Paskutinė vieša mirties bausmės egzekucija, įvykdyta giljotina – susirinkusi minia tiesiog išprotėjo dėl kruvino spektaklio (Foto, Video, N-14)  (2)

1939 m. birželio 17 d. rytą minia susirinko už Saint-Pierre kalėjimo durų Versalio centre. Ji susirinko stebėti Eugeno Weidmanno, serijinio žudiko, nuteisto už daugybę pagrobimų ir žmogžudysčių, egzekucijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eugenas Weidmannas (1908 m. vasario 5 d. – 1939 m. birželio 17 d.) buvo vokiečių nusikaltėlis ir serijinis žudikas, kuriam 1939 m. birželį Prancūzijoje buvo įvykdyta mirties bausmė giljotina – paskutinė vieša mirties bausmė šioje šalyje.

Pirmieji žiūrovai pradėjo rinktis netrukus po vidurnakčio. Kadangi egzekucijos dažniausiai vykdavo prieš saulėtekį, žiūrovai stengėsi užimti vietas priekinėje eilėje dėl geresnio veiksmo matomumo. Iki to laiko, kai pirmieji Saulės spinduliai prasiskverbė į vis dar tamsų dangų, minia išaugo iki 600 žmonių. Nuotaika buvo audringa.

„Žiūrovai juokavo su sargybiniais, o kartais kildavo šūksnių bei švilpimo banga. Dviejose ryškiai apšviestose kavinėse padavėjai tiekė iš anksto paruoštus sumuštinius su dešra, kurie sparčiai nyko“, – rašė „International Herald Tribune“.

Šiek tiek po 4 val. Weidmannas buvo išvestas iš kalėjimo, stipriai užmerkęs akis, paraudusiu veidu ir įdubusiais skruostais. Jo rankos buvo surištos už nugaros. „Jo ploni mėlyni marškiniai buvo nukirpti per krūtinę, o pečiai atrodė stulbinamai balti, palyginus su tamsiai poliruotos egzekucijos mašinos mediena, ant kurios jis buvo vedamas“, – rašė „International Herald Tribune“.

 

Po dešimties sekundžių jis mirė.

Tarp žiūrovų buvo ir aktorius Christopheris Lee. Lee tada buvo 17 metų. Egzekucijoje jis dalyvavo su savo šeimos draugu, kuris buvo žurnalistas. Savo autobiografijoje jis apibūdino „galingą kaukimo ir rėkimo bangą“, kuri pasveikino Weidmanną pasirodžius gatvėje.

Lee sakė, kad negalėjo žiūrėti Weidmanno egzekucijos. „Pasukau galvą, bet išgirdau“, – 1998 metais pasakojo jis dokumentiniame filme.

Perspėjimas! Vaizdo įrašas nėra skirtas nepilnamečiams:

 

Kai tik nukirsta Weidmanno galva nukrito, o likęs kūnas susmuko ant žemės, kai kurie žiūrovai puolė prie lavono, mirkyti nosines ir šalikus ant grindinio išbegusiame kraujyje – kaip suvenyrą.

Giljotina buvo greitai išardyta, grindinys nuplautas vandeniu. Minia išsiskirstė. Keletas truko aptarti to, ką matė. Gyvenimas atsinaujino „pravažiavus pirmam tramvajui ir vėl atidarius dvi kaimynines kavines“.

Paryžiaus kalėjimo pareigūnams to nežinant, viename iš butų su vaizdu į Louis-Barthou aikštę buvo įrengta filmavimo kamera. Filme buvo užfiksuota Weidmann egzekucija, o kitą rytą fotografiniai kadrai pasirodė beveik kiekvieno Prancūzijos laikraščio pirmajame puslapyje. Kraujo geismo reginys ir nevaldomas laukinės minios elgesys kėlė siaubą visuomenei. Valdžia susigėdo.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(12)
(3)
(9)

Komentarai (2)