Nieko sau sėkmė! Už 29 eurus nusipirko indą – pasirodo, tai išskirtinis archeologinis artefaktas, vertas kone pusės milijono eurų  ()

Praėjusiais metais netoli Niu Heiveno, Konektikuto valstijoje, vyras vienos šeimos daiktų išpardavime įsigijo mėlynai baltą kinišką dubenį už 29 eurus. Paaiškėjo, kad jis buvo itin nuovokus pirkėjas. Vyras nusipirko ne bet kokį dubenį, o retą Mingų dinastijos laikų keramikinį indą. Šiuo metu vyras savo pirkinį parduoda „Sotheby's“ aukcione ir tikisi, kad dubenėlis bus parduotas už maždaug 249 tūkst. – 415 tūkst. eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo „The Smithsonian Magazine“, dubuo aukcione bus parduodamas kovo 17 d. vykstančiame „Svarbiausių kinų meno akcentų“ išpardavime.

Kaip teigiama aukciono sąraše, puošniai dekoruotas indas, kuriame vaizduojami lotosai, bijūnai, chrizantemos ir granatų žiedai, datuojamas Jongle imperatoriaus (1403–1424) laikais.

Kinijos laikraštis „World Journal“ pažymi, kad jo galima didžiausia apytikslė 415 tūkst. eurų kaina beveik 14 300 kartų viršija sumą, kurią vyras išleido tam, kad įsigytų indą.

Kinijos meno departamento „Sotheby's“ vadovė Angela McAteer CNN sako, kad neįvardytas savininkas „nesiginčijo dėl prašomos 29 eurų kainos“.

Netrukus įsigijęs kūrinį, vyras išsiuntė jo nuotrauką aukcionų organizatoriams, kurie patikrino, ar indas yra „istorinės reikšmės daiktas“.

 

Anot „Sotheby’s“, šiandien žinoma, kad egzistuoja tik šeši panašūs indai. Šie egzemplioriai yra tokiose žymiose kultūros įstaigose kaip Taipėjaus rūmų muziejus, Irano nacionalinis muziejus, Britų muziejus ir Viktorijos ir Alberto muziejus. Kaip toks retas artefaktas pateko į Konektikuto kiemo išpardavimą, lieka paslaptimi.

„Visais atžvilgiais, šis subtilus dubuo yra svarbus Jongle gaminys, sukurtas rūmams, parodo įspūdingą puikios medžiagos ir tapybos derinį“, – rašoma indo aprašyme.

Kalbėdamas su CNN, McAteer priduria, kad dubenėlis gali pasigirti „neįtikėtinai lygaus porceliano korpusu“ ir „tikrai netvarkingu šilkiniu glaistu [kuris] niekada nebuvo pakartotas būsimose karalystėse ar dinastijose“.

Mingų dinastijos keramika garsėja savo kobalto mėlynojo ir titano baltuoju porcelianu, kuris dažnai buvo gaminamas tokiose vietose kaip Jingdezhenas pietų Kinijoje.

 

Kaip rašoma „World History Encyclopedia“, XV amžiaus ekonominis pakilimas padidino rankų darbo amatų paklausą, o aristokratijos nariai ieškojo kūrybingų būdų parodyti savo naują turtą. Mingų dinastijai progresuojant, dizainai tapo vis sudėtingesni. XVIII amžiuje pramonė išaugo tiek, kad vienas porceliano daiktas galėjo turėti apie 70 skirtingų specialistų darbo pėdsakų.

Šiandien Mingų keramika vis dar labai vertinama. Pavyzdžiui, 2014 m. nedidelis XV a. dubuo aukcione surinko stulbinančius 36,3 mln. JAV dolerių (apie 40 mln. USD, kai pakoreguota atsižvelgiant į infliaciją).

„Jonglio imperatorius iš tikrųjų pabrėžė porceliano meninę svarbą. Jis pakėlė tai iš utilitarinio dubenėlio į tikrą meno kūrinį“, – CNN sako McAteer.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(1)
(1)

Komentarai ()