Du koronaviruso variantai susijungė į mutavusią hibridinę versiją: perspėjama dėl naujo pandemijos etapo  ()

„New Scientist“ praneša, kad du koronaviruso variantai susijungė į mutavusią hibridinę versiją. Pasigirdo perspėjimų, jog galėjo prasidėti naujas pandemijos etapas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hibridinis virusas buvo rastas ištyrus mėginį Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) laboratorijoje, jis yra Jungtinės Karalystės (JK) ir Kalifornijos atmainų „rekombinacija“, teigia mokslininkai.

Kol kas nėra žinoma, kiek pavojingas yra rekombinantinis virusas, tačiau, jeigu tyrimo rezultatai pasitvirtins, tai bus pirmasis pandemijos metu aptiktas tokio tipo variantas, informuoja standard.co.uk.

„New Scientist“ teigimu, „rekombinantinė“ versija buvo rasta Kalifornijoje esančioje Los Alamo nacionalinėje laboratorijoje.

 

Atradimą padariusioje laboratorijoje dirbanti bioinformatikė Bette Korber sakė, kad hibridinio koronaviruso egzistavimo įrodymai yra „gana akivaizdūs“.

„Galėjo susijungti labiau užkrečiama ir atsparesnė atmainos“, – sakė ji.

Rekombinantinis virusas turi Kento variantui, dar žinomam kaip B.1.1.7, būdingą mutaciją, darančią vadinamąją britaniškąją atmainą labiau užkrečiamą. Taip pat jis turi Kalifornijos variantui, dar žinomam kaip B.1.429, būdingą mutaciją, galinčią padidinti atsparumą antikūnams.

 

Vykstant rekombinacijai, gali susijungti skirtingos mutacijos ir atsirasti naujų, pavojingesnių variantų.

Neseniai aptikus keletą naujų COVID-19 sukeliančio koronaviruso variantų paaiškėjo, kad žmonės vienu metu gali užsikrėsti dviem skirtingomis atmainomis.

Kento atmaina, atsiradusi vos prieš keletą mėnesių, greitai tapo dominuojančia tam tikrose Britanijos dalyse. Kai kurie mokslininkai įspėjo, kad ji gali būti iki 70 proc. labiau užkrečiama nei pradinis koronavirusas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: