Žiauri tradicija tęsiasi: per vieną dieną Farerų salose nužudyta daugiau nei 1400 delfinų – šokiravo net kai kuriuos medžiotojus (Video)  (1)

Sekmadienio naktį Farerų salose buvo nužudyta daugiau nei 1400 baltašonių delfinų. Vietos valdžios atstovų teigimu, tai buvo tradicinė delfinų medžioklė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūrų apsaugos grupė „Sea Shepherd“ medžioklę pasmerkė kaip „žiaurias“ žudynes ir didžiausią delfinų medžioklę Danijos teritorijos istorijoje. Organizacija pranešė, kad pasinaudojant kateriais ir vandens motociklais į Eisturojaus salos paplūdimį buvo nuvyti 1428 baltašoniai delfinai, kur jie buvo nužudyti.

Farerų salos yra autonominė Danijos Karalystės teritorija, esanti maždaug pusiaukelėje tarp Škotijos ir Islandijos Atlanto vandenyne. Kasmetinė paprastųjų grindų, priskiriamų delfinams, medžioklė, šimtmečius buvo vietinės kultūros dalis. Nors gyvūnų teisių grupės ją jau seniai kritikuoja, vietiniai gynė šią praktiką.

41-erių Kristianas Petersenas, kilęs iš Farerų salos, bet dabar gyvenantis Danijoje, sakė, kad medžioklėje pradėjo dalyvauti būdamas septynerių, tačiau medžioti teko paprastąsias grindas, o ne baltašonius delfinus.

„Girdėjau apie tai iš pirmų lūpų ir pats šiek tiek dalyvavau“, – CNN sakė K. Petersenas. „Kol tai buvo daroma tik dėl maisto, aš tai palaikiau. Tačiau šis sugautas laimikis... aš prieštarauju tam, kaip viskas vyko toliau.“

K.Petersenas yra vienas iš kelių delfinų medžioklės šalininkų, pasmerkusių sekmadienio žudymą, sakydamas, kad buvo padaryta „daug klaidų“, įskaitant gausaus delfinų pulko persekiojimą ir delfinų kančių pratęsimą, nes paplūdimiuose nebuvo pakankamai žmonių jiems iš kart nužudyti.

Pastaraisiais dešimtmečiais šią praktiką griežtai reglamentuoja Farerų salų vyriausybė, nustatydama gaires dėl leidimų medžioti ir jų vykdymą. Daugelis, įskaitant K.Peterseną, suabejojo sekmadienio žudymo teisėtumu.

„Sea Shepherd“ taip pat tvirtino, kad keli dalyviai neturėjo reikiamų licencijų dalyvauti medžioklėje.

 

Vietos žiniasklaida citavo vieną iš medžioklės vadovų Heri Peterseną, kuris patvirtino, kad medžioklėje dalyvavo per mažai žmonių, o tai reiškia, kad delfinai kankinosi, kol buvo nužudyti.

2017 m. sausio mėn. paskelbtame Farerų salų vykdomajame įsakyme dėl medžioklės nurodoma, kad rajono administratorius arba seniūnas turi patvirtinti bet kokias medžiokles ir įpareigoti „užtikrinti, kad krante būtų pakankamai žmonių gyvūnams nužudyti“.

Bjorgas Jacobsenas iš Farerų salų policijos CNN sakė, kad medžioklė buvo teisėta, tačiau jis atsisakė komentuoti plačiau.

Rašytiniame pareiškime Farerų salos vyriausybės atstovas spaudai Pall Nolsoe CNN sakė, kad pranešimas apie delfinų stebėjimą buvo pateiktas rajono administratoriui, o rajono administratorius, pasitaręs su medžioklės vadovais, paskyrė įgaliotą delfinų medžioklės įlanką.

 

„Mėsa iš kiekvieno delfinų varymo suteikia daug maisto, kuris nemokamai dalijamas vietinėse bendruomenėse, kuriose vyksta delfinų gaudymas. Sekmadienį sugautų 1400 delfinų mėsa taip pat buvo paskirstyta tarp dalyvių. Laimikis atiteko ir vietos bendruomenei“, – pridūrė jis.

Tačiau „Sea Shepherd“ teigė, kad po sekmadienio medžioklės buvo likę per daug mėsos ir baiminamasi, kad ją reikės išmesti.

Šiam teiginiui prieštaravo 61-erių omarų žvejys Steintor iš Oyri kaimo, kuris nenorėjo atskleisti savo pavardės. Jis sakė, kad sugautų delfinų mėsa prilygs maždaug 200 banginių mėsai, todėl jos „ne per daug“.

„Manau, kad būtina žudyti delfinus“, – sakė jis ir tvirtino, kad tai tvari praktika. „Ir mes tai darome labai humaniškai, naudodami veterinarijos gydytojo patvirtintas priemones ... Farerų salų problema ta, kad turime viešą skerdyklą. Taigi visi gali pamatyti, kas vyksta.“

 

Nors jis sakė, kad kai kurie vietiniai gyventojai buvo nusivylę „ne taip gerai organizuota“ medžiokle, ir jis buvo „nustebintas tokios daugybės delfinų“, pats žudymas buvo „normali praktika“ ir jo nenustebino, sakė jis.

„Sea Shepherd“ taip pat teigė, kad keli delfinai buvo sužeisti motorinėmis valtimis ir propeleriais, todėl buvo pranešta vietos policijai. Farerų salų policija neatsakė į CNN prašymą pakomentuoti šiuos įtarimus.

„Atsižvelgiant į dabartinius laikus, pasaulinę pandemiją ir sustojusį pasaulį, visiškai siaubinga matyti tokio masto išpuolį Farerų salose“, – sakoma „Sea Shepherd Global“ generalinio direktoriaus Alexo Cornelisseno pareiškime.

Parengta pagal CNN inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(18)
(6)
(12)

Komentarai (1)