Patvirtintas itin retas užsikrėtimo gripu atvejis: tokių per du dešimtmečius pasaulyje užfiksuota mažiau nei 1000  ()

Pirmą kartą Jungtinėje Karalystėje gyvenančiam asmeniui nustatytas retas paukščių gripo atvejis. Laimei, teigiama, kad asmuo jaučiasi „gerai“, o platesnė rizika visuomenei šiuo metu yra labai maža.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sausio 6 d. Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos agentūra (UKHSA) paskelbė, kad pietvakarių Anglijoje gyvenančiam asmeniui, kuris „nuolat kontaktavo su daugybe infekuotų paukščių“, laboratoriškai patvirtintas H5N1 gripo atvejis.

Pasak Gyvūnų ir augalų sveikatos agentūros (APHA) virusologijos skyriaus vadovo Iano H. Browno, šiuo metu Jungtinėje Karalystėje tarp paukščių cirkuliuoja H5N1 gripas, tačiau tai pirmas atvejis, kai šalyje šia konkrečia H5N1 atmaina užsikrėtė žmogus.

Pasak Voriko universiteto infekcinių ligų modeliavimo profesoriaus Mike'o Tildesley'io, anksčiau kitose pasaulio dalyse yra buvę kitų žmonių užsikrėtimo H5N1 atvejų, tačiau jie labai reti – nuo 2003 m. pasaulyje užregistruota mažiau nei 1 000 atvejų.

Nors žinia apie virusus, peršokančius iš gyvūnų į žmones, suprantama, gali sukelti tam tikrą nerimą, ekspertai ragina dėl konkrečiai šio atvejo nesijaudinti. Visi užsikrėtusio asmens, kuris pats save izoliavo, kontaktai buvo nustatyti – ir nėra jokių įrodymų, kad infekcija būtų išplitusi tarp kitų asmenų.

Paukščių gripo perdavimas iš paukščio žmogui yra labai retas reiškinys ir paprastai reikalauja artimo kontakto su užsikrėtusiu paukščiu. Paukščių gripo perdavimas iš žmogaus žmogui yra labai retas. Todėl sveikatos priežiūros institucijos teigia, kad rizika visuomenei yra labai maža – nors ir toliau nurodė, kad žmonės neturėtų liesti sergančių ar nugaišusių paukščių.

 

„Nors paukščių gripo rizika plačiajai visuomenei yra labai maža, žinome, kad kai kurios atmainos gali išplisti tarp žmonių, todėl esame įdiegę patikimas sistemas, kad galėtume jas anksti aptikti ir imtis veiksmų, – teigė UKHSA vyriausioji mokslo darbuotoja profesorė Isabel Oliver. – Šiuo metu nėra įrodymų, kad ši Jungtinėje Karalystėje aptikta atmaina gali plisti tarp žmonių, tačiau žinome, kad virusai nuolat evoliucionuoja – todėl toliau atidžiai stebime situaciją“.

Kiti mokslininkai pritaria šiai pozicijai, sutikdami, kad tai itin retas atvejis, kuriam užkardyti reikia tinkamo, bet pamatuoto atsako.

 

„H5N1 paukščių gripo virusas žmogui perduodami itin retai, o naujausios Jungtinėje Karalystėje užregistruotos H5N1 paukščių gripo atmainos genetinė sudėtis neleidžia manyti, kad šis virusas galėtų veiksmingai plisti tarp žmonių, – sako Pirbraito instituto Gripo virusų grupės vadovė daktarė Holly Shelton. – Paukščiai ir žmonės yra labai skirtingi, todėl gripo virusai turi prisitaikyti ir keistis, kad paukščių virusai galėtų užkrėsti žmones. Baltymai, su kuriais virusas sąveikauja infekuotose ląstelėse, žmonių ir paukščių organizmuose skiriasi, todėl paukščių virusams sunku daugintis žmonėse“.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()