Miške aptikti „prakeiktųjų karių“ paslėpti nacių ginklai: tarp radinių ir du labai reti „Sturmgewehr“ šautuvai  ()

Gandai apie antrojo pasaulinio karo pabaigoje „prakeiktųjų karių“ užkastus ginklus Moravijos kaime, esančiame pietryčius nuo Kališo (miestas pietvakarių Lenkijoje), sklandė ištisus dešimtmečius. Tačiau iki praėjusių metų žiemos pradžios jų niekas nesugebėjo rasti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Galiausiai arsenalą už 300 metrų nuo miškininko namelio atrado vietos istorikų mėgėjų klubas, apylinkėse pradėjęs kurti dokumentinį filmą apie nacistinės Vokietijos 1939 m. rugsėjo kampaniją.

„Susidomėję, ką čia darome, į mišką atėjo pažiūrėti žmonės. Ir kai kurie iš jų pasakė – patikrinkite už eigulio trobelės, kažkada ten buvo karo lauko ligoninė, ir ten buvo užkasti ginklai“, – sako istorijos mėgėjų asociacijos „Denaras“ prezidentas Przemysławas Kurowiakas.

Tada jie nuskenavo teritoriją, tačiau gyventojų nurodytas plotas pasirodė esantis pernelyg dideliu. Lapkričio pabaigoje „Denaras“ grįžo su Regionine istorine asociacija „Schondorf“.

Pastarieji turėjo tikslesnę informaciją – jiems tikslesnę užkastų ginklų vietą nurodė asmuo, kurio dabar jau nebėra gyvųjų tarpe. „Ir iš tikrųjų, po 15 minučių paieškų, po nedidele akacijos šaknimi, negiliai po žeme, mes atradome ginklus“ – prisimena P.Kurowiakas.

Atrastąjį rinkinį sudaro pusiau automatiniai „Mauser“ šautuvai, „Sturmgewehr“ automatai, o taip pat šautuvas VG-2, kuris kadaise buvo skirtas paskutinių Antrojo pasaulinio karo mėnesių nacių formuotai „Volkssturm“ milicijai.

 

Skelbdamas naujieną socialiniuose tinkluose, istorikų klubo prezidentas rašė: „Sensacija!!! Gandai apie užkastus ginklus miške pasirodė teisingi“.

Jo teigimu, iš viso buvo atrasti septyni šautuvai – įskaitant keturis „Mauser“, kurie buvo gana populiarūs tais laikais – tačiau taip pat aptikti ir du „Sturmgewehr“ šautuvai, kurie buvo gana reti, o ypač Kališo srityje.

Kochani tak jak obiecaliśmy - na owoce współpracy ze Stowarzyszenie Regionalna Grupa Historyczna Schondorf nie będziecie...

Posted by DENAR Kalisz on 2020 m. gruodžio 5 d., šeštadienis

 

„[Ginklus] galėjo perimti tam tikros [lenkų] grupės, ir atrodo, čia juos paslėpė „prakeiktieji kariai“, – rašo istorijos mėgėjas.

„Prakeiktieji kariai“ (lenk. Żołnierze wyklęci) buvo Lenkijos pogrindinio pasipriešinimo judėjimo nariai, kurie Antrojo pasaulinio karo pabaigoje pradėjo kovą su sovietais. Jie savo veiklą tęsė iki penktojo dešimtmečio vidurio, kol komunistinė valdžia judėjimo narius įkalino arba nuteisė mirtimi.

Tyrėjus ypač domino VG-2 šautuvo buvimas rinkinyje – tokių tik keli tūkstančiai buvo skirti Liaudies milicijai – nacių remiamai organizacijai „Volkssturm“, kurios misija buvo paskutinis bandymas sutelkti Vokietijos piliečius ginti šalį karo pabaigoje.

Nuvalyti ginklai bus eksponuojami Gdansko Antrojo pasaulinio karo muziejuje.

Parengta pagal „The First News“ ir tv24.pl

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(17)
(3)
(14)

Komentarai ()