Ispanijoje – išskirtinis radinys: senovinių monetų lobį aptiko miško „archeologas“  ()

Archeologai teigia, kad šiaurės vakarų Ispanijoje buvo aptiktas maždaug 200 romėnų laikų monetų lobis – kurį, matyt, aptiko maisto ieškantis alkanas barsukas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Išskirtiniu radiniu“ vadinamos monetos buvo aptiktos 2021 m. balandį La Cuesta urve Berció vietovėje Astūrijos regione, o radinio detalės aprašytos žurnale „Journal of Prehistory and Archaeology“, kurį praėjusį mėnesį išleido Madrido Autonominis universitetas.

Tikėtina, kad monetas iškasė barsukas, ieškojęs maisto per didžiulę sniego audrą, kuri 2021 m. sausį paralyžiavo Ispaniją.

Tuo metu daugelis gyvūnų stengėsi rasti uogų, sliekų ar vabzdžių maistui, o šis nelaimingas gyvūnas iškasė tik saują nevalgomų metalinių diskų, kuriuos vėliau pastebėjo vietinis gyventojas, rašo „Science Alert“.

„Ant urvo grindų... smėlyje, kurį greičiausiai iškasė barsukas prie įėjimo į savo buveinę, radome monetų – ir dar daugiau jų viduje“, – rašo archeologai, aptikę 209 monetas, datuojamas III-V mūsų eros amžiumi.

Dauguma šių vėlyvosios Romos epochos monetų „kilusios iš šiaurinės ir rytinės Viduržemio jūros dalies“ – Antiochijos, Konstantinopolio, Salonikų, jos vėliau keliavo per Romą ir Arlį bei Lioną pietų Prancūzijoje. Bent viena moneta atkeliavo ir iš Londono, teigia mokslininkai.

 

„Dėl rastų monetų kiekio ir neabejotinos archeologinės svarbos, susijusios su perėjimu į ankstyvųjų viduramžių laikotarpį, Berció aptiktas lobis yra išskirtinis radinys“, – rašo jie.

Tyrėjai teigia, kad monetos ten greičiausiai buvo paslėptos „politinio nestabilumo sąlygomis“, ypač dėl V a. į šiaurės vakarinę Pirėnų pusiasalio dalį įsiveržusių germanų genties svebų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()