Tyrimai baigti, laukia leidimo gaminti pirmąsias tabletes nuo COVID-19: kainuos trigubai pigiau, nei dabar naudojamas vaistas  (14)

Vaistų gamintojai „Merck“ penktadienį pranešė, kad sieks gauti leidimą gaminti pirmąją antivirusinę COVID-19 tabletę – po to, kai klinikinio tyrimo metu buvo įrodyta, kad jų kuriamas vaistas, pavadintas Molnupiraviru, perpus sumažina hospitalizavimo ar mirties riziką, kai infekcijos pradžioje skiriamas didelės rizikos asmenims.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis vaistas gali tapti pirmuoju iš antivirusinių tabletinių preparatų, kurie, ekspertų teigimu, galėtų tapti nauja galinga priemone, padedančia suvaldyti pandemiją – nes jie būtų plačiau prieinami nei, pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose panašiems pacientams plačiai taikomi antikūnų preparatai.

„Manau, kad tai padės išgelbėti tūkstančius gyvybių visame pasaulyje, kur monokloninių antikūnų prieinamumas yra mažesnis, – teigė infekcinių ligų specialistas ir antivirusinės terapijos ekspertas iš Stenfordo universiteto, daktaras Robertas Shaferis.

Kitų dviejų antivirusinių tablečių, kurių vieną sukūrė „Pfizer“, o kitą – „Atea Pharmaceuticals“ ir „Roche“, vėlyvosios stadijos tyrimų rezultatų tikimasi sulaukti per kelis ateinančius mėnesius.

„Merck“ vaistas, skirtas sustabdyti koronaviruso dauginimąsi, turi būti vartojamas po keturias kapsules du kartus per dieną, penkias dienas.

Gamintojai teigė, kad nepriklausoma ekspertų komisija, stebėjusi tyrimo duomenis, rekomendavo nutraukti tyrimus anksčiau laiko, nes vaisto nauda pacientams pasirodė esanti labai įtikinama. Bendrovė teigė, kad JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA) pritarė šiam sprendimui.

Atlikdami tyrimą, stebėtojai išnagrinėjo rugpjūčio pradžios duomenis, kur tyrime dalyvavo 775 savanoriai Jungtinėse Amerikos Valstijose ir kitose šalyse. Vaistą gavusių savanorių hospitalizacijos ar mirties rizika sumažėjo 50 procentų, nesukeldama jokio nerimą keliančio šalutinio poveikio – palyginus su placebo tabletes gavusiais savanoriais, sakoma „Merck“ pranešime spaudai.

Septyni procentai savanorių, gavę vaistą, buvo hospitalizuoti – ir nė vienas iš jų nemirė, palyginus su 14 procentų hospitalizacijų ir mirties atvejų, įskaitant aštuonis mirties atvejus grupėje, gavusioje placebą.

„Merck“ tabletės veiksmingumas buvo mažesnis nei gydymo monokloniniais antikūnais, imituojančiais antikūnus, kuriuos imuninė sistema natūraliai gamina kovodama su virusu. Šie vaistai pastaruoju metu buvo labai paklausūs, tačiau yra brangūs ir paprastai leidžiami į veną, o ligoninėms ir klinikoms tai sukelia daug papildomo darbo. Tyrimai parodė, kad monokloniniai preparatai 70-85 proc. sumažina hospitalizacijų ir mirčių skaičių, didelės rizikos COVID-19 pacientams.

 

Vis dėlto Saskačevano universiteto (Kanada) Vakcinų ir infekcinių ligų organizacijos virusologė Angela Rasmussen teigė, kad antivirusinės tabletės galėtų turėti didesnį poveikį – nes pasiektų daugiau žmonių.

„Jei tai pasitvirtins visos populiacijos mastu, – sakė ji, – tai reikš objektyviai didesnį skaičių gyvybių, galimai išgelbėtų naudojant šį vaistą.“ Ji pridūrė, kad gal tai ir ne tokie skaičiai, kaip monokloninių antikūnų preparatų – bet vis tiek bus didžiuliai.

Federalinė vyriausybė iš anksto užsakė 1,7 mln. „Merck“ vaisto kursų, kurių kaina vienam pacientui yra apie 700 JAV dolerių. Tai yra maždaug trečdalis dabartinės gydymo monokloniniais antikūnais kainos.

 

„Merck“, tabletes kurianti kartu su savo partnere „Ridgeback Biotherapeutics“, nepranešė, kokiems pacientams planuoja prašyti FDA patvirtinti vaistą.

Iš pradžių jis gali būti patvirtintas ribotai pacientų grupei, kurie gali gauti monokloninių antikūnų gydymą: galbūt vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurių sveikatos būklė kelia didelę riziką. Tačiau ekspertai teigė tikintys, kad ilgainiui vaistas galės būti vartojamas ir plačiau.

Jei bus suteiktas leidimas, „Merck“ vaistas bus antrasis antivirusinis gydymas nuo COVID-19. Pirmasis – Remdesiviras – turi būti infuzuojamas ir ilgainiui prarado gydytojų palankumą, nes tyrimai parodė, kad jis duoda tik nedidelę naudą koronavirusu sergantiems pacientams.

Parengta pagal „New York Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (14)