Ar COVID-19 vakcinos pavojingos nėščiosioms ir naujagimiams? Nauji įrodymai pateikė aiškų atsakymą  (8)

Nėščiosioms, užsikrėtusioms COVID-19, padidėja sunkios ligos formos ir mirties rizika, tačiau 2021 m. rugsėjo mėn. duomenimis, Jungtinėse Amerikos Valstijose tik 31 proc. nėščiųjų buvo pasiskiepijusios. Viena iš kliūčių, trukdančių skiepijimuisi, yra susirūpinimas, kad tai gali sutrikdyti nėštumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jeilio universiteto (JAV) kartu su kitais mokslininkais atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo daugiau kaip 40 000 nėščiųjų, pateikė naujų įrodymų, patvirtinančių COVID-19 vakcinacijos saugumą nėštumo metu.

Tyrimo metu nustatyta, kad skiepijimasis COVID-19 nėštumo metu nesusijęs su priešlaikiniu gimdymu ar mažesniu gimimu pagal gestacinį amžių (SGA), lyginant pasiskiepijusias ir nepasiskiepijusias nėščiąsias. Tyrėjai nustatė, kad nėštumo trimestras, per kurį buvo skiepijama, ir gautų COVID-19 vakcinos dozių skaičius taip pat nebuvo susijęs su padidėjusia priešlaikinio gimdymo ar SGA rizika.

Apie šias išvadas 2022 m. sausio 4 d. pranešė JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC).

Priešlaikinis gimdymas (kai kūdikiai gimsta anksčiau nei po 37 savaičių) ir SGA (kai kūdikiai gimsta mažesni nei įprasta pagal gestacinį amžių) siejami su didesne kūdikių mirties ir negalios rizika. Atlikdami naująjį tyrimą, autoriai naudojo aštuonių sveikatos priežiūros organizacijų, dalyvaujančių „Vaccine Safety Datalink“ – CDC sukurtame projekte, skirtame vakcinų saugumui stebėti – duomenis, kad ištirtų priešlaikinio gimdymo ar SGA riziką tarp skiepytų ir neskiepytų 16-49 metų amžiaus nėščiųjų.

Tyrėjai teigė, kad iš visų tyrime dalyvavusių 10 064 moterų, beveik 22 proc. nėštumo metu gavo bent vieną COVID-19 vakcinos dozę. Dauguma jų (98,3 proc) buvo paskiepytos antrojo arba trečiojo nėštumo trimestro metu, likusios (1,7 proc.) – pirmojo nėštumo trimestro metu. Beveik 96 proc. paskiepytųjų gavo „Biontech“/„Pfizer“ arba „Moderna“ sukurtas iRNR vakcinas.

 

Pasak mokslininkų, iki šiol atlikta tik keletas tyrimų, kuriuose aprašyti kūdikių, kurių motinos pasiskiepijo COVID-19 vakcina nėštumo metu, rezultatai. Nauji rezultatai papildo įrodymus, kad skiepijimas COVID-19 vakcina nėštumo metu yra saugus.

Atlikus tyrimą, kurio metu buvo nustatyta, kodėl nėščiosios menkai pritaria vakcinai, paaiškėjo, kad dažniausiai nerimaujama dėl informacijos trūkumo apie COVID-19 vakcinos saugumą nėščiosioms ir galimą žalą vaisiui. Šio tyrimo rezultatai susiję su abiem šiais aspektais, sakė Jeilio medicinos mokyklos akušerijos, ginekologijos ir reprodukcinių mokslų docentė bei pagrindinė tyrimo autorė Heather Lipkind.

„Skiepijimasis nuo COVID-19 yra svarbus siekiant išvengti sunkių nėščiųjų ligų, – teigė ji. – Didėjant COVID-19 sergamumui mūsų bendruomenėje, raginame nėščiąsias pasiskiepyti“.

 

Nėščiosioms ne tik padidėja sunkios ligos ir mirties rizika – palyginus su negimdžiusiomis – bet ir didesnė tikimybė, kad joms reikės gultis į intensyviosios terapijos skyrių, taikyti invazinę ventiliaciją ir aparatinį kraujo deguonies palaikymą.

CDC ir Amerikos akušerių ir ginekologų kolegija rekomenduoja COVID-19 vakciną nėščioms, krūtimi maitinančioms, bandančioms pastoti ar galinčioms pastoti ateityje.

Tyrimas paskelbtas kassavaitinėje CDC Sergamumo ir mirtingumo ataskaitoje.

Parengta pagal „SciTechDaily“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(10)
(-4)

Komentarai (8)