Ar mes tikrai norime, kad ateiviai mus rastų? SETI tyrimų direktorius perspėja apie „piktavališkas“ svetimas civilizacijas - „žmonėms jau per vėlu slėptis“  (35)

Nors daugelis mokslininkų iš visų jėgų stengiasi užmegzti pirmuosius kontaktus ar bent jau rasti nežemiškos civilizacijos įrodymų, kiti užduoda esminį klausimą: ar mes tikrai norėtume, kad ateiviai mus rastų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mes neturime pagrindo manyti, kad technologinė pažanga ir altruizmas ar moralė yra kažkaip susiję“, – „Inverse“ sakė SETI tyrėjas Andrew Siemionas. „Tikriausiai kitur visatoje yra piktavalių civilizacijų, todėl tai tikrai turėtume apsvarstyti tęsdami visatos tyrimus.“

Siemionas, kuris yra Berkeley SETI tyrimų centro direktorius ir ateivių medžioklės „Breakthrough Listen“ projekto vadovas, kelia įtampą kiekvieno projekto, ieškančio nežemiškos gyvybės, metu. Sėkmingai suradus nežemišką gyvybę, pasaulis pasikeistų, tačiau taip pat nėra garantijų, kad žmonija išgyventų susidūrimą su ja.

Žymus fizikas ir SETI tyrimų ekspertas Michio Kaku neseniai pasidalijo panašiu perspėjimu, nors nei jis, nei Siemionas nemano, kad galimas pavojus yra pakankama priežastis nustoti ieškoti nežemiškos civilizacijos.

 

„Dabar, asmeniškai, manau, kad ateiviai ten būtų draugiški, bet mes negalime dėl to būti garantuoti“, – anksčiau šį mėnesį „The Guardian“ sakė Kaku. „Taigi, aš manau, kad mes susisieksime su nežemiška gyvybe, bet turėtume tai padaryti labai atsargiai“.

 

Diskusijoje dėl to, ar žmonija turėtų atsiskleisti visatai, ar transliuoti pranešimus bet kokioms svetimoms civilizacijoms, kurios gali būti ten, praleidžiamas nepatogus faktas, kad mes iki šiol nesame tinkamai pasislėpę. Mes šimtmetį siunčiame radijo signalus į kosmosą, todėl bet kokia nežemiška gyvybė per šimtą šviesmečių, galinti perimti konkretų „labas, visata“ pranešimą jau daugiau nei žino apie mūsų egzistavimą.

„Žmonėms jau per vėlu slėptis, – „Inverse“ sakė astrobiologas ir METI instituto prezidentas Douglasas Vakochas. „Jei nežemiška gyvybė atkeliauja, tai mūsų tikslas yra ją sudominti ir parodyti, kad mes esame geresni pokalbių partneriai nei pietūs“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(44)
(7)
(37)

Komentarai (35)