Pirmasis „McDonalds“ restoranas Sovietų Sąjungoje, išvedęs iš proto Maskvos gyventojus – kilometrinės eilės, milžiniška kaina ir laisvės skonis (Foto, Video)  (11)

Šiais laikais sunku patikėti, kad tūkstančiai žmonių norėtų valandų valandas laukti šaltyje, kad tik paragautų „McDonald's“ mėsainio. Tačiau kai 1990 metais Sovietų Sąjungos sostinėje Maskvoje buvo atidarytas pirmasis „McDonald's“, visas miestas dėl jo kraustėsi iš proto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maskvos „McDonald's“ restorano iniciatyva buvo bendra Kanados „McDonald's“ ir Maskvos miesto tarybos įmonė.

Pirmojo SSRS greito maisto restorano planas pirmą kartą buvo svarstomas, kai „McDonald's Canada“ įkūrėjas ir generalinis direktorius George'as Cohonas susitiko su Sovietų Sąjungos pareigūnais 1976-ųjų vasaros olimpinėse žaidynėse Monrealyje. Ir beveik po ketvirčio amžiaus, 1990 m. sausio 31 d., tai tapo realybe.

Beje, įdomu, kad tai nebuvo pirmasis „McDonald's“ restoranas komunistinėje valstybėje – pirmasis toks restoranas duris atvėrė 1988 m. kovo 24 d. tuometinėje Jugoslavijoje, Belgrade. Tų pačių metų balandžio 13 d. „McDonald's“ atidarytas Vengrijos Liaudies Respublikoje, Budapešte.

 

Pirmasis  Sovietų Sąjungoje, Maskvoje, „McDonald's“ pirmą atidarymo dieną pasiekė daugumos klientų rekordą, aptarnaudamas daugiau nei 30 000 alkanų žmonių.

Tūkstančiai maskviečių suplūdo į naują mėsainių restoraną ir sudarė kelių kilometrų ilgio eiles Maskvos centre, Pushkinskaya aikštėje.

Žmonių minios buvo tokios didžiulės, kad daugybė milicijos pareigūnų buvo siunčiami kontroliuoti šurmulio, panašiai kaip saugumas triukšmingose futbolo rungtynėse.

Statybos metu tai buvo didžiausias „McDonald‘s“ restoranas pasaulyje. Vienu metu jame galėjo valgyti  900 žmonių.

Jame dirbo apie 600 darbuotojų, atidžiai atrinktų iš 35 000 kandidatų. Pirmieji darbuotojai buvo sovietinio jaunimo elitas: buvo įdarbinti studentai iš prestižinių universitetų, mokantys užsienio kalbas, puikiai išmanantys klientų aptarnavimą.

 

Ši nauja darbo jėga buvo aštrus kontrastas tipiškam sovietinių paslaugų sektoriui, žinomam kaip atstumiančiam, nesišypsančiam ir šaltam.

Sovietų žmonės buvo taip įpratę prie grubios ir nuobodžios tarnybos, kad po susidūrimo su mandagiais ir spindinčių veidų darbuotojais buvo visiškai sukrėsti. Klientai net jautėsi taip nepatogiai, kai juos aptarnauja besišypsantis žmogus, kad „McDonald's“ vadovai paprašė savo darbuotojų mažiau šypsotis.

Paprastam sovietų piliečiui perestroikos metu „McDonald's“ suteikė galimybę pažvelgti į tai, koks gyvenimas (ir valgymas) buvo už „geležinės uždangos“.

Žmonės iš Sovietų Sąjungos buvo tiek daug girdėję apie vakarietišką kultūrą, negalėdami prie jos priartėti, kad sovietų piliečiai ėjo iš proto, kai Maskvoje iškilo „McDonald's“.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(22)
(3)
(19)

Komentarai (11)