Klimato krizė – lyg domino kaladėlės: kokias miegančias gamtos jėgas rizikuojame pažadinti? (Video)  ()

Ne naujiena, kad šylantis klimatas lemia vis daugiau stichinių nelaimių, didesnius pabėgėlių srautus ir sparčiai mažėjančius žvejybos plotus. Paskaičiuota, kad per metus mes sudeginame apie 9 milijardus tonų elementinės anglies - tai prilygsta kalnui Alpėse.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2021-11-07 Klimato krizė – lyg domino kaladėlės: kokias miegančias gamtos jėgas rizikuojame pažadinti? (Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„325 tonos - tai yra kiek kiekvienas žmogus, gyvenantis Žemėje, turėtų palaidoti CO2, kad mes vėl grįžtume į priešindustrinį lygį prie normalaus klimato. Tai tiek CO2, kiek sveria 325 lengvieji automobiliai“, - sako VU paleontologas prof. Andrejus Spiridonovas. Tačiau kol kas žmonija ir toliau degina iškastinį kurą, o blogiausia tai, kad tai skatina teigiamą atgalinį ryšį iš gamtos.

Mūsų planetoje yra gausu taip vadinamos įkalintos organinės anglies, o šylant klimatui aktyvuojami procesai, kurie gali ją paleisti: „Įsivaizduokite, iš pelkių gali išeiti panašiai tiek CO2, kiek žmonės jau išmetė, tiek pat iš pleistoceno dirvožemio Sibire, plius vandenynų dugne yra dujų klatratai: tai yra metanas, įkalintas lede, šios dujos dar dvidešimt kartų stipresnės nei CO2 - jos irgi gali būti destabilizuotos“, - sako prof. Andrejus Spiridonovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()