Tamsaus miško hipotezė - neraminantis paaiškinimas, kodėl ateiviai mūsų dar neaplankė

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2021-04-26 16:54
Juodųjų skylių generatoriui kuras yra bet kokia materija - efektyviausias žinomas būdas bet kokią materiją versti energija. Na kvantinėje fizikoje įdomių dalykų yra, o pastarosios vos bazinius dalykus suprantame. Jei negali greitai keliauti toli, tu nebūsi pajėgus skristi ir naikinti civilizacijų. Kitas dalykas, būnant dar santykinai primityvus ir agresorius, rizikuoji užsirauti ant gerokai toliau pažengusių ir tave nuneš. Nu Prometheus nereikia imti už dokumentiką, tik pati idėja. Kas mums yra ilgas laiko tarpas, kitai civilizacijai, kuri keliauja artimu ar didesniu nei šviesos greitis, toks laiko gali būti nereikšmingas, ypač jei turi procesą, o ne lauki galutinio rezultato. Dėl rezervato, yra kita pusė, kad mes gyvybę bandome suprasti gan siaurai, ir technologijas žiūrime tik viena kryptimi, t.y. panašiai kaip mes vystėmės. Tos pačios radiobangos - galbūt daug kas pro jas praėjo, bet realiai labai neefektyvus būdas komunikacijai, jei jau pasieki tarpplanetinį lygį. Tada reikia bent lazeriais, kurie jau yra tiksliniai - toli būdamas nepagausi, arba kvantiniai komunikacijos prietaisai, kur iš viso nulis šansų mums pagauti būtų, nes dar net neturime supratimo, ar iš viso tai įmanoma, nors encryptionui jau naudoja. Kalbant apie biotechnologijas, turime ir Lietuvoje įmonę, kuri gamina biojutiklius, t.y. vietoje cheminių medžiagų naudojimo ar kažkokios vienkartinės įrangos yra biojutikliai, kurie tikslesni, greitesni ir nėra jokių pavojingų atliekų.
conjurer 2021-04-26 17:22
Įdomu koks jų gyvavimo laikas? Pvz turiu BME280 daviklių, kurie gali pamatuoti oro drėgnumą. Tam yra speciali plėvelė, kurios varža keičiasi nuo to kiek oras ją sudrėkina. Tai savaime nusidėvintis mechanimas, kuris tarnauja kelis metus. Gal gali kokią nuorodą numesti apie tuos biojutiklius?
HardAxe 2021-04-26 17:25
Paimk kokios nori technologijos laivą, jam reikės laiko įsibėgėti iki šviesos greičio, ir sustoti. Dar blogiau, kad reikės kuro, bent jau stabdymui. O kuras sveria, jį reikia įgreitinti ties pirmu punktu. Ir tai stabdymas dėl pagreičio užtruks. Nebent įmanoma pasigaminti materijos ir/ar antimaterijos iš niekur (aka mažiukas big bang)? Būtų labai racionalus kuro bakas. Bet išmokus gaminti materiją iš niekur neberereikia ir skristi. Gali tiesiog statyti struktūras iš niekur į niekur. Net ir sukūrus idealų 3d printerį galinti spausdinti +/- viską. Kiek laiko užtruktų idealios kolonizavimo planetos - Marso, kolonizacija iki 1mlrd gyventojų? Į tai įeitų iškasenų kasimas, pramonės vystymas, tų pačių zondų spausdinimas, visa ko priežiūra ir remontas. Velniškai sunkus ir lėtas procesas, mano manymu.
conjurer 2021-04-26 18:31
Tam tikra prasme kuro yra pilnas galaktinis vakuumas (tarpgalaktinis turi daug mažiau). Ir kuo didesniu greičiu skrendi, tuo daugiau palaidų vandenilio atomų gali pagauti. Esmė tik juos išmesti per kitą pusę didesniu greičiu, nei jie pateko. Arba išmesti per tą pačią pusę, jei stabdai. Tokiam laivui reikės ir paprasto kuro įsibėgėjimui, o akseleracija bus daug lėtesnė, todėl aš optimistiškai kalbu apie 0,1c, o arti šviesos greičio net nefantazuoju. Kita vertus kam iš viso tokį laivą stabdyti, jei jame nėra žmonių. Paleidi maksimaliu įmanomu greičiu, ir jis iššauna po zondą kai būna arti kokios žvaigždės. Jei zondą galima būtų iššauti tokiu greičiu kaip erdvėlaivio greitis, žvaigždės atžvilgiu tas zondas sulėtėtų iki tiek kad patektų į jos orbitą. Manau net tokiuose rėmuose, kur termodinamika veikia, neįmanoma keliauti greičiau už šviesą, ir materija bei energija nėra magija, daugiau pažengusi civilizacija gali prisodinti krūvą zondų įdomesnėse žvaigždėse. Po to tie zondai galėtų adaptuotis, ir kurti mažesnius zondus atskirų planetų ar jų reiškinių stebėjimams. Žemei jie sukurtų į muses panašius padarus, stebėti mus, ir kokiu nors didelio dažnio multipoliarizaciniu gama lazeriu siųstų duomenis į artimiausią kosminį routerį. Mes vis dar esame technologiniai vaikai. Gavom išmaniuosius telefonus, ir jie mus paveikė kaip čiulptukai kūdikius. Sukūrėm atominė bombą, ir reikėjo apie 2000 jų susprogdinti dėl linksmumo. Sukūrėme būdą nukeliauti iki mėnulio, ir nusprendėme, kad per daug vargo, iš užmigome perpietės. Kartais pagalvoju ką technologiškai brandi civilizacija nuveiktų. Gal ir mes tokia tapsime, bet pakolkas savo problemas sprendžiame sukurdami kitas problemas, ir badydami pirštais į kitus, kaip darželinukai.
immortallt 2021-04-26 18:54
Jei negali nukeliauti iki kitos planetos, kur yra "tavo konkurentai" ir negali įsitikinti, kad tu išvis juos gali sunaikinti, o ne tą pačią "planetą" tau parsiųs atgal ir pan., tu rizikuoji užsirauti ant tokių, kurie tave sunaikins greičiau nei realiai paleisi tą planetą. Dėl biojutiklių, čia randu daugiausia apie juos viešai, mažai skelbiasi, daugiau daro: https://klaster.lt/en/klateris/gyvybes- ... u-centras/ Gyvenimo trukmė priklausomai nuo jutiklio 1-6 mėnesiai, daug kartų didesnis tikslumas nei tradicinių priemonių, greitis irgi kur trunka parą, kur per 5 minutes. O šiaip, kai kalbame apie "spausdinimą" iš asteroidų surinkta žaliava, tai pirmiausia reiktų nepamiršti, kad žaliavas išgauti ir apdirbti reikia didelių kiekių energijos ir sudėtingų procesų. Na teoriškai sakykime, kad civilizacija tiek pažengus, kad tai jau gali daryti, tada kam jai naikinti, ko vis tiek pati pasiekti negali? Man toks jausmas, kad bandome taikyti protekcionizmą, kuris mes žinome jau žemėje apie 50-70 metų, kad neveikia (na kas anksčiau, kas vėliau), ir geriau atvira prekyba. Net Kinija realiai savo pasaulinei prekybai siekia žalos nepadaryti kai naudoja jėgą ar išdarinėja kažką. Žemėje žemės plotas nebėra didžiausias turtas, kaip ir net žaliava nėra didžiausias turtas. Tai ir pažangesnėms civilizacijoms nesuprantu kokia gali būti konkurencija dėl žaliavų, kai iš esmės materijos kiekis yra eksponentiškai didelis. Kitas dalykas, gamtoje stebimas įdomus dalykas, kai suteiki idealias sąlygas gyventi/augti (neribotas maistas, nėra ligų, plėšrūnų, aukštas komfortas), dauguma populiacijų pradeda žlugti, įskaitant ir žmonių populiacija, kai gyvenimas geras, gimstamumas krenta net žemiau būtino išlaikyti populiacijos dydį stabilų. Populiacija žemėje dabar sparčiausiai auga dėl ilgėjančios gyvenimo trukmės ir aišku dėl skurdžiuose regionuose dar aukšto gimstamumo, bet ir ten jis lėtėja. Taigi visų išteklių tau net nėra reikalo susigriebti.
conjurer 2021-04-26 20:00
Taip buvo eksperimentuose, bet realybėje tokių sąlygų neturim. Žmonių populiacijos augimo lėtėjimas yra atskira temą, tai nulemia daug socialinių veiksnių. O kinai tiesiog neskaičiuoja daugiau nei 2 vaikų per šeimą, bet tų "juodų kinų" visgi yra. Bendrai paėmus žemės gyventojų kiekio augimas vis dar nesustojo. Ir be modernių trąšų tokio kiekio žmonių neišmaitintume.
conjurer 2021-04-26 20:10
Beje šis puslapis visiška tragedija. Ir neradau nieko arti biologiniams kompiuteriams ar davikliams. Dalis iš nuorodų meta į puslapius, kurie net baisesni, nei prasčiausių kripto valiutų puslapiai. Žinau kad lenkai naudoja moliuskus su elektrodais, vandens švarumo tikrinimui. Ieškojau kažko panašaus, ar geresnio.
immortallt 2021-04-26 21:20
Aš matai tiesiai iš žmogaus susirinkau neviešą info tik jo poreikiams tenkinti naudojimui. Žiūriu kažkaip ne taip atidarius nuorodą atvaizduoja, ką siunčiau rodos kitkas buvo... Va čia tikrai daugiau kas parašyta: https://naujienos.vu.lt/lietuviai-vysto ... gnostikai/ Prekiauti visada yra kuo, jei jiems reikia išteklių - ištekliais. Kas dėl zondų, tai omeny jei turima, kad nusiunti nedidelį zondą į svetimą žvaigždės sistemą, tai operacija labai sudėtinga, ir tas zondas turėtų būti didelio erdvėlaivio dydžio, kad išgauti reikalingas žaliavas. Gi neužteks išgauti tik geležį, reikės ir kažkokias mikroschemas gaminti, ar jų atitikmenis, tam reikia aukšto grynumo ir ne vienos medžiagos. Aišku, teoriškai viską galima sugalvoti, bet praktiškai, jei tu tiek pažengęs, kad pilnai autonomiškai gali daryti kokius nori įtaisus toli nuo ten, kur tu realiai bazuojiesi, tau naikinti skruzdes, kur tu net nesi, tai būtent, kaip mums dabar eiti į vidurį miško ir naikinti skruzdes - neverta pastangų. Konkurencija dėl resursų? Taigi gali atimti kada nori, bet resursai vargu ar yra ribojantis faktorius, jei gali tarp žvaigždžių keliauti. Mūsų sistema yra palyginus maža. Konkurentai? Jei esi pažengęs labiau 50 tūkst. metų, tai jei š nemali, atotrūkis technologiškai gali gal net dar labiau augti, o ne mažėti. Expanse bauginanti idėja buvo, apie meteorą padengtą cloaking technologija, tai tokį visada suorganizuoti galėsi būdamas pranašesnis, o ką jau kalbėti, apie kokio viruso paleidimą, kuris tebūnie nužudytų tik 95% populiacijos, bet tai sugriautų civilizaciją.
Dannas3 2021-04-26 21:36
Immortal ar žinai kas yra Won Neumann probes? Nes raśai lyg į tą pusę, bet jaučiasi, lyg nežunotum šito dalyko. Jei nežinai, bus geriau jei pats paaigooglinsi, nei aš čia bandysiu aprašyt.
AAA000 2021-04-26 21:43
cia ne klise, o faktas. pazangesne civilizacija tiesiog nustelbia savo pazangumu. nieko naikint nera butina, tai savaiminis procesas. naikinimas yra tiesiog priespriesa atsilikusios civilizacijos. ji bando islikt. kito budo is esmes nera - tik pazangos sunaikinimas. kuri vieta cia jum neaiski? atsilikusios civilizacijos irgi turi kai kada kazkokiu savu nisiniu privalumu. tada gali ivykt sakykim dalinis atsiskiedimas-proporcinis bendradarbiavimas. bet tai visada laikina ir pazanga nustelbia. arba ji nunyksta del neisisavinimo. nes per daug kvailiu. taip sakant nutinka blogiausia - avinu demokratija nugali
immortallt 2021-04-26 21:47
Ne girdėjęs nebuvau konkrečiai šito, bet idėja tai aiški. Tik dažnai man kyla klausimas "what is the point of that"? Jei esi protingesnis (stipresniam būti neužtenka, nepaliksi savo planetos ar žvaigždės sistemos), nepuldinėji kiekvieno iš eilės ir jo nenaikini - nėra prasmės tau to daryti. Aišku, viskas čia yra šakėmis ant vandens, nes mes dar labai daug nesuprantame iš fizikos, kas liečia tarpžvaigždines keliones, t.y. maksimalų greitį, kvantinę fiziką ir pan., o ką jau kalbėti apie ateivių biologiją, susidariusias galbūt visuomenes ir pan., kas viskas yra grindžiama esamomis technologijomis.
conjurer 2021-04-26 21:52
Būtent. Protingesnė civilizacija tai suvoks, ir imsis veiksmų prieš tam išsivystant į rimtesnį konfliktą.
immortallt 2021-04-27 11:47
conjurer, ekonomiškesnis sprendimas, kai sunaikinti būtina, klausimas dabar ar vėliau. Bet aš kvestionuoju, ar sunaikinti yra būtina, ir ar taip gali manyti kitos, labiau išsivysčiusios civilizacijos. Populiacijos augimas vardan skaičių yra archajiška mąstysena, kuri ateina iš instinkto daugintis. Ką matome ir žemėje, labiausiai išsilavinę linkę mažiausiai vaikų turėti (su išimtimis). Bet mes jau kalbėtume apie visai kitą išsilavinimo lygį. Ir kai kalbame apie kitas civilizacijas, diskutuojant praleidžiame esminį lygį, kiek stipriai labiau yra pažengę, nes tai irgi lemia jų sprendimus ir mąstymą. Jei yra labai stipriai pažengę labiau ir jie gali pilnai manipuliuoti E=mc2, tai jie nelabai turi dėl ko konkuruoti. Jei ale mes su +200-500 metų, tada sutinku, jie dar gali mąstyti, kad kiti yra grėsmė, bet tada jie rizikuodami su savo ribotomis technologijomis ir gerai nesuprasdami visatos, užsirauti ant gerokai galingesnių ir išprovokuotų karą, kurio laimėti prošvaisčių neturi, tai baimė atgrasytų nuo agresijos. Kas aukščiau, tas su prielaida, kad gyvybė atsirado pati, bet jei gyvybę čia "pasėjo" eksperimento vardan, tada įsijungia kitkas, kad kaip mus sukūrė, taip gali nutarti, kad eksperimentas nepavyko arba pasibaigė, tada nėra skirtumo, ką mes darysime. Bet labiau tikėtina, kad turint tokias technologijas ir tokią gyvenimo trukmę, kad darytų eksperimentus šimtų milijonų ar milijardų metų trukmės, jie rinks duomenis iki paskutinio taško - kol žlugsime ar būsime sunaikinti. Asmeniškai labiausiai tikiu rezervato idėja, būtent tikiu, nes mes nė vienas negalime įrodyti, ar bent įvertinti tikimybių, kas visgi yra, nes neturime jokių duomenų apie ateivių gyvybę, jos paplitimą ar civilizacijų vystymąsi primetant bent 1000 metų į priekį pažangą. Gal viskas daug paprasčiau, ir tiesiog tam tikro technologijos vystymosi etapo dauguma civilizacijų neperlipa/susinaikina.
conjurer 2021-04-27 12:19
Kaip ir religija, tai nuraminanti įdėja, nekelianti panikos. Pilnai suprantu kodėl daug kas renkasi galvoti taip. Asmeniškai manau kad visatoje yra chaosas, ir kiekvienas siekia naudos sau. Tai net nesikerta su rezervato įdėja, bet kartu nusako visą gyvybę žemėje. Kai kurių žinduolių elgesys tam lyg prieštarauja, kai jie priima į savo šeimą kitos rūšies gyvūną, bet spėju čia mūsų bruožas, o nauda yra specifinė smegenų chemija kurią gauni kaip apdovanojimą.
immortallt 2021-04-27 13:21
Tai sunaikinimui kažkokių super duper technologijų nereikia. Paimk kokį planetoidą, prifarširuok jį variklių, nukreipk tokia trajektorija, kad būtų sunkiai pastebimas ir dar padenk kokia stealth technologija, tavo turima moderniausia - jei nėra už tave pažangesni, greičiausiai ir neliks planetos į kurią nusitaikei. Berods pats ir rašei apie panašią idėją, bet klausimas, koks tikslas tau naikinti. Resursai - jei tu negali greitai keliauti, tai kur pasiekti galėsi resursus tik po ilgo laiko - tai nėra tikslinga ir naikinti, nes jie irgi bus ribojami tokių pat technologinių apribojimų. Europoje labiausiai išsilavinantys, bet populiacijos augimo tempai yra neigiami, t.y. jei ne imigracija, mūsų mažėtų. Ir lyginant su Kinija ar Indija, mūsų ES teritorijoje per plotą yra nedaug. Taip, kur yra tuščios erdvės, daug resursų, populiacija buvo linkusi augti greičiau, bet! kolonizacija vyko tais laikais, kai nebuvo ne tik realiai išsilavinusių daug, bet ir elementarių prezervatyvų, o ir išvykdavo daugiausia ne profesoriai ar pan., o ūkininkai, valstiečiai ir pan., kurie pinigų bilietui sukaupę, bet ieško lengvesnio gyvenimo medžiojant, ūkininkaujant ir pan.. Ir populiacijos augimas vyko didele dalimi dėl imigracijos (na vietinė populiacija sužlugo ir sumažėjo labai stipriai dėl ligų daugiausia, o po to ir naikinimo). Na rezervato man idėja peršasi labiau iš noro, kad visgi įmanoma kokiu nors būdu keliauti greičiau už šviesą. Jei tai yra, tada automatiškai peršasi klausimas, tai kodėl mūsų niekas neaplankė? Tai natūraliai yra keli atsakymai: niekam neįdomūs (nu bet vis tiek koks savo civilizacijos "nuokrypis" būtų buvęs smalsus ir užsukęs) arba jie jau čia yra. Bet tada kodėl tiesiogiai nekontaktuoja? Arba kažko nori, arba mus laiko nepakankamai pažengusius, kad būtume pasiruošę pradėti konstruktyvią komunikaciją. Jei kažko nori, tai tiesiog galėtų pasiimti, ar pasirodę pasiūlytų mainus, už kažkokias žinias/technologijas, kurios pas juos yra visiška atgyvena, o mums būtų nereali pažanga, elementariai švari energetika, medicinoje pažanga ar pan., kas pagerintų gyvenimą iš esmės. Tiesiog naikinti ir griauti yra archaiška, realiai ilguoju laikotarpiu naudos neatnešanti. Net ir žemėje, realiai nemanau, kad atsiras tikinčių, kad gali kilti dabar karas tarp UK ir Prancūzijos, ar Vokietija su likusia Europa sugalvotų kariauti. Realiai karas galimas dėl šalių, kur religija vis dar stipri, arba iš autokratijos kamuojamų šali, kur visuomenės išsilavinimas ir savinomė menka, o valdžioje psichopatai, pvz. Rusija. Bet kuo tu labiau technologiškai pažengęs, tuo tu esi stabilesnis ir nėra prasmės kovoti dėl kažko, kai manais gausi tą patį pigiau, nei kariaujant.
sub 2021-04-27 14:05
O čia sutinku. Aš ir manau, kad daug kas siekia sau naudos, vien žemėje kiek atskirų interesų grupių, kurios norėtų valdyti visą žmoniją. Visa problema yra ego, bet vien dėl ego mes išgevenome tiek daug ir taip ištobulėjom. Tik benras vienas kažkoks tikslas žmonijai, gali išgelbėti ją nuo vidinių tarpusavio kivirčų. Immortallt užsiminė apie Expense. Jei gerai suprantu tai čia tas serialas The expanse apie intrigas tarp Žemės, Marso ir kitų interesuotų pusių. Kaip tik pradėjau žiūrėt antrą sezoną, žinau kad nėra naujausias serialas, bet nebuvau jo matęs, o pirma dalis taip įtraukė, kad dabar visus sezonus iš eilės bandau peržiūrėt. Po pirmos dalies supratau, kad tie kurie atrodo geriausiai kažkokiam konfikte, galimai turi slaptų interesų ir padarys viską kitaip. Galų gale visi nori laimėt, niekas nenori pralaimėt. Taigi jeigu tokia ateitis ir bus, tai niekur toli nepažengsime, visada atsiras karų ir kariaujančių pusių. Visada kurkur bus neteisybės, vienas nepelnytai nuskriaustas, kitas nepelnytai praturtėjas ar įgijęs galių.
conjurer 2021-04-27 14:06
dalyvauja konfliktuose? Ir įtraukia karius iš visų sąjungininkių. Gal mes vis dar nesam nė velnio technologiškai pažengę.
conjurer 2021-04-27 14:28
Dėl to reikia vergiją šalinti visais įmanomais būdais, socialinis nelygumas yra viena pagrindinių konfliktų tarp žmonių priežastis. Ir kartais sprendimai tampa blogesne alternatyva, nei problema buvo iš pradžių.
immortallt 2021-04-27 15:19
Bandau iš eilės be citavimų (nežinau kaip neužsiknisi cituoti, matyt kažko nemoku). 1. Aš ne apie tik žmonijos sunaikinimą, bet bet kurios, kažkokios labiau pažengusios galbūt net negu mes civilizacijos. Kitas dalykas, net jei įgreitinsi kokį didelį kūną iš kitos žvaigždės sistemos, kol atskries iki taikinio praeiti ir šimtmetis gali. 2. Na ką aš bandau pasakyti, jei esi pažengęs iki pilno E=mc2 valdymo, tai resursai tau nėra ribojantis faktorius, tu jau išlipęs iš šio faktorius ir esi post scarcity economy. Paranoja - sakyčiau žemo technologinio išsivystymo aspektas. Bet jei civilizacija šitų dar nėra peržengusi faktorių - tada tai gali būti priežastimi. 3. Jei tavo kelionė iki resursų yra labai tolima, klausimas ar tau juos apsimokės gabentis, nes kainuos tau energiją + žaliavas. 4. Dėl nekontaktavimo tai čia abu sakome tą patį, tik iš kitų pusių bandome pradėti argumentą. 5. Tai nebūtinai technologija turi būti šimtmečius į priekį, technologiją gali duoti 20-50 metų į priekį, ir duoti ne veikiantį daiktą, o teoriją, kažkiek hard data ir "guidance". Reikia turėti omenyje, kad jei susiduriame su itin pažengusia civilizacija, tai jie tikrai sugebės naudoti skirtingas komunikacijos priemones ir dedukuoti bent jau mūsų matematinę "kalbą", per kurią vėliau pereiti ir prie lingvistinio kažkokio varianto. Čia jau ką ir kalbėti, kad jei jie tiek pažengę, kad laksto tarp sistemų, galėtų greitai išmokti mūsų kalbą su savo kompais. 6. Na dabar jau daugiau pinigų pradedame investuoti į ekosistemų išsaugojimą. Naikinti parazitus yra archaiška, neišsilavinusios civilizacijos. Pasiekę aukštesnį lygį pradeda suprasti, kad viskas turi savo vietą ir reikia jiems ją suteikti. 7. JAV kariauja ne užimti svetimas teritorijas, ne prisigrobti resursų ir pan., labiau tai susiję su pasaulio policijos vaidmeniu. Sunku tai vadinti karu. Rusija va pvz. tai realiai siekia užgrobti žemes, ir vykdo karinius veiksmus. JAV labai norint galėtų tą pačią Meksiką prisijungti, ar pasiimti kokią kitą teritoriją, net tą pačią Sirija, išžudant visus gyventojus, karinę galią turi pakankamą.
conjurer 2021-04-27 16:22
Jie patys to karu nevadina, kaip britai karu nevadino kulkosvaidžių afrikoje, prieš ietis. O JAV, rusija ir kinija pagrinde kariauja dėl įtakos. Taip tas rusų užmojis užiminėti buvusias sovietų sąjungos žemes yra primityviausias būdas, bet reikia nepamiršti, kad tai labiau politinis žingsnis. Toks agresijos rodymas, pasaulio trolinimas, ir susidorojimai su opozicija jiems padeda transfotmuoti savo demokratiją į diktatūra. Dar kartą pasikartosiu, resursu gali būti daug kas. Putino atveju, tai jo užimama kėdė.