Tamsaus miško hipotezė - neraminantis paaiškinimas, kodėl ateiviai mūsų dar neaplankė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

gytis13 2021-04-25 10:16
Man atrodo kad tarpžvaigždinei kelionei reikia tokių resursų,žinių ir energijos kiekio, kad visos kalbos apie žemės užgrobimą ar kolonizavimą dėl išteklių yra juokingos, nes tai civilizacijai tiesiog to nereikės. Maždaug kaip dabartiniam žmogui reiktų sunaiknti kokią pirmykštę gentį kad užgrobtų jų akmeninius kirvukus
who 2021-04-25 11:21
k Gal išteklių nereikės, bet jei kliudysime jų didesniam planui? Arba jei padarys skaičiavimą, kad žmonės grėsmė? Ar sugalvos įvesti ateivių anti rasizmą Tikimybės mažos, bet kaip ten sako - viskas kas gali įvykti, kada nors įvyks.
conjurer 2021-04-25 12:13
Šis straipsnis daug ko nepaaiškiną, ir reikėtų perskaityti knygą kad pilnai suprastum. Bet pradėkim nuo kosminės socialogijos, kurios pagrindiniai teiginiai yra (senai skaičiau knygą, žodis žodin nepamenu): 1. Civilizacijos yra linkę išgyventi ir plėstis. 2. Resursų kiekis visatoje yra ribotas. 3. Palikta be priežiūros technologinė civilizacija tobulės geometrine progresija. Dabar tie kas planuoja šitą knygą skaityti, neatidarykite spoilerio. Knygų serija tikrai gera. Ne jiems reikia sunaikinti tą gentį, nes jie trukdo statyti natos gręžimo platformas.
gytis13 2021-04-25 13:46
Užtat dabartinė žemės istorija jau rodo ir priešingus socialogijos teiginius: Išsivystę civilizacijos daugiau traukiasi nei plačiasi, taigi žmonės gali būti naudingi joms kaip darbo jėga su geru atlyginimu(emigrantai neskursta ir dabar) Apie resursų reikšmę daugiausiai kalba rusai, kurie iš to gyvena, bet noriai parduoda savo resursus. Išsivystę šalys tuos resursus nusiperka. O daug aukštesnio išsivystymo civilizacija gali pasiūlyti tokių dalykų, kad mainų prekyba eis kaip iš pypkės ir visi bus laimingi. Gamta ir primityvios gentys kuo toliau to labiau saugomos. Taigi ir Žemė gali pasidaryti saugoma teritorija O pagrindinė visos šios fantastikos klaida kad tokiems kaip dabartiniams žmonėms su dabartiniu moralės ir išsivystymo lygiu suteikiamos tarpžvaigždinio keliavimo technologijos ir imama svarstyti kas bus. Maždaug kaip viduramžių karaliui kas nors duotų šiuolaikinius ginklus. Ką karalius darytų? Užkariautų pasaulį ir tai būtų normalu viduramžių požiūriu. O kodėl dabar Amerika pasaulio neužkariauja, ji galingiausia pasaulio valstybė? Juk galėtų gerokai praplėsti teritorijas. Kodėl Amerika išeina iš Afganistano?Tai ne karinis pralaimėjimas o daugiau moralės klausimas.
conjurer 2021-04-25 14:51
doktrina.
who 2021-04-25 22:56
Daug galimų scenarijų, tarkim, gal žmonija toleruojama kol neišlipo už saulės sistemos, gal kitos civilizacijos resursus nukreipę didesniems prioritetams. Nors aukštas intelektas siejamas su taika, bet yra tikimybė, kad kokių civilizacinių pašlemėkų grupė (kaip modernūs Vikingai) atsitiktinai užklydę galėtų padaryti daug žalos. Kaip minėjo Conjurer, gal netgi tam tikra prasme jau esame išnaudojami, bet patys to nežinom. O gal mąstančios formos retos ir erdvėje nesusitinka. Manau, per ateinančius šimtmečius bus daug atsakymų, su sąlyga, kad nebus tokio įvykio po kurio žmonijai reiktų iš naujo atsikurti.
AAA000 2021-04-25 23:05
??? jie iseina, nes atsibodo amerikieciu mokesciu moketojams moket uz moliniu-akmeniniu lusnu 1000€ vertes griovima savo raketomis po 50000€ kaina. va ir viskas. apgriove tenykstes vietiniu sistemas iki smulkiu. ir nera ten kas veikt tiesiog. o visokias vario ir chromo kasybos imones manau paliks apsaugas ar per tarpininkus kontroliuos - apie ka tau neskelbs tai tikrai. tau moraliniu makaronu geriau pakabines apie kokias afgabbistanieciu geju teises pvz Ukrainoje amerikieciu interesai is esmes tik grudai. minimum puse pasaulio bezdzioniu galima valdyt per grudu srautu kontrole. tas nuo Romos/Egipto imperiju laiku ir dar seniau jau buvo daroma vieni rusu puolimo bijo, kiti ufonautu... ruosiasi cia straipsnis - tiesiog skonio aptarimas...
who 2021-04-25 23:36
Afganų partizanai kieti, o vietiniai nė nemirksėdami sutikę atėjūnus - nieko nemačiau, nieko nežinau. Kitą kart gal tas pats bičas apšaudęs ar sprogdinęs apsimeta civiliu, neturi dar tokių priemonių vietinę fauną palaužti. Ir kaip AAA000 sako viskas dėl oligarchų ir resursų, visada atsiras didesnėje grupėje kas norės turėti kiek įmanoma daugiau. Ir greičiau rusai nei ufonautai
Pumper 2021-04-26 07:58
Tą galima taikyti tik primetant savo "vertybes" ufonautam. Visai gali būti, kad ta kita civilizacija niekad neturėjo rimtų konfliktų tarpusavyje arba išvis yra hive mind tipo, todėl jiem net į galva neateitų mintis kažką sunaikinti dėl baimės būti patiem sunaikintiem.
Dannas3 2021-04-26 09:22
gera diskusija, bet viskas remiasi i ateivių psichologiją apie kurią galim sprest tik pagal save. Pagal šį scenarijų, kontaktas su jais pasibaigtų nekaip. Klišinis pavyzdys kaip pasibaigė pietu amerikos civilizacijoms po kontakto su europiečiais. Kiek domėjausi apie fermi paradokso sprendimus, kurių gali būt apie 100, priėjau išvadą, kad jos visos gali būt pritaikytos ir nėra vieno bendro sprendimo. Laisvai gali būti, kad vienoj galaktikoj ar galaktikų spiečiuj siaučia viena grobuoniška civilizacija, naikinanti visas kitas, kurios pasitaiko jų kelyje. Galbūt kitoj galaktikų grupėj, aukštesnio lygio civilizacija, kaip tik bando išsaugot kitas, atsižvelgiant į tai kokios retos protingos civilizacijos gali būt. O gal pasiekus tam tikrą lygį, susikuria savo simulation paradise ir jokių ekspansinių planų neturi. Sąrašą galima tęsti ir toliau. Nereikia atmest ir tos galimybės kad galim būt vienuj vieni, arba kita civilizacija gali būt taip toli, kad dėl visatos plėtimosi, nėra šansų su jais kontaktuot.
gytis13 2021-04-26 10:00
Na fantastiniuose filmuose tarpžvaigždiniai karai visada atrodo daug įdomiau negu taiki tarpžvaigždinė mainų prekyba. O visi Žemės užkariavimai rimtais veidais analizuojami su sąlyga kad galima kažkaip pigiai ir paprastai atskristi iš kitų žvaigždžių sistemų. O jeigu negalima taip pigiai atskristi tai ir užkariauti neišeina. Nereika nei ateivių, išsivaizduokime kad Mėnulyje aukso krūvos mėtosi grynuoliais. Kiek kainuotų juos pargabenti? Todėl ne itin tikiu kad laksto kas nors po galaktiką papigiai ir naikina civilizacijas profilaktiškai
conjurer 2021-04-26 11:12
Manau gali būti tikėtinas ir variantas, kad visatoje yra pilna gyvybės, ir pilna skruzdžių lygio civilizacijų, bet tai ką mes pasiekėme su savo smegenų evoliucija yra žiauriai retas išsigimimas. Kai pagalvoji, reikia tiek daug papildomos energijos smegenims, ir reikia išgyventi bent iki tol kol sukuriamas efektyvus maisto išgavimo būdas, kaip žemdirbystė, kad tai apsimokėtų tą energiją švaistyti. Tuo tarpu vilkai yra socialūs padarai, reikalaujantys daug mažiau energijos, kurie medžioja panašiai kaip pirmykščiai žmonės.
who 2021-04-26 12:07
Jei nebūtų žmonių, kiek šansų, kad per sekantį mln. metų atsirastų sekanti protinga rūšis iš primatų. Gal tai galima paskaičiuoti stastistiškai. Ar tam reikia kažko labai ypatingo, ar čia neišvengiamas evoliucijos kelias prie tam tikrų sąlygų. Dėl kitų civilizacijų, viskas gali būti daug labiau nuspėjama nei manome, t.y. tos pačios fizikos taisyklės, tos pačios medžiagos, tie patys evoliucijos dėsniai. Gali būti tiek taikią genetiką turinčių civilizacijų, tiek ir grobuonių, parazituojančių ir t.t. Labai įdomus klausimas - ar į mus dar niekas neatkreipė dėmesio, o gal kažkas prižiūri ar saugo? Žmonių scenarijus labai nuspėjamas - išnaudosim žemės resursus, reikės kitų planetų, ten gal pasirodys nepalankios sąlygos ir kažkuri kolonijos dalis iškeliaus į tolimą visatą kaip laikinai gyvenama vieta ar net automatizuotas procesas pergabenti gyvybės sėkloms. Atsiranda kita tinkama planeta, ten jau gyvybė yra, ar blaškysimės dar 100tūkst. metų ar bandysime integruotis? Iš pradžių reikės žvalgybos? Jei tai planeta kaip žemė su atominiais ginklais, gal vis tik neverta kelti kojos kad viskas pavirstų pelenais, o gal galima su gyventojais susitvarkyti kitais būdais be invazijos?
conjurer 2021-04-26 12:19
Jo, per virusus, nuo kurių pagyji, bet tampi sterilizuotu.
gytis13 2021-04-26 13:34
Ale ir vėl tas pats, išnaudosim išteklius, skrisim papigiai tarp žvaigždių, antimateriją gaminsim masiškai ir pigiai....
conjurer 2021-04-26 14:21
Tai nebe mokslo klausimai, o inžinerijos.
immortallt 2021-04-26 14:33
Visi kalba apie pažangius, kurie gali keliauti tarp žvaigždžių sistemų, ir net ne gretimų greitai, tai reiškia įvaldę termobranduolinę energetiką ar juodųjų skylių generatorius, ir gali materiją iš esmės gaminti iš energijos, bet kažkodėl vis tiek neva veikiami ribotų išteklių. Tai gal ir būtų galima pateisinti, tą perdėtą agresiją ir kitų naikinimą, su sąlyga, kad tai yra prigimtyje tos gyvybės išstumti viską, bet tokiu atveju, jie nepradėję technologinės plėtros būtų viską sunaikinę savo planetoje ir išmirę. Tada variantas - nebent jie išsivystė iškart taip, kad galėjo keliauti tarp planetų/žvaigždžių sistemų, bet čia jau totaliai bullshit. Man labiau įtikima versija, kad mes daug labiau pažengusios rasės eksperimentas, na kaip Prometheus filme vaizdavo, arba esame "rezervatas", pažymėtas kažkokio aljanso, kuris "reziduoja" šiame sektoriuje, ir kuris nesikiša ir neleidžia kištis į vietinių planetų gyventojų vystymąsi, ir susisieks su mumis/pasirodys, kai pasieksime tam tikrą technologinį lygį. Ir kas ten žino, gal jie aktyviai veikia jau ir dabar, renka informaciją apie mus, tyrinėja, tik nesirodo. Per 50 metų technologijos daug pažengė, o ką turint tik 50 tūkst. metų daugiau technologijoms vystyti būtume pasiekę? Elementariai, ES viena iš finansuojamų tyrimų sričių, žiedinė, biogamybos pagrindu ekonomika, kur būtų kuriami organiniai sprendimai elektronikai, laboratorijoms ir pan. Iš esmės panašiai kaip Zerg'ai iš StarCraft'o galima nueiti, kai technologijas auginsi, o ne gaminsi.
conjurer 2021-04-26 15:06
.
Dannas3 2021-04-26 16:03
Imortal tai vadinasi zoo hipoteze, labiau zinoma is star trecko seriju, kur aukstesnio lygio civilizacijos nesikisa i zemesnio lygio civilizaciju raida iki tol kol jos nepasiekia tam tikro lygio. Pasiekus tam tikra lygi-welcome to galactic comunity:)) bet ji man nera labau itikima, nes nemanau, kad jau taip lengva paslept technologiju pedsakus.
HardAxe 2021-04-26 16:30
Gal net nereikia slėpti? Su ribotais resursais, ribotu greičiu (tarkim šviesos greitis yra riba), ribotu pagreičiu begalinėje erdvėje ir beveik neribotam laike? Jei atmesim visokias fantastines technologijas kaip neracionalias ir laikysim, kad organizmo vystymasis nėra begalinis, kiek šansų, kad Kažkas užkariaus visatą? Tarkim žmonija su dabartine fizika (be jokių ten kirmgraužų), visais įmanomais joniniais, burių ir kokiais tik norim varikliais. Ar tikrai mes sugebėtume užkariauti paukščių taką per milijoną metų? Kiek yra realu surinkti savaime išsilaikančią ekspediciją į marsą, o vėliau kentauro alfa. Tokią, kuri pilnai kolonizuotų planetą ir galėtų tęsti kelionę toliau?