Kurio darbas bus išnešti šiukšles, kai TKS išeis į pensiją? NASA bando išsiaiškinti, kaip sunaikinti Tarptautinę kosminę stotį  (4)

NASA bando išsiaiškinti, kaip sunaikinti Tarptautinę kosminę stotį, galutinai ir ugningai užbaigiant dešimtmečius mikrogravitacijos sąlygomis trukusius neįkainojamus tyrimus, praneša „United Press International“ (UPI).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niekas gerai nežino, kada tiksliai savo darbą pabaigs senstantis orbitos forpostas. NASA saugos komisija dar 2019 m. patvirtino planą, kad bent du rusų gamybos erdvėlaiviai „Progress“ nuneštų 450 tonų konstrukciją į Žemės atmosferą, kur ji virs milžinišku liepsnojančiu išlydyto metalo ir kitų medžiagų rutuliu.

Vienintelė problema? Rusija neseniai patvirtino, kad ji planuoja atsisakyti TKS iki 2025 m. ir nepaisant saugos komisijos pritarimo, NASA bei jos tarptautiniai partneriai dar turi visiškai įsipareigoti įgyvendinti konkretų planą.

„NASA ir toliau bendradarbiauja su savo tarptautiniais partneriais, kad užtikrintų saugų stoties pašalinimo iš orbitos planą, ir svarsto daugybę variantų“, – sakė NASA atstovė Leah Cheshier, pažymėdama, kad tokia stoties baigtis šiuo metu yra „jautri deryboms“.

Kitaip tariant, NASA neapsisprendė, kaip nužudyti TKS.

TKS veikla pradėta vykdyti nuo 1998 m. Jos tarnavimo laikas turėjo būti 30 metų – tai reiškia, kad tas laikas baigsis maždaug po septynerių metų.

Planas, susijęs su Rusijoje pagamintu erdvėlaiviu „Progress“, pirmą kartą buvo pasiūlytas dar 2010 m., o NASA paprašė Rusijos kosmoso programos pareigūnų įvertinti, ar įmanoma modifikuoti „Progress“.

Remiantis vertinimu, pakartotiniam skrydžiui prireiktų apie 9 tonų raketinio kuro. NASA netgi įtraukė išankstinio nutraukimo planus, jei, pavyzdžiui, stotis turėtų būti evakuota „katastrofiško įvykio“ metu, o TKS nebegalėtų išlaikyti kontrolės.

 

Kalbant apie katastrofiškus įvykius... Naujasis rusų tyrimų modulis „Nauka“ šio mėnesio pradžioje prisišvartavo prie kosminės stoties, tačiau po kelių valandų modulis netyčia paleido savo reaktyvinius variklius ir pakreipė TKS. Ši apsisuko pusantro apsisukimo – apie 540 laipsnių – ir sustojo aukštyn kojomis.

 

Kaip bebūtų, TKS naikinimo procedūros tikrai užtruks.

„Rusai iš esmės sutiko naudoti „Progress“ erdvėlaivį, tačiau yra ir daugiau ką veikti“, – sakė NASA saugos grupės pirmininkė Patricia Sanders.

„Planuoti nėra lengva, nes turime tarptautinę bendruomenę, todėl negalime vienašališkai nuspręsti, ką ten daryti“.

O kol kas TKS liks orbitoje.

„Nors šiuo metu partnerių vyriausybės patvirtino, kad TKS veiks mažiausiai iki 2024 m. gruodžio mėn., techniniu požiūriu mes leidome TKS skristi iki 2028 m. pabaigos“, – sakė NASA.

Tačiau tai, kad NASA neturi planų, kaip sunaikinti milžinišką ir galiausiai nenaudingą kosminę šiukšlę vos po 7 metų, nekelia pasitikėjimo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(5)
(7)

Komentarai (4)