Išradimas, kurio laukia daugelis: nauji nehormoniniai kontraceptikai prieš spermą pasiųs antikūnų armiją  ()

Hormoniniai kontraceptikai dažnai pasižymi stipriu šalutiniu poveikiu. Jis gali pasireikšti kaip svorio augimas, nuotaikos sutrikimai ar daug rimtesnės bėdos. Tačiau dabar mokslininkai kuria nehormoninius kontraceptikus - jie nori nurodyti antikūnams žudyti spermatozoidus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar naudojami kontraceptikai iš esmės reguliuoja moters vaisingumo ciklus taip, kad ji negalėtų pastoti. Milijonai moterų visame pasaulyje vartoja kontraceptikus, siekdamos išvengti neplanuoto nėštumo. Tačiau jie dažnai turi stiprų šalutinį poveikį, todėl mokslininkai ieško moterims draugiškesnių išeičių.

Vienas iš variantų - monokloniniai antikūnai. Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai nori nurodyti antikūniams žudyti į kūną patekusius spermatozoidus. Jei šis procesas būtų labai efektyvus, būtų galima sukurti labai efektyvius nehormoninius kontraceptikus.

Spermatozoidus žudantys antikūniai nėra naujiena. Tiesą sakant, jie vaidina bent jau šiokį-tokį vaidmenį maždaug 30 % pastoti negalinčių porų. Mokslininkai iš nevaisingų moterų paėmė antikūnių mėginius ir juos modifikavo dar labiau sustiprindami jų prieš spermatozoidus nukreiptą poveikį. Mokslininkai teigia, kad jų kūrinys - antikūnis, kuris su sperma kovoja 10-16 kartų efektyviau nei natūralūs antikūnai.

Paprastai tariant, tokie vaistai priverstų spermą strigti lytinio trakto gleivinėje. Mokslininkai šiuos naujus nehormoninius kontraceptikus išbandė su avimis. Vos po 2 minučių po spermos injekcijos pastebėta, kad 99,9 % spermatozoidų nebebuvo gyvybingi.

 

Mokslininkai teigia, kad tokie kontraceptikai galėtų būti vartojami keliais būdais. Tai galėtų būti į makštį įstatomas žiedas, kuris po truputį skleistų antikūnus, arba speciali plėvelė, naudojama prieš seksą. Žinoma, prieš bet kokių produktų kūrimą reikia atlikti klinikinius bandymus, bet mokslininkai viliasi, kad šie kontraceptikai nebus per brangūs, nes monokloniniai antikūnai anksčiau buvo gerokai per brangūs dažnai vartojamiems preparatams kurti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()