Naujausias atradimas: persirgimas įprastu peršalimu gali iš dalies apsaugoti nuo COVID-19 – tai gali padėti kuriant antros kartos vakcinas  ()

Naujausias atradimas: persirgimas įprastu peršalimu gali suteikti dalinę apsaugą nuo COVID-19.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį paskelbtame Londono imperatoriškojo koledžo tyrime nustatyta, kad didelis T ląstelių kiekis, gautas iš kovos su peršalimą sukeliančiais įprastais koronavirusais, gali apsaugoti nuo COVID-19. Pasak mokslininkų, tai gali padėti sukurti antros kartos vakcinas.

Imunitetas prieš COVID-19 yra sudėtingas – ir nors yra įrodymų, kad praėjus šešiems mėnesiams po skiepijimo antikūnų kiekis ima mažėti, manoma, kad T ląstelės taip pat atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant apsaugą.

2020 m. rugsėjį pradėtame tyrime buvo tiriamas 52 teigiamo COVID-19 testo sulaukusių asmenų kryžminio reaktyvumo T ląstelių, susidariusių dėl anksčiau persirgtų peršalimo ligų, lygis.

Nustatyta, kad pas 26 asmenis, kuriems infekcija neišsivystė, šių T ląstelių kiekis buvo gerokai didesnis – nei pas žmones, kurie COVID-19 užsikrėtė. Mokslininkai nenurodė, kiek ilgia išlieka T ląstelių apsauga.

„Nustatėme, kad didelis jau esamų T ląstelių, kurias organizmas sukuria užsikrėtęs kitais žmogiškaisiais koronavirusais – pavyzdžiui, peršalimo virusu – kiekis gali apsaugoti nuo COVID-19 infekcijos“, – sakė tyrimo autorė daktarė Rhia Kundu.

Žurnale „Nature Communications“ paskelbto tyrimo autoriai teigė, kad vidiniai SARS-CoV-2 viruso baltymai, į kuriuos taikosi T ląstelės, galėtų būti alternatyvus taikinys vakcinų kūrėjams.

Dabartinės COVID-19 vakcinos yra nukreiptos į smaigalio baltymą, kuris reguliariai mutuoja ir sukuria tokius naujus variantus, kaip omikron, ir kurie sumažina vakcinų veiksmingumą prieš simptominę infekciją.

 

„Priešingai – vidiniai baltymai, į kuriuos taikosi mūsų identifikuotos apsauginės T ląstelės, mutuoja daug mažiau, – sakė tyrimo bendraautorius profesorius Ajitas Lalvani. – Todėl įvairių SARS-CoV-2 variantų, įskaitant ir omikron, atvejais jie išlieka labai stabilūs. Ir todėl naujos vakcinos, į kurių sudėtį įeina šie nesikeičiantys vidiniai baltymai, sukeltų plataus masto apsauginį T ląstelių atsaką, kuris turėtų apsaugoti nuo dabartinių ir būsimų SARS-CoV-2 variantų“.

Parengta pagal „Reuters“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(2)
(3)
(-1)

Komentarai ()