Inovatyvi milžiniška vėjo jėgainė pati viena galėtų apšviesti 80 tūkstančių Europos namų  (7)

Norvegijos kompanija „Wind Catching Systems“ (WCS) sukūrė milžinišką plūduriuojantį vertikalų vėjo jėgainių parką. Ir jis jus nustebins savo galimybėmis.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-06-09 Inovatyvi milžiniška vėjo jėgainė pati viena galėtų apšviesti 80 tūkstančių Europos namų  (7)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

324 metrų aukščio konstrukcija turėtų bent 117 mažų vėjo turbinų. Be to, kadangi ši jėgainė būtų pagaminta iš santykinai mažų detalių, ji būtų visai nebrangi, lengvai statoma ir transportuojama. Kai būtų pastatytas pagrindinis rėmas, darbininkams nereikėtų milžiniškų kranų ar specializuotos įrangos, kuri yra būtina didžiausių pavienių turbinų statyboms. Bet čia šios idėjos privalumai tik prasideda.

Viena tokia WCS jėgainė per metus pagamintų penkis kartus daugiau energijos nei didžiausios vėjo turbinos. Be to, kadangi besisukantys elementai (mentys) yra pakankamai lengvi, WCS jėgainė lengvai ištvertų 40-43 km/val. vėją, kuris priverstų sustabdyti didžiausias turbinas. Galiausiai, tokia jėgainė dirbtų bent 50 metų - 20 metų ilgiau nei dabartinės didžiosios jėgainės.

 

Visa tai reiškia, kad WCS gaminama elektros energija būtų santykinai pigi. Tiesą sakant, kompanija teigia, kad jau dabar jos kaina būtų labai konkurencinga. Su laiku pingant technologijai WCS jėgainės galėtų pagaminti daug švarios ir pigios elektros.

Viena tokia milžiniška vėjo jėgainė gali pagaminti pakankamai energijos 80 tūkstančių europietiškų namų. Ir tai būtų didžiulis pasiekimas, nors kompanija kol kas neskelbia jokių datų. Tačiau tai nėra tik akla svajonė. WCS turi stiprų finansinį užnugarį (tarp investuotojų - „North Energy“ bei „Ferd“) ir jau bendradarbiauja su vėjo jėgainių kompanija „Aibel“.

 

Beje, įdomus faktas, „Wind Catching Systems“ jėgainė būtų plūduriuojanti. Tai reiškia, kad ji galėtų stovėti ten, kur betoninė pamatinė konstrukcija dėl didelio gylio nėra galima.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(44)
(1)
(43)

Komentarai (7)