Mokslininkų nerimą sukėlė it musės krintantys paukščiai: perspėja, kad žmonėms mirtinas virusas gali sukelti naują pandemiją  (4)

Izraelio Nacionalinė saugumo taryba perėmė didžiulio paukščių gripo protrūkio Galilėjoje kontrolę. Mokslininkai perspėja, kad mirtį tarp gyvūnų sėjantis virusas gali tapti ir „didžiule nelaime“ žmonėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet per pusę milijardo migruojančių paukščių praskrenda pro šią vietovę. Būtent pro čia, priklausomai nuo sezono, sparnuočiai keliauja peržiemoti Afrikoje ar grįžta vasaroti į Europą. Tai kelia plataus infekcijos paplitimo grėsmę.

Virusas gali būti mirtinas, jei juo užsikrėstų žmogus. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) teigia, kad daugiau nei pusė iš patvirtintų 863 žmonių susirgimų paukščių gripu, kuriuos ji nustatė nuo 2003 m., buvo mirtini. Laimei, dauguma paukščių gripo (H5N1) atmainų ar variantų žmonės užsikrečia gana sunkiai.

Vis dėlto Yossi Leshemas, vienas garsiausių Izraelio ornitologų, „The Daily Beast“ sakė, kad COVID-19 pandemijos metu jau ne kartą įsitikinome, kaip greitai virusai gali mutuoti ir taip keisti įvairias savybes.

„Gali atsirasti mutacija, kuri leistų virusui lengviau užkrėsti žmones, tai taptų didžiule nelaime“, – sakė Tel Avivo universiteto zoologas ir Tarptautinio paukščių migracijos tyrimo centro Latrune (Izraelis) direktorius Y.Leshemas.

Izraelio gyventojai jau perspėti

Iki šiol mažiausiai 5,4 tūkst. laukinių gervių mirė užsikrėtusios naujuoju paukščių gripu H5N1, kuris kaip baiminasi Izraelio valdžia, gali peraugti į pasaulinio masto ekstremalią situaciją.

Iš 30 tūkst. Eurazijos gervių, šią žiemą kirtusių Hulos gamtos rezervatą, 17 procentų žuvo. Mokslininkai bijo, kad tai ne pabaiga. Dar mažiausiai 10 tūkst. gervių, panašu, serga. Tarp laukinių gervių išplitusi infekcija yra ta pati paukščių gripo atmaina, kuri pasklido po viso Šiaurės Izraelio vištides. Dėl to pastarosiomis dienomis jau teko sunaikinti beveik 1 milijoną paukščių.

Kol kas izraeliečiai liks be savo mylimo vištienos šnicelio ir be kiaušinių, kol bus sukurta nauja šių mėsos produktų importo grandinė.

Tūkstančių laukinių paukščių žūtis Hulos gamtos rezervate, viename iš svarbiausių pasaulyje paukščių draustinių, „yra nepaprastas įvykis, turintis pasaulinių pasekmių“, perspėjo Tel Avivo universiteto zoologijos profesorė Noga Kronfeld Shor interviu „Reshet Bet Radio“.

 

Izraelio aplinkos ministerijai talkinanti mokslininkė pažymėjo, kad jau buvo rastos kitų vandens paukščių – pelikanų ir apuokų – gaišenos.

Izraeliečiai buvo įspėti nesiartinti prie laukinių paukščių, kurie atrodo sergantys, jiems taip pat užginta liesti gyvūnų išmatas.

Izraelio žemės ūkio ministerijos stuburinių gyvūnų specialistas Yoavas Motro teigė, kad kol kas H5N1 daugelio matoma „kaip COVID priešingybė. Palyginti su COVID-19, tikimybė (žmonėms) užsikrėsti yra labai, labai maža, tačiau skirtingai nei COVID-19 atveju, užsikrėtus nuo jo mirties rizika yra labai didelė.

„Tai tragiškas ekologinis įvykis. Mes tiesiog nežinome, kaip tai baigsis ir kur tai nuves“, – sakė jis.

Užsikrėtusiems paukščiams – nėra būdo padėti

Izraelio mokslininkai dar nežino, kiek tiksliai paukščių jau spėjo nugaišti, mat, dalis pelkių ir šlapžemių sunkiai prieinamos žmonėms. Stebėti paukščius, vengiančius kontakto su žmonėmis, ir skubiai paimti paukščių gaišenas tampa dar sudėtingiau, nes šiuo metu šiaip jau sausringoje šalyje trūksta vandeniui atsparių apsauginių priemonių.

 

Dėl didelio masto nelaimės Hulos slėnyje nekyla abejonių, bet gausiau nei įprasta gaištančios gervės buvo pastebėtos ir kitose vietose, teigia Yotamas Bashanas iš Jeruzalės paukščių observatorijos.

„Nėra būdo žinoti, kas nutiks“, – interviu „The Daily Beast“ sakė Y.Motro. „Kai nustatome paukščių gripą vištidėse, sunaikiname visas vištas ir dezinfekuojame patalpas“, – sakė jis ir pabrėžė, kad laukinėje gamtoje plintančios ligos kontrolė daug sudėtingesnė, o dabartinis paukščių gripo paplitimo lygis kelia nerimą.

Shalom Bar Tal, patyręs laukinės gamtos fotografas, buvo vienas iš nedaugelio, kuriems buvo leista naktį stebėti kritusius ir dar tik gaištančius paukščius. „Tai gali virsti ne mažiau reikšminga ekologine nelaime nei koronaviruso epidemija“, – mano jis.

Kol kas nėra žinoma, kad bent vienas izraelietis būtų užsikrėtęs H5N1 virusu, tačiau šalies gyventojai, susidūrę su laukiniais paukščiais, vartoja antivirusinį vaistą Tamiflu.

 

Tiek Y.Motro, tiek Sh.Bar Tal atkreipė dėmesį į širdį veriančias scenas, kai silpnos, sunkiai sergančios gervės palinko virš kritusių gentainių. Gervės poruojasi visą gyvenimą ir gyvena stipriose šeimose, paaiškino Y.Motro. „Tai reiškia, kad mirus vienam, likusi šeimos dalis – nežinau, kaip tai apibrėžti, – bet ji savotiškai gedi.“

Laukinės gervės laikosi drauge, o glaudi šeimo struktūra, specialisto teigimu, garantuoja, kad mirus vienai gervei, ta pati lemtis ištiks ir „kitą artimą šeimos narį“.

„Nėra jokio gydymo. Jokiu būdu padėti“, – pridūrė Y.Motro.

Belieka imtis visų įmanomų viruso plitimo tarp paukščių kontrolės priemonių ir viltis, kad infekcija neįveiks tarprūšinio barjero ir netaps lengvai plintančia tarp žmonių.

Parengta pagal „The Daily Beast“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(5)
(10)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: