Lietuvoje registruotas stichinis meteorologinis reiškinys – kaitra! (pasiektas dar vienas rekordas)  ()

Birželio 19–24 dienomis užsitęsę karščiai Lietuvoje peraugo į stichinį meteorologinį reiškinį – kaitrą. Kai maksimali paros oro temperatūra pasiekia ar viršija 30 °C, registruojamas pavojingas meteorologinis reiškinys – karštis. Kai maksimali oro temperatūra pasiekia ar viršija 30 °C tris ar daugiau parų iš eilės registruojamas stichinis meteorologinis reiškinys – kaitra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Birželio 19–24 dienomis kaitra registruota visose Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai prie AM priklausančiose meteorologijos ir agrometeorologijos stotyse (viso – 50), išskyrus Nidą.

Atskirose meteorologijos stotyse kaitra truko nuo 3 iki 7 dienų (žr. žemėlapį). Šios kaitros metu aukščiausia oro temperatūra registruota birželio 23 d. Rokiškyje, kuomet ji buvo pakilusi net iki 34,0 °C.

Birželio mėnesį kaitra apimanti visą Lietuvą (išskyrus Nidą) registruojama pirmą kartą! Taip pat ji išsiskyrė ir savo ilga trukme – tai net tik visą Lietuvą apėmusi, bet ir ilgiausiai trukusi birželio kaitra Lietuvoje.

Kaitros Lietuvoje nėra dažnas reiškinys, tačiau vykstant klimato kaitai stebimas šio reiškinio pasikartojimo augimas. Nuo 1961 iki 2021 m. kaitra apėmusi visą Lietuvą buvo registruota tik 1994 ir 2006 m. liepos mėnesiais.

Birželio 25 dieną jau nė vienoje meteorologijos stotyje oro temperatūra nepasiekė 30 °C, todėl kaitros laikotarpis baigėsi.

 

Ateinančiomis dienomis bus vasariškai šilta, tačiau kaitra jau nenumatoma. Artimiausių 5 dienų orų prognozes galite rasti mūsų svetainės pirmo puslapio apačioje, skiltyje „Sinoptiko komentaras”.

Parengė: LHMT KTS vedėjas dr. Donatas Valiukas ir KTBS vyriausiasis specialistas Gytis Valaika

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Donatas Valiukas
(0)
(0)
(0)

Komentarai ()