Žmogžudystės paslaptis įminta po 32 metų - padėjo neįtikėtinai mažas DNR pavyzdys  ()

Filmuose tikrai esate matę, kaip kriminalistai renka įkalčius ir kalba apie DNR. Iš tikrųjų, norint identifikuoti DNR reikia pakankamai nemažo pavyzdžio. Bet technologijos tobulėja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stephanie Isaacson buvo vos 14 metų, kai 1989 metais eidama į mokyklą ji buvo užpulta, seksualiai išnaudota, sumušta ir pasmaugta. Užpuolikas nebuvo labai atsargus ir ant mergaitės kūno paliko savo pėdsakų, tačiau metų metus DNR analizė nedavė jokių rezultatų. Tačiau prieš 9 mėnesius Teksaso DNR tyrimų kompanija „Othram“ kreipėsi į Las Vegaso policiją su pasiūlymu imtis kokio nors neištirto nusikaltimo. Tai nebuvo atsitiktinė idėja - anonimas paaukojo pinigų „Othram“, kad kompanija imtųsi kokios nors neišspręstos Las Vegaso bylos.

„Othram“ gavo sudėtingą užduotį - išspręsti Isaacson bylą. DNR pavyzdys per tuos metus sumažėjo iki vos 15 žmogaus ląstelių. Gerokai per mažai, kad žudikas būtų atpažintas naudojant įprastus metodus. Septynis mėnesius „Othram“ po truputį kūrė žudiko profilį. Tuomet jis buvo lyginamas su duomenų bazėmis, kur buvo aptiktas panašus atitikmuo - žudiko pusbrolis.

Tyrėjai rado žudiką - tai buvo Darrenas Royus Marchandas. 1986 metais šis žmogus jau buvo teisiamas už 24 metų merginos nužudymą, tačiau tuomet pritrūko įrodymų. Panašu, kad po 3 metų jis nužudė Isaacson. Tačiau teisingumo rankos jis išvengė, nes 1995 metais nusižudė.

 

Tačiau tai net nėra taip svarbu. Svarbiausia tai, kad tyrėjai dabar turi įrankių, kurie leidžia identifikuoti nusikaltėlius naudojant ypatingai mažus DNR pavyzdžius. Tai atveria duris daugybei kitų bylų, kurios dešimtmečius lieka neįmintos. O nusikaltėliai turi žinoti, kad net mažiausias ląstelių rinkinys gali pasiųsti juos už grotų.

Isaacson mama džiaugėsi, kad nužudymo byloje pagaliau yra ir žudiko vardas, nors jo jau seniai nebėra.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai ()