50 metų liepsnojantiems „Vartams į pragarą“ ateina galas – Turkmėnistanas planuoja užgesinti savo lankomiausią objektą (Foto, Video)  (2)

Netrukus garsiausio Turkmėnistano objekto gali nebelikti – kodėl priimtas toks sprendimas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Autoritarinis Turkmėnistano prezidentas Gurbangulis Berdimuhamedovas įsakė užgesinti „Vartus į pragarą“ – gaisrą, kuris dešimtmečius liepsnoja didžiuliame dykumos dujų krateryje. Dujų kraterio plotas yra 5 350 m2. Jo skersmuo yra 69 m, o gylis – 30 m.

Berdymuchamedovas nori, kad tai būtų panaikinta dėl aplinkosaugos ir sveikatos priežasčių, taip pat kaip dalis pastangų didinti dujų eksportą.

Iki šiol paslapties šydas gaubia Darvazos kraterio atsiradimą Karakumo dykumoje. Daugelis mano, kad jis susiformavo, nepavykus sovietų gręžimo operacijai  1971 metais.  

 

Tačiau Kanados tyrinėtojas George'as Kourounis 2013 metais ištyrė kraterio gelmes ir išsiaiškino, kad niekas iš tikrųjų nežino, kaip prasidėjo gaisras.

Pasak vietinių turkmėnų geologų, didžiulis krateris susiformavo septintajame dešimtmetyje, bet buvo uždegtas tik devintajame dešimtmetyje.

„Prarandame vertingus gamtos išteklius, už kuriuos galėtume gauti nemažą pelną ir panaudoti juos savo žmonių gerovei gerinti“, – sakė prezidentas per televiziją. Jis nurodė pareigūnams „rasti sprendimą gaisrui užgesinti“.

 

Buvo daug bandymų sustabdyti gaisrą, įskaitant 2010 m., kai Berdymuchamedovas taip pat įsakė ekspertams rasti būdą, kaip užgesinti liepsnas.

2018 metais prezidentas oficialiai pervadino kraterį „Karakumo švytėjimu“. Krateris yra vienas populiariausių Turkmėnistano turistų lankomų objektų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(1)
(40)

Komentarai (2)