu pakartojimus. ir jau sukurtu technologiju idiegimas i senesnius igyvendintus variantus. net islaipinimo Menulyje dar nepakartojo... viskas, kas pasiekta - tai tera tik jau senu pasiekimu optimizacija. 50 metu senumo! dar net negimes gal buvo Muskas, kai tas buvo padaryta. Marse issilaipint - va cia jau butu naujas pasiekimas - ko dar nebuvo. tik klausimas ar neaplenks dar Musko kas kokie "made in China" pvz... naujove nebent tik tame, kad visa sitai atsidure pas privatinkus ir is to daromas biznis. va to tai nebuvo dar. buvo tik valdiska pachazucha. o dabar misrus modelis. pachazuha + privatininko verslo interesai (kartu su atnaujinta pachazucha). elektromobiliuose tai yra viena naujove - toks neblogai pavystytas autopilotas. iki masiskai naudojamo. bet dar neisbaigtas. cia tai tikrai inovacija ir naujove. pakeist vairuotoja panasiu automatizacijos lygmeniu. to dar nebuvo - tik kazkokios parkavimo sistemeles... elektromobiliu net keliu desimtmeciu bumas yra buves simtmeciu atgal. net sito kolkas neatkartojo, nors dabartine situacija panasu klostosi, kad bus didesnis ir globalesnis bumas. taip kad nera cia dideliu naujoviu ir inovaciju. smulkios technologines optimizacijos ir tiek...Musko genialumas yra butent vadyboje - jis sugebejo isiterpt i grandine ir parazituot. ir pritraukt kitu parazitu i savo isplesta vadybos burbula kaip kazkoks inovatorius jis visiskas nulis. jis is esmes tik tepildo savo kaprizus inovatiriaus aura jis tiesiog perka kaip paslauga is kazkokiu antraeiliu technologu
Benediktas 2020-12-08 23:31
Karavanas važiuoja