Rastas senovinis falu papuoštas akmuo – paaiškino, kam buvo naudojama tokia puošyba  ()

Jungtinės Karalystės archeologai atrado milžiniško falo raižinį ant akmens – ženklas galėjo būti naudojamas kaip sėkmę pritraukiantis ženklas, sako mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Romos imperijos laikų girnų akmens fragmentas buvo surastas kartu su kitais panašiais radiniais per kasinėjimus, vykdytus 2017 ir 2018 metais, praneša privati kompanija „Oxford Archeology“. Bet tik neseniai, kai archeologai ištyrė akmenį, jie suprato, kad ant jo ryškiai matyti falo vaizdas.

„Kadangi tai yra tik vienas iš keturių žinomų taip dekoruotų romėnų ir britų girnų pavyzdžių, šis akmuo yra labai reikšmingas radinys, – pranešime teigia „Oxford Archaeology South“ apdirbtų akmenų specialistė Ruth Shaffrey. – Tai suteikia įžvalgų apie malūno svarbą vietos bendruomenei ir apie girnų akmeniui bei juo kuriamiems produktams (miltams) bandomą suteikti apsaugą, akmens paviršiuje pavaizduojant falą“.

Kasinėjimų metu archeologai rado daugiau nei 300 girnų arba rankinio dydžio grūdų malimo įrenginių. Bet būtent šis girnų fragmentas, rastas netoli Kembridžo, patraukė jų dėmesį – ant jo buvo išgraviruoti du kryžiai, o jo išorinėje pusėje – neįprastas raižinys.

 

Panašu, kad šis akmuo buvo falu dekoruotas girnų akmuo, kuris skilo – tikėtina, malant grūdus – ir nuo tada buvo naudojamas kaip trinamosios girnos arba kaip akmuo kitų akmenų šlifavimui. Kai akmuo buvo imtas naudoti kaip trinamosios girnos, jis buvo apverstas – o tai reiškia, kad buvo išsaugotas falo raižinys.

Vyriškų genitalijų vaizdavimas yra gerai žinomas nuo romėnų laikų. Pavyzdžiui, Pompėjoje ir Izraelyje archeologai rado romėnų laikų falus-amuletus, o Turkijoje mokslininkai yra atradę romėnų laikų su falais susijusius juokelius (vaizduojamus mozaikose) ir falus vaizduojančius piešinius ant sienų.

 

„Šis girnų akmuo yra svarbus, nes jis papildo tokių romėniškų vaizdų Didžiojoje Britanijoje kolekciją“, – sako Anglijos greitkelių archeologijos vadovas Steve'as Sherlockas. – Falas romėnų pasaulyje buvo vertinamas kaip svarbus jėgos ir mitrumo įvaizdis, buvo įprasta, kad legionieriai nešiodavosi falo amuletą, kad šis jiems suteiktų sėkmės mūšyje“.

Kiti archeologiniai radiniai, surasti toje pačioje vietoje – gauruotųjų mamutų iltys, gauruotųjų raganosių kaukolės ir ankstyviausi su alaus gaminimu Didžiojoje Britanijoje siejami radiniai, datuojami 400 m. Archeologai taip pat rado antrą JK žinomą auksinę monetą, vaizduojančią Romos imperatorių Lelianą – kuris, prieš jį nužudant 269 m, soste išbuvo tik du mėnesius.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()