Pasaulis turi naują respubliką – šalis nutraukė santykius su JK karaliene Elžbieta II: ceremonijoje dalyvavo ir pasaulinio garso muzikos žvaigždė (Foto, Video)  (1)

Praėjusią naktį viena pasaulio šalis oficialiai nutraukė santykius su JK karaliene Elžbieta II ir tapo naujausia pasaulio respublika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valstybė Karibų jūroje Barbadosas oficialiai pašalino karalienę Elžbietą II iš valstybės vadovo pareigų ir tapo naujausia respublika pasaulyje. Sostinėje Bridžtaune pirmąja prezidente buvo prisaikdinta Sandra Mason.

Renginyje, kuris sutapo su 55-osiomis šalies nepriklausomybės metinėmis, dalyvavo Velso princas Čarlzas (Charlesas) ir popmuzikos dainininkė Rihanna, kilusi iš Barbadoso.

Savo kalboje princas Charlesas pripažino „pasibaisėtiną vergijos žiaurumą“, kurį patyrė ši Karibų jūros sala.

Naujoji Barbadoso era užbaigia Didžiosios Britanijos šimtmečius trukusią įtaką, įskaitant daugiau nei 200 metų, kai sala buvo transatlantinės vergų prekybos centras.

Norint išreikšti oficialų valdžios pasikeitimą, buvo atliktas paskutinis pasveikinimas Britanijos monarchijai, o karališkojo standarto vėliava buvo nuleista ir pakeista.

 

Renginio garbės svečio teisėmis kalbėjęs princas Charlesas pakartojo besitęsiančius abiejų tautų ryšius, nepaisant konstitucinio statuso pasikeitimo.

Šią akimirką jis apibūdino kaip naują pradžią, kol naujoji prezidentė jį apdovanojo prestižiniu Barbadoso laisvės ordinu.

Karalienė išsiuntė šaliai savo „šilčiausius linkėjimus“, linkėdama „laimės, taikos ir klestėjimo ateityje“ ir sakė, kad Barbadosas užima „ypatingą vietą“ jos širdyje.

72 metų Sandra Mason, salos generalinė gubernatorė nuo 2018 m., buvo išrinkta šalies prezidente po praėjusį mėnesį vykusio balsavimo parlamente. Dabar ji pakeičia karalienę valstybės vadovo poste.

„Laivas „Barbadoso Respublika“ išplaukė į savo pirmąją kelionę. Tegul jis atlaiko visas audras ir saugiai veda mūsų šalį bei piliečius į naujus prieš mus esančius horizontus ir krantus", – sakė ji po priesaikos.

 

Barbadosas pernai paskelbė apie savo planą tapti respublika, tačiau ji liks Tautų Sandraugos nare.

Anksčiau žinoma kaip Britų Sandrauga, Tautų Sandrauga yra laisva buvusių britų kolonijų ir dabartinių priklausomybių asociacija, jai taip pat priklauso kai kurios šalys, kurios neturi istorinių ryšių su Britanija.

Kelias valandas trukusioje ceremonijoje garsūs šalies veikėjai, įskaitant ministrę pirmininkę Mia Mottley, prisiekė ištikimybę naujajai Barbadoso prezidentei.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(24)
(2)
(22)

Komentarai (1)