Pietų ašigalyje užfiksuota šalčiausia žiema per visą istoriją: aiškios priežastys, kodėl  (4)

Šaltos žiemos Antarktidoje prieštarauja tendencijoms likusioje pasaulio dalyje, kurioje užfiksuota ketvirta šilčiausia vasara.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalti vėjai

Balandžio-rugsėjo mėn. aukštoje Antarktidos plynaukštėje esančioje tyrimų stotyje užfiksuota vidutinė -61 ℃ temperatūra. Tai žemiausia temperatūra, užfiksuota nuo 1957 m., kai buvo pradėti registruoti duomenys, ir maždaug 2,5 ℃ žemesnė už naujausią 30 metų vidurkį, rašo „The Washington Post“.

Ankstesnis šalčiausios žiemos rekordas buvo -60,6 ℃ 1976 m., – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė žurnalistas Stefano Di Battista. Laikraštis „The Post“ apie šį rekordą sužinojo iš S. Battistos, o vėliau šią informaciją patvirtino Richardas Cullatheris, NASA Pasaulinio modeliavimo ir duomenų asimiliacijos biuro mokslininkas.

Pasak „The Washington Post“, šaltą žiemą greičiausiai sukėlė stiprus poliarinis sūkurys stratosferoje, antrajame planetos atmosferos sluoksnyje nuo Žemės paviršiaus. „Iš esmės vėjai poliarinėje stratosferoje buvo stipresni nei įprastai, o tai susiję su reaktyvinės srovės poslinkiu į ašigalį“, – „The Washington Post„ sakė NOAA atmosferos mokslininkė Amy Butler. „Dėl to šaltas oras lieka užrakintas virš didžiosios Antarktidos dalies.“

Nyksta ozono sluoksnis

Be to, dėl stipraus poliarinio sūkurio stratosferoje labiau nyksta ozonas, o tai dar labiau sustiprina poliarinį sūkurį. Ozonas yra dujos, sudarytos iš trijų deguonies molekulių, esančios aukštai atmosferoje.

 

 

Ozonas saugo Žemės paviršių nuo kenksmingų ultravioletinių spindulių, o jo nykimas gali padidinti ozono skylę virš Antarktidos.

Nors Antarktidoje užfiksuota žemiausia žinoma vidutinė žiemos temperatūra, palydovai užfiksavo, kad atskirais atvejais temperatūra yra daug žemesnė – iki -98 ℃.

Dėl žemos temperatūros rugpjūčio mėn. jūros ledo lygis aplink Antarktidą buvo penktas didžiausias per visą istoriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(38)
(6)
(32)

Komentarai (4)