Inžinieriai kuria kosminį šaldytuvą ateities skrydžiams į kitas planetas - kodėl netinka mūsų žemiški šaldytuvai? (Video)  (5)

Tarptautinėje Kosminėje Stotyje yra keli tualetai, treniruokliai, miegamieji. Čia net yra espreso aparatas! Bet žinote, ko ten nėra? Šaldytuvo!


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šaldytuvui vietos TKS tikrai atsirastų. Tai - labai naudingas daiktas, leidžiantis ilgiau išlaikyti šviežią maistą. Dabar astronautai valgo džiovintą ir konservuotą maistą, kuris nepasižymi ypatinga skonių įvairove. Šaldytuvas ateityje tikrai pravers, kai žmonės pagaliau leisis į kitas planetas. Ypač jei erdvėlaiviuose auginsime savo maistą. Be to, šaldytuvai yra labai naudingi ir vykdant įvairius eksperimentus.

Įprasti šaldytuvai kosmose neveiktų. Šaldytuvo viduje cirkuliuojantis skystis naudojasi gravitacijos pagalba. Tiesą sakant, jūsų šaldytuvas greitai nustotų veikęs net jei paguldytumėte jį ant šono. Kai kurie gamintojai perspėja pirkėjus iš karto neįjungti šaldytuvo, jei jis bent trumpam transportavimo metu buvo paguldytas ant šono.

 

Purdue universiteto inžinieriai kartu su „Whirlpool“ bei „Air Squared“ sukūrė šaldytuvą, kuriam gravitacija nėra reikalinga. Jo kompresorius nenaudoja alyvos, o šaldymo skystis cirkuliuojamas daug didesniu greičiu. Mokslininkai išbandė šį šaldytuvą Žemėje, kur jis buvo vartomas ir bandomas įvairiose padėtyse. O tuomet maždaug mikrobangų krosnelės dydžio šaldytuvas buvo pakeltas į orą.

 

Kosminis šaldytuvas buvo bandomas „Zero G“ lėktuve. Tai - įprastas lėktuvas, kuris pakyla į nustatytą aukštį ir neria žemyn. Taip lėktuvo viduje maždaug 20 sekundžių sudaromas mikrogravitacijos įspūdis.

Šaldytuvas sėkmingai įveikė šiuos bandymus. Mokslininkai dar nėra pasiruošę perduoti savo kūrinio NASA specialistams, bet sistema, atrodo, veikia ir ateities astronautai galės mėgautis įvairesniu maistu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(3)
(8)

Komentarai (5)