[Karšta tema] Pamiršti Šaltojo karo šešėliniai karai tarp Sovietų Sąjungos ir JAV (Foto, Video)  ()

Šaltojo karo metu dvi pasaulio jėgos susirėmė dešimtyje konfliktų visame pasaulyje. Tačiau jei Afganistanas, Vietnamas ir Angola yra visiems žinomi, šie šešėliniai karai iš esmės buvo pamiršti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1. Ogadeno karas (1977–1978)

1977–1978 m. ginkluotas konfliktas tarp Etiopijos ir Somalio (abi tuo metu buvo socialistinės) dėl ginčijamo Ogadeno regiono gali būti apibūdinamas kaip Šaltojo karo paradoksas. Somalis ilgą laiką buvo Sovietų Sąjungos sąjungininkas Rytų Afrikoje, o Etiopija tradiciškai turėjo proamerikietiškas pažiūras.

Tačiau Somalio lyderio Mohamedo Siado Barre'o sprendimas, priimtas nepasitarus su SSRS, įsiveržti į Etiopiją, Maskvoje buvo sutiktas su griežta reakcija. SSRS nusprendė paremti Etiopiją, kurios santykiai su JAV tuo metu buvo gerokai pablogėję. Amerikiečiams neliko nieko kito, kaip paremti Somalį.

Todėl susiklostė neįprasta situacija: sovietų kariniai patarėjai padėjo Etiopijos kariams, kuriuos apmokė amerikiečių instruktoriai ir kurie kovojo su amerikietiškais ginklais. Jų oponentai, Somalio kariai, vis dar laikėsi sovietų karinių procedūrų ir naudojo sovietinius ginklus.

Jei JAV pagalba Somaliui nebuvo itin reikšminga, sovietų parama Etiopijai įgavo didžiulį mastą. SSRS aprūpino Afrikos tautą karine technika – naikintuvais „MiG-21“, tankais T-55 ir T-62 bei šarvuočiais BTR-60. Sovietinės priešlėktuvinių raketų sistemos visiškai paralyžiavo priešo lėktuvus. Kelių raketų paleidimo sistemos „Bm-21“, kurios iš pradžių buvo skirtos Somalio armijai, buvo išsiųstos į Etiopiją.

 

Sovietai taip pat išsiuntė 4000 karinių patarėjų į Etiopiją, taip pat karinius kontingentus iš sąjungininkų Kubos ir Pietų Jemeno. Sovietų įsikišimo dėka Somalis patyrė triuškinantį pralaimėjimą, kurį netrukus apėmė ilgas pilietinis karas.

2. „Slaptasis karas“ Laose (1960–1973)

Praėjusio amžiaus 6-ojo dešimtmečio viduryje Prancūzijai pasitraukus iš Indokinijos, šis regionas paniro į tarpusavio karų ir konfliktų chaosą, į kurį operatyviai įsikišo didžiosios valstybės.

Bet jei Vietname amerikiečiai karą vykdė atvirai, kaimyniniame Laose vyko vadinamasis „slaptasis karas“, apie kurį paprasti JAV piliečiai nieko nežinojo.

 

Silpnam Laoso karališkam valdymui, kuriam pritarė JAV ir Pietų Vietnamas, priešinosi Pathet Lao socialistinis judėjimas, palaikomas SSRS, Kinijos ir Šiaurės Vietnamo. Įdomu tai, kad dvi komunistinės supervalstybės, kurių santykiai tuo metu jau buvo sugedę, Laoso socialistams padėjo nepriklausomai viena nuo kitos.

Sovietų Sąjunga aprūpino Laosą šaudmenimis, ginklais ir maisto produktais. Be to, į Laosą buvo išsiųsta daugiau kaip 100 instruktorių ir karinių patarėjų kartu su oro transporto grupe „Il-14“ transporto lėktuvais ir sraigtasparniais „Mi-4“.

JAV, be ginklų siuntimo, iš vietinių Laoso hmongų tautos žmonių mokė nedidelę (30 000 pajėgų) armiją dalyvauti kovose. Į Laosą buvo išsiųstos mobiliosios Amerikos specialiųjų pajėgų ir CŽV instruktorių komandos. Nepaisant noro slėpti savo dalyvavimą konflikte, amerikiečiai aktyviai įsitraukė į Laoso komunistų stovyklų ir tiekimo maršrutų bombardavimą.

Nepaisant visų jų pastangų, amerikiečiai pralaimėjo karą Laose. 1975 m. monarchija buvo nuversta ir buvo paskelbta Laoso Liaudies Demokratinė Respublika.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(40)
(1)
(39)

Komentarai ()