Maistas iš oro? Mokslininkai pirmą kartą pavertė CO₂ krakmolu  ()

Krakmolas mums yra labai naudingas. Jis naudojamas gaminant etanolį, įvairius saldiklius, galvijų maistą, popierių, duoną, daugybę kitų maisto produktų. Ir krakmolą mes gaminame iš įvairių augalų. Bet Kinijos mokslų akademijos mokslininkai rado būdą pasigaminti krakmolo iš oro. Tiksliau - iš anglies dvideginio, kurio mums netrūksta.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-09-28 Maistas iš oro? Mokslininkai pirmą kartą pavertė CO₂ krakmolu  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krakmolas yra polisacharidas, angliavandenis, kurį sudaro mažiausiai 10 sacharidų molekulių. Krakmolą augalai pasigamina įprastuose savo fotosintezės procesuose. O kaip jį galėtų pagaminti žmogus, jei jo negalėtume išskirti iš daugiausiai krakmolo turinčių augalų?

Kinų mokslininkai CO₂ pirmiausia pavertė metanoliu, naudodami organinį katalizatorių. Tuomet metanolis yra apdorojamas specialiai šiai užduočiai sukurtais fermentais, kurie išskaido metanolį į atskirus cukraus vienetus. Kitas fermentas juos paverčia polimeriniu krakmolu. Aišku, tai – labai supaprastintas paaiškinimas, visas procesas apima net 11 reakcijų. Tačiau mokslininkai teigia, kad jų procesas yra efektyvesnis nei tas, kurį naudoja, pavyzdžiui, kukurūzai.

Bet kukurūzai jau gamina krakmolą ir mes žinome, kaip jį išskirti. Tai kam tas sintetinis krakmolas? Kaip minėta, krakmolas mums yra labai naudingas ir mes jį naudojame kone visur – nuo degalų iki maisto. Augalinio krakmolo auginimas ir gamyba užima labai didelį žemės plotą. Traktoriai, žmonių darbas, trąšos, pesticidai – problemų išties daug. Paprastai tariant, sintetinis krakmolas būtų draugiškesnis aplinkai.

 

Tiesa, greitai jo nesulauksime. Mokslininkai teigia, kad nors jų išvystytas procesas yra labai efektyvus, padidinti jį iki pramoninio mastelio nebus lengva. Be to, laboratorijoje naudoti fermentai nėra stabilūs, todėl jiems dar reikės įdėti nemažai darbo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()