Milžiniški žemės grimzdimo mastai – iki 2040-ųjų po vandeniu atsidurs teritorija prilygstanti Europos plotui: sustabdyti tai gali būti per vėlu  (1)

Naujas tyrimas atskleidžia, kad žemė visame pasaulyje tiesiog grimzta tiesiai po mūsų kojomis. Per artimiausius du dešimtmečius po vandeniu atsidurs milžiniški teritorijos plotai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo duomenimis, iki 2040 m. po vandeniu nugrims apie 12 mln. kvadratinių kilometrų teritorijos – tai prilygsta plotui tarp Europos (10,2 mln. km2) ir Antarktidos (14,2 mln. km2).

„Žemės paviršiaus grimzdimas yra potencialiai pavojingas reiškinys, kurį gali sukelti įvairūs natūralūs ar antropogeniniai veiksniai“, - teigiama tyrime.

Nagrinėjant grimzdimo priežastis, nustatyta, kad didelę jos dalį lemia žmogaus veikla, pavyzdžiui, naftos, gamtinių dujų ir požeminio vandens gavyba.

 

„Per ateinančius dešimtmečius pasaulio gyventojų skaičius ir ekonomikos augimas ir toliau didins požeminio vandens paklausą ir kartu lydės požeminio vandens išeikvojimą, o paūmėjus sausroms, greičiausiai padidins žemės grimzdimą ir su tuo susijusią žalą“, - rašo tyrimo autoriai.

Tyrėjai nustatė, kad mažiausiai 200 vietovių 34 šalyse praėjusiame amžiuje išeikvota didžiulė požeminio vandens dalis. Jie taip pat nustatė, kad nemaža dalis miestų yra vietovėse, kurioms gresia nugrimzdimas.

„Mūsų rezultatai nurodo 1596 didžiuosius miestus, arba apie 22 % 7343 didžiųjų pasaulio miestų, esančių potencialiuose nugrimzdimo rajonuose", - pridūrė autoriai savo darbe. Padėtį dar labiau pablogina tai, kad vietovės, kurios greičiausiai ateityje nuskęs, yra gausiai apgyvendintos. Tai reiškia, kad nugrimzdimo poveikį pajus dar daugiau žmonių.

 

Autoriai ragina šalių vadovus suformuoti „veiksmingą žemės grimzdimo mažinimo politiką, kurios trūksta daugumoje pasaulio šalių“. Jei greitai nebus imtasi veiksmų, nugrimzdimo po vandeniu jau nepavyks sustabdyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(31)
(18)
(13)

Komentarai (1)