Kaip JAV armija mirtinu nervų agentu išžudė tūkstančius avių: žmogui pražudyti užtenka vos 10 mg šios siaubingos medžiagos (Foto, Video)  ()

1968 m. nervus paralyžiuojanti medžiaga VX ištrūko iš JAV armijos Dugway bandymų poligono Jutoje ir nužudė daugiau nei 6000 avių. Kas yra nervų agentas VX su kuriuo nužudytas ir Š. Korėjos lyderio Kim Jon Uno netikras brolis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mirtį sėjantis poligonas

1942 m. JAV kariuomenė Jutos vakarinėje dykumoje, esančioje 137 km į pietvakarius nuo Solt Leik Sičio, įkūrė Dugway bandymų aikštelę (DPG). Ji buvo šalia Jutos bandymų ir mokymo poligono (Utah Test and Training Range), ginklų kūrimo ir bandymų centro – kartu šios dvi aikštelės sudaro didžiausią sausumos specialiojo naudojimo oro erdvę JAV.

Dugway poligono tikslas tikslas buvo išbandyti biologinius ir cheminius ginklus, priešnuodžius šiems ginklams, toksines medžiagas, chemikalų purškimo sistemas ir apsauginius drabužius. Dugway poligone taip pat buvo išbandyti liepsnosvaidžiai ir bombardavimo ugnimi būdai.

1958 m. JAV armija perkėlė savo Cheminių, biologinių ir radiologinių ginklų mokyklą į Dugway bandymų aikštelę. Šeštojo dešimtmečio pabaigoje ir septintojo dešimtmečio pradžioje šioje vietoje buvo atlikti uodų platinamų ligų tyrimai.

Praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje buvo pranešta, kad per bandymus Dugway mieste po atviru dangumi buvo išsklaidyta beveik 230 000 kg nervus paralyžiuojančių medžiagų, taip pat atlikti kiti 328 biologinių ginklų bandymai po atviru dangumi ir 74 nešvarių bombų bandymai.

Nervų agentas VX

 

Viena iš nervus paralyžiuojančių medžiagų, kuri buvo išbandyta Dugway, buvo VX („nuodingas agentas X“ („venomous agent X“). VX yra ypač toksiška nervus paralyžiuojanti medžiaga, kuri šeštajame dešimtmetyje buvo sukurta Jungtinėje Karalystėje ir išbandyta itin slaptame Porton Dauno poligone, JK Gynybos ministerijos Gynybos mokslo ir technologijų laboratorijoje.

Nužudyti žmogui pakanka tik 10 miligramų VX absorbcijos per odą arba 25–30 mg įkvėpus, todėl VX yra stipresnis nei jam giminingas zarinas. Patekęs į organizmą, VX sutrikdo organizmo signalizacijos mechanizmą, blokuodamas fermentą, leidžiantį liaukoms ir raumenims atsipalaiduoti, todėl raumenys nekontroliuojamai susitraukia ir galiausiai neleidžia aukai kvėpuoti.

Jungtinių Tautų Organizacija VX priskyrė masinio naikinimo ginklų kategorijai ir pagal 1993 m. Cheminio ginklo konvenciją jį naudoti draudžiama, tačiau tai nesustabdė jo naudojimo. 2017 m. vasario 13 d. Kvala Lumpūro tarptautiniame oro uoste Malaizijoje su VX buvo užpultas Kim Jong Namas, Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jon Uno netikras brolis.

 

Ant Kim Jong Namo veido buvo uždėtas audinys, suvilgytas VX, o dvi moterys, viena vietnamietė, kita indonezietė, apipurškė jam veidą. Nepaisant to, kad buvo skubiai nuvežtas į ligoninę ir gydomas, Kimas mirė.

Nervų agentas VX pasirodė ir veiksmo trileryje „Uola“ („The Rock“, 1996).

Dugway avių incidentas

1968 m. kovo 13 d. atakos lėktuvas „A-4 Skyhawk“ su sumontuotais dviem „TMU-28B“ purškimo bakais skrido virš Dugway bandymų aikštelės, bandydamas VX sklaidą iš oro. Kiekviename bake buvo daugiau kaip 600 litrų nervus paralyžiuojančios medžiagos ir, deja, iškart po „bombardavimo“ vienas iš bako aerozolių purkštukų sugedo, netyčia išskirdamas nedidelį kiekį agento daug didesniame aukštyje, todėl nedidelis VX srautas vėjų buvo nuneštas toli nuo bandymų poligono.

 

Nervus paralyžiuojanti medžiaga pateko į kaimyninį Kaukolių slėnį – ūkininkų bendruomenę, esančią tiesiai į šiaurę nuo Dugway bandymų aikštelės. Ten pievoje ganėsi tūkstančiai avių.

1968 m. kovo 14 d. rytą Tooele apygardos šerifas Fay'us Gillette'as sulaukė ūkininko skambučio, kuris liepė šerifui skubiai atvykti. Tai, ką Gillette pamatė vėliau, buvo kraupu: „Kiek užmatė akys, visur gulėjo negyvos avys".

1968 m. kovo 17 d. buvo pranešta, kad Kaukolės slėnyje guli daugiau nei 6000 negyvų avių. Dugway poligono kariškiai iš karto paneigė, kad išbandė kokius nors cheminius ginklus, tačiau 1968 m. kovo 21 d., kai Jutos senatorius Frankas Mossas paskelbė Pentagono ataskaitą, kurioje aprašytas 1200 l VX išpurškimas kovo 13 d., šis teiginys buvo paneigtas.

Žurnalo „Science“ duomenimis, tos avys, kurios nebuvo nežuvo iš karto, „paprastai elgdavosi kaip apsvaigusios, nukreipusios galvą į šoną, vaikščiojo nekoordinuotai“, kol galiausiai jos taip pat nugaišdavo. Avių patirti simptomai tiksliai atitiko tuos, kuriuos sukelia apsinuodijimas VX nervinėmis dujomis.

 

Nacionalinis užkrečiamųjų ligų centras Atlantoje ištyrė vandenį ir žolę iš Kaukolės slėnio, taip pat negyvų avių kraują ir kepenis. Jų tyrimai „neabejotinai įrodė“, kad mirtis sukėlė nervus paralyžiuojanti medžiaga.

JAV armija tyliai sumokėjo 376 685 USD kompensaciją ūkininkui Alvinui Hatchui, kurio avys sudarė 90% kritusių avių. Jie taip pat nusiuntė buldozerius į Hačo rančą, kad padėtų masiškai laidoti avis.

1969 m. vasarį televizijos tinklas NBC transliavo dokumentinį filmą apie Dugway avių incidentą, o jį pamatė Niujorko kongresmenas Richardas McCarthy. McCarthy buvo šokiruotas, nes manė, kad cheminis ginklas jau seniai buvo uždraustas tarptautiniu susitarimu.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()