Psilocibinas gali sumažinti priklausomybę nuo alkoholio ir dabar žinome, kodėl  (6)

Nepaisant to, kad psilocibinas arba „magiškieji grybukai“ yra narkotikai, pastaraisiais metais buvo įrodyta, kad jie turi daugybę medicininių pranašumų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Psilocibinas gali palengvinti depresiją, pagerinti kūrybinio mąstymo gebėjimus ir galbūt netgi paspartinti žmonių rūšies evoliuciją.

Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Science Advances“, atskleidė dar vieną galimą psichodelinių grybų naudą: alkoholizmo gydymą. Bandyme su laboratorine žiurke tyrėjai nustatė, kad alkoholizmo atkryčio tikimybė žymiai sumažėjo, kai žiurkėms buvo duota psilocibino dozė.

„Psilocibino vartojimas galėjo atkurti mGluR2 trūkumą nuo alkoholio priklausomoms žiurkėms ir taip sumažinti atkryčio tikimybę“, – aiškina tyrimo autoriai. „Todėl darome išvadą, kad psilocibinas turėtų būti svarstomas atliekant klinikinius tyrimus su nuo alkoholio priklausomais pacientais.“

Atsakymas slypi mGluR2 baltyme

mGluR2 – tai tam tikros rūšies baltymai, randami mūsų smegenyse, padedantys mums mokytis, prisiminti ir jausti tokius dalykus kaip skausmas ir nerimas. Tai taip pat leidžia mums prisigerti, vartoti daug kokaino ir sirgti pasiutlige. Iš esmės, jei glutamato receptoriai būtų filmas, mGluR2 būtų „Pagirios Las Vegase“.

Tyrimo metu nustatyta, kad kuo daugiau alkoholio žiurkė išgėrė, tuo daugiau mGluR2 ji prarado. Ir ironiškas grįžtamasis ryšys – kuo mažiau mGluR2 turėjo žiurkės, tuo daugiau alkoholio jos troško.

„mGluR2 trūkumas yra būtinas ir pakankamas, kad sumažėtų pažinimo lankstumas ir padidėtų narkotikų troškimas. mGluR2 trūkumą gali sukelti per didelis alkoholio ir kokaino poveikis“, – aiškinama tyrime. „Mes parodome, kad farmakologinis mGluR2 disfunkcijos taikymas naudojant psilocibiną gali būti veiksminga atkryčio prevencijos strategija (alkoholio vartojimo sutrikimo atveju)“.

 

Taip yra todėl, kad, kaip parodė tyrėjai, psilocibino dozė galėjo panaikinti alkoholio padarytą žalą: ji galėjo atkurti mGluR2, kurį sunaikino piktnaudžiavimas alkoholiu. Poveikis buvo „labai reikšmingas“, pažymima tyrime, nes maža 1 mg/kg dozė veikė taip pat gerai kaip 2,5 karto didesnė dozė.

Pirmą kartą buvo pastebėta, kad psilocibinas padeda kovoti su priklausomybe nuo alkoholio 2015 m., o po to gana greitai išaugo susidomėjimas šios naujos terapijos galimybėmis. Tačiau kodėl psilocibinas padeda, nebuvo gerai suprantama – iš tikrųjų net priklausomybės nuo alkoholio mechanizmas liko paslaptingas. Šis naujas tyrimas pateikia ne tik galimą gydymą, bet ir paaiškinimą: tai mGluR2 trūkumas.

Žinoma, kaip ir bet kuriame tyrime, kurio rezultatai labai priklauso nuo girtų graužikų, yra tam tikrų apribojimų. Visų pirma: taip, šis tyrimas buvo atliktas su žiurkėmis, o rezultatai gali būti neapibendrinami žmonėms. Tiesą sakant, jų net negalima apibendrinti žiurkėms, nes tyrime pažymima, kad konkreti eksperimente naudota žiurkių šeima netikėtai gerai jautėsi būdamos alkoholikės, palyginti su kitomis žiurkėmis.

 

Nepaisant to, mokslininkai mano, kad jų rezultatai reikalauja tolesnio tyrimo, ypač bandymų su žmonėmis.

„Siūlome atlikti eksperimentinį medicinos tyrimą su nuo alkoholio priklausomais pacientais, kad būtų parodytas geresnis pažinimo lankstumas reaguojant į vieną psilocibino vartojimą“, – rašo autoriai. „Antra, siūlome atlikti nuo alkoholio priklausomų pacientų potraukio tyrimą MRT skeneryje po vienkartinio psilocibino panaudojimo.

Jei abu šie bandymai būtų sėkmingi, mokslininkai nori išsiaiškinti, kaip gerai psilocibinas sustabdo atkrytį žmonėms. Iki tol reikia padaryti tik vieną dalyką: išsiaiškinti, kur nusipirkti mažyčių blaivybės traškučių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(29)
(0)
(29)

Komentarai (6)