Kodėl maratono bėgikai tiek daug tuštinasi? Gėdingi nutikimai ne sykį užfiksuoti kamerų (Video)  ()

Lyginant su kitais sportininkais, ilgų distancijų bėgikai ir ėjikai tuštinasi nepaprastai daug.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2016 m. prancūzų ėjikas Yohannas Dinizas pasituštino eidamas ir didvyriškai tęsė distanciją. Jis netgi sugebėjo finišuoti aštuntoje vietoje, nepaisant to, kad dėl virškinimo trakto sutrikimų kelis kartus apalpo.

2005 m. Londono maratono metu Paula Radcliffe sustojo prie kelio, kad pasituštintų, o kameros užfiksavo šį nemalonų incidentą.

Julie Moss, atvykusi į Havajų „Ironman Triathalon“ varžybas, taip pat turėjo nemalonią patirtį. Varžybų metu sportininkei sutriko virškinimo veikla ir vidurių turinys išbėgo ant jos kojų. Galite tik įsivaizduoti, kaip tai atrodė.

Kodėl taip nutinka?

Pirmiausia bėgiko viduriavimas, kaip žinoma, yra tikras dalykas. 1992 m. „National Library of Medicine“ paskelbtame tyrime 109 tolimojo nuotolio bėgikų buvo klausiama apie jų žarnyno veiklą bėgimo metu. 62 proc. tiriamųjų pranešė, kad treniruotės metu sustojo dėl noro tuštintis, 43 proc. – viduriavo jaudindamiesi prieš startą, 51 proc. – viduriavo po lenktynių, o 12 proc. bėgdami nelaikė šlapimo.

Dažnai šie epizodai pasireiškė kartu su pilvo skausmu ir kraujavimu iš tiesiosios žarnos. Tyrime teigiama, kad „bet kokia bėgikų viduriavimo forma nebuvo susijusi su amžiumi, ankstesne žarnyno infekcija ar apsinuodijimu maistu, alergija maistui ar maistinėmis skaidulomis“. Atskiras tyrimas parodė, kad iki 90 procentų ištvermės lenktynių dalyvių patiria tam tikrų virškinimo trakto negalavimo simptomų.

 

„Fizinių pratimų metu padidėjęs simpatinės nervų sistemos aktyvumas perskirsto kraujotaką iš splanchninių organų į dirbančius raumenis“, – teigiama vienoje apžvalgoje. „Labai sumažėjęs kraujo tekėjimas į pilvo ir virškinimo trakto organus dažnai gali sukelti virškinimo trakto išemiją – būklę, kuri, be kita ko, sukelia viduriavimą ir pilvo skausmą“.

Be to, bėgikams gali būti sunku kontroliuoti analinius raumenis, tuo pačiu metu sunkiai dirbant kitiems raumenims.

 

„Kai kam vidury sunkios fizinės veiklos tikrai sunku užspausti analinius raumenis užsiimant kita veikla su kitais kojų ir dubens raumenimis“, – sakė žarnyno chirurgas. „Negalite kontroliuoti raumenų, kai naudojate kitus raumenis“.

Tikėtina, kad prie šio reiškinio prisideda ir nuolatinis kūno šokčiojimas aukštyn žemyn, kuris maistą stumia žarnynu žemyn. Be abejo, prie to prisideda ir prieš varžybas patirtas stresas.

Arba, Paulos Radcliffe atveju, tai galėjo būti bloga lašiša.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(11)
(26)

Komentarai ()