Iki jos artimiausi žmonės yra kosmose - paslaptingasis Nemo taškas: kur tiksliai yra ši Žemės vieta?  ()

Nemo taškas, dar vadinamas pasaulinio vandenyno nepasiekiamumo poliumi, yra toliausia vieta nuo bet kokios sausumos. Nuo šio taško Ramiojo vandenyno pietuose iki artimiausios sausumos yra net 2,5 tūkst. km. Ši vieta taip pat yra tapusi ir palydovų kapinėmis, o artimiausi žmonės – esantys tarptautinėje kosminėje stotyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šio taško koordinatės – 48°52.6′ p. pl. 123°23.6′ v. ilg., Nemo vardą gavo pagal Jules'io Verne'o knygos „20 tūkst. mylių po vandeniu“ veikėją – kapitoną Nemą. Ją 1992 m. nustatė kroatų-kanadiečių statistikas Hrvoje Lukatelis.

Vandenyno nepasiekiamumo polius nutolęs po 2688 km nuo trijų artimiausių žemių: į šiaurę esančio Diusio atolo (Pitkerno dalis), šiaurės rytuose esančios Motu Nui salelės (šalia Velykų salos) ir Mehero salos (netoli Antarktidos Merės Berd žemės).

Be to, pasiekti šią vietą sunku ir dėl keturių galingų vandenyno srovių, kurios sukuria Pietų Ramiojo vandenyno verpetą (South Pacific Gyre). Kaip aiškina „National Geographic“, platūs vandenys ir srovės ne tik trukdo žmonėms ir gyvūnams patekti į šią vietą, bet ir neleidžia formuotis florai ir faunai joje. Dėl verpeto ant vandenyno dugno negali nusėsti nuosėdos.

Dėl to, kad iš esmės Nemo taške nėra jokios gyvybės (na, tik mikrobai), ši vieta dar vadinama ir dykuma vandenyne.

Kadangi Vandenyno nepasiekiamumo polius yra didelis ir labai nutolęs nuo bet kokios sausumos, kosmoso agentūros kartais čia nuskandina įvairias lūženas – pavyzdžiui, palydovus, erdvėlaivius, kurie yra per dideli, kad sudegtų patekę į atmosferą.

„National Geographic“ duomenimis, nuo 1971 iki 2016 m. kosmoso agentūros iš viso pasaulio šioje vietoje „palaidojo“ apie 260 įvairių objektų, tarp jų – ir dalis Rusijos MIR stoties.

Žemynų nepasiekiamumo poliai

 

Yra nustatyti ir šiaurės bei pietų nepasiekiamumo poliai, taip pat – nepasiekiamumo poliai kiekviename žemyne. Kaip rašoma „Wikipedia“ puslapyje, jie yra šie:

Eurazijos nepasiekiamumo polius (toliausia vieta nuo jūros) – 45°16′48″ š. pl. 88°8′24″ r. ilg., Kinijoje, 2513 km nuo vandenyno, ties Džungarijos vartais (Kaskirsu vietovė, Burultokajaus apskritis, Altajaus prefektūra, Sindziangas).

Šiaurės Amerikos nepasiekiamumo polius yra Jungtinėse Valstijose, Pietų Dakotos pietvakariuose, 11 km nuo Aleno gyvenvietės, Pušų Kalnagūbrio indėnų rezervacijoje (43°21′36″ š. pl. 101°58′12″ v. ilg.). Vieta nutolusi 1650 km nuo vandenyno.

 

Pietų Amerikos nepasiekiamumo polius yra Brazilijoje, Mato Grose, netoli Arenapolio, už 1504 km nuo vandenyno (14°3′0″ p. pl. 56°51′0″ v. ilg.).

Australijos nepasiekiamumo polius yra Šiaurės Teritorijoje, 920 km nuo kranto, 161 km į vakarus nuo Alis Springso, 30 km nuo Papunjos gyvenvietės (23°10′12″ p. pl. 132°16′12″ r. ilg.).

Afrikos nepasiekiamumo polius yra Centrinės Afrikos Respublikoje, 1814 km nuo vandenyno, netoli Obo miesto ir CAR, Pietų Sudano bei Kongo DR sienų sankirtos (5°39′0″ š. pl. 26°10′12″ r. ilg.).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(3)
(24)

Komentarai ()