Nepatikėsite kiek šimtų kilometrų į tolimą panoramą gali pamatyti žmogaus akys – štai kokios yra ilgiausios regėjimo linijos Žemėje: o kaip yra Lietuvoje? (Foto, Video)  ()

2020 m. metų balandį gyventojai, gyvenantys Pendžabo valstijoje šiaurinėje Indijoje, buvo nustebinti pirmą kartą per kelis dešimtmečius išvydę Himalajus tiesiog nuo savo namų stogų. O tai buvo už maždaug 200km. Kaip tai įmanoma?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šalyje buvo įvestas karantinas, siekiant sustabdyti COVID-19 plitimą. Didelės įtakos oro kokybei turėjo gamyklų uždarymas ir transporto priemonių ženklus sumažėjimas gatvėse.

Oro kokybės pagerėjimas tapo akivaizdus, kai vieną rytą į žmonių akiratį pateko Dhauladhar kalnų grandinė, mažųjų Himalajų dalis, esanti už maždaug 200 km. Daugeliui gyventojų tai buvo pirmas kartas, kai jie pamatė viršukalnes.

Tai priveda prie klausimo: kiek toli galime matyti giedrą dieną?

Yra senas pokštas, kad žmonės, gyvenantys prerijose, gali matyti, kaip jų šunys bėga į tolį ištisas dienas. Tačiau buvimas lygumoje be medžių neužtikrina beribio vaizdo į horizontą dėl akivaizdžios priežasties, kad Žemė nėra plokščia.

 

Žemės kreivumas yra svarbiausias veiksnys, lemiantis, kiek toli galite pamatyti bet kurią dieną. Jei esate maždaug 1,8 m ūgio, o žemė prieš jus yra visiškai plokščia, į tolį matysite maždaug 5 km, o tai nėra daug. Tačiau užlipkite į dešimties aukštų namo viršūnę ir jūsų horizontas išsiplės iki 22 kilometrų. Kuo aukščiau esi, tuo toliau matai. Nuo Everesto viršūnės (8848 m) žmogus mato 336 kilometrus į tolį.

Kaip toli galite matyti, taip pat priklauso nuo objekto, į kurį žiūrite, aukščio arba dydžio. Aukšti objektai gali būti už Žemės kreivumo ribų ir vis tiek būti matomi. Su galingais žiūronais gali būti įmanoma pamatyti 1,8 m ūgio žmogaus, stovinčio beveik už 10 km, viršugalvį.

Kitas veiksnys, galintis leisti matyti tolesnį vaizdą, yra oro temperatūra. Kai oras šalia žemės paviršiaus yra vėsesnis nei virš jo esantis oras (temperatūros inversija), oro sluoksniai gali išlenkti šviesą taip, kad ji seka Žemės kreivumą ir padidina mūsų regėjimo liniją.

 

Ilgiausia Žemėje regėjimo linija yra ta, kuri driekiasi nuo Dankovos kalno Kirgizijoje iki Hindu Tagh Kinijoje – net 558 kilometrai. Deja, niekas niekada nematė Dankovos kalno iš Hindu Tagh arba Hindu Tagh iš Dankovos kalno. Atstumas per didelis. Oro molekulių ir dulkių dalelių šviesos sklaida sumažina matomumą tik iki maždaug 250 kilometrų. Tačiau jei atmosferos sąlygos kaip tik tinkamos, galima pamatyti ir didesnius atstumus.

Tolimiausias kada nors nufotografuotas objektas buvo Picas Gaspardas Prancūzijos Alpėse, nuo Pic de Finestrelles Ispanijos Pirėnų kalnuose – 443 kilometrų atstumas.

Vaizdą 2016 m. liepos 13 d. užfiksavo Markas Bretas, naudodamas didelio priartinimo tilto kamerą. Gineso rekordų knygoje ji pripažinta ilgiausia nufotografuota matymo linija Žemėje.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()