Kodėl kosmose draudžiami gazuoti gėrimai?  ()

Astronautai turi atsisakyti daugybės patogumų, kuriuos jie turi namuose: privatumo, lovos, prie kurios jie yra pripratę, namuose gaminto maisto – ir net gazuotų gėrimų. Visa tai jie palieka Žemėje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gazuotuose gėrimuose esantys anglies dioksido burbuliukai besvorėje aplinkoje ne kyla į viršų, o lieka atsitiktinai pasiskirstę po visą gėrimą – net jį išgėrus. Tai reiškia, kad gazuoti gėrimai, įskaitant gaiviuosius gėrimus ir alų, kosminės kelionės metu tampa putojančia painiava.

Subsistemų vadovė ir NASA programų vadovė Vickie Kloeris iš Johnsono kosmoso centro, kuri yra atsakinga už maisto sistemas erdvėlaiviuose ir Tarptautinėje kosmoso stotyje, sako, kad gazuoti gėrimai nekeliauja į kosmosą, kadangi mikrogravitacijoje dujos ir vanduo neatsiskiria. Buvo atlikti eksperimentai su specialiai mikrogravitacijai pritaikytais vandens dozatoriais – tačiau juos dar reikia tobulinti.

Net jei ir mikrogravitacijos dozatorius būtų ištobulintas, nėra garantijų, kad gazuoti gėrimai kosmose bus naudojami. Kadangi ten nėra gravitacijos, gazuotuose gėrimuose esantys anglies dioksido burbuliukai keliauja pro astronauto virškinamąjį traktą – priešingai nei Žemėje, kur jie yra išraugėjami – todėl tai gali sukelti šalutinių poveikių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(29)
(6)
(23)

Komentarai ()