Kodėl mes pakuojame dovanas ir kam to reikia? Tokios tradicijos atsiradimo istorija nustebins ir žinoma - japonai su korėjiečiai viską daro kitaip  (4)

Jei į Žemę nusileistų ateiviai, jie būtų labai sutrikę dėl mūsų elgesio. Galbūt jie suprastų, kodėl mes keičiamės dovanomis, bet kodėl jas įvyniojame į popierių, kurį vėliau tenka išmesti? Ar galėtumėte paaiškinti, kodėl tai darote? Nes mokslininkai gali.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nieko nenustebins faktas, kad dovanų pakavimas į popierių atsirado ten, kur buvo išrastas ir pats popierius - Kinijoje dar 2 amžiuje prieš mūsų erą.

Tačiau sunku pasakyti, ar būtent iš ten ši tradicija pasiekė mūsų kraštus - gali būti, kad ji buvo sukurta nepriklausomai ir kitose vietose.

Dabartinė margo pakavimo popieriaus tradicija nėra tokia sena. Anksčiau buvo pardavinėjamas tik plonas vienspalvis popierius - praktiškai visos dovanos buvo vyniojamos į baltą, žalią, mėlyną ar raudoną popierių.

1917-aisiais viena parduotuvė Kanzase jo ėmė trūkti, todėl dovanų pirkėjams pasiūlė prancūzišką vokų įdėklų popierių, kuris buvo margesnis. Tai buvo „Hallmark“ idėja ir ši kompanija iki šiol yra viena iš didžiausių pakavimo popieriaus gamintojų.

 

Tiesa, popierius naudojamas ne visur. Japonai ir korėjiečiai dovanas tradiciškai vynioja į audinį. Ši tradicija kurį laiką buvo primiršta, tačiau dabar yra kaip niekad gyva, nes tai - aplinkai daug draugiškesnis būdas vynioti dovanas.

4 milijonai tonų - tiek pakavimo popieriaus atliekų amerikiečiai sukuria per Kalėdas. Ir Europoje jis nėra mažiau populiarus. Tikriausiai jūs dar ir šiandien pakuojate paskutines dovanas. Tik kodėl?

 

1992 metais atliktas tyrimas parodė, kad žmonės daug geriau vertina dovanas, kurios buvo supakuotos į popierių. Tai yra, paprastas atsuktuvas buvo daug mielesnis, kai buvo supakuotais, nei kai buvo paduotas tiesiai į rankas. Kodėl?

Nes žmogus taip yra įpratęs. Vaikystėje išpakuodavote dovanas ir tai buvo žaislai ar kiti smagūs daiktai. Tai nuteikdavo labai džiugiai. Vaikystėje negaudavote supakuotų dovanų? Tai vis tiek esate matę ne viename filme. Taigi, ir dabar dovaninio popieriaus plėšymas jus nuteikia šventiškai ir ta gera nuotaika padeda teigiamai įvertinti tai, ką gavote. Nesupakuotas daiktas yra pirkinys, o supakuotas - dovana. Mes esame įpratę taip vertinti daiktus, todėl pasąmoningai būtent taip juos ir vertiname.

 

Be to, dovanų popierius sukuria ir šiokį-tokį žaidimo elementą. Galbūt jūs ir nesistengiate atspėti, kas yra pakuotėje, bet jūsų smegenys bėgioja nuo vienos užuominos prie kitos. Svoris, dydis, forma, kvapas - jūs analizuojate visą tai ir tai kuria tą smagų laukimą bei sužadina smalsumą. Jūs tarsi pasiruošiate džiaugtis. Ir vertinti ne tik dovaną, bet ir dovanotojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai (4)