Kaip atrodė paskutinė dinozaurų diena? Kas nutiko asteroido susidūrimo dieną – kruopščiai ir tiksliai atkurs filme  (1)

Visi manome, kad žinome, kas nutiko dinozaurams: prieš 66 milijonus metų, vėlyvojo kreidos periodo pabaigoje, į planetą rėžėsi asteroidas ir juos sunaikino. Tačiau tai toli gražu ne visa istorija. Nors pats asteroido smūgis yra gerai ištyrinėtas, tiesioginių įrodymų, patvirtinančių, kaip jis pražudė dinozaurus, nerasta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dabar nauja paleontologinė radimvietė žada tai pakeisti. Šiaurės Dakotos (JAV) kalvose slypi priešistorinės „kapinės“, žinomos Tanio pavadinimu. Čia uolienos sluoksnyje palaidoti suakmenėję vėlyvojo kreidos periodo pabaigos gyvūnai, išlikę taip detaliai, kad gali padėti susidaryti aiškesnį nei bet kada anksčiau matytą tų laikų vaizdą.

„Dinozaurai buvo vieni iš nepaprasčiausių gamtos padarų, dominavusių planetoje daugiau kaip 150 milijonų metų, kol išnyko, – sako garsusis gamtininkas seras Davidas Attenboroughas. – Tanis gali būti ta vieta, kurioje išlikę palaikai leis mums susipažinti su paskutiniųjų dinozaurų gyvenimu ir minutė po minutės atkurti vaizdą apie tai, kas nutiko nukritus asteroidui.

„BBC Mokslo skyrius puikiai suderino pažangiausias kompiuterinės grafikos generavimo ir naujausius mokslo pasiekimus, kad kruopščiai ir detaliai parodytų, kas nutiko asteroido susidūrimo dieną. Nuo pat vaikystės troškau sužinoti, kaip tiksliai žuvo dinozaurai. Dabar pagaliau galiu tai pamatyti“, – sako Mokslo ir gamtos istorijos komisijos vadovas Jackas Bootle'as.

Trejus metus atidžiai stebimas BBC Mokslo skyriaus filmavimo kamerų, paleontologas Robertas DePalma tyrinėjo vietovę – ir atkasė būtybes, galinčias atskleisti gyvybės vaizdą pačioje dinozaurų eros pabaigoje. Jis ieškojo naujų radinių Taniso radimvietėje – radinių, kurie galėtų susieti vietovę su tikrąja asteroido smūgio diena, galbūt leisiančia vaizdžiai parodyti, kokios baisybės nutiko paskutinę dieną, kai Žemėje viešpatavo dinozaurai.

 

Naujame iki 90 minučių trukmės BBC1, PBS ir „France Télévisions“ dokumentiniame filme „Dinosaurs: The Final Day“ D.Attenboroughas kartu su žymiausiais ekspertais pristatys kai kuriuos fosilijų radinius, čia taip pat bus galima išvysti pažangiausius vizualizavimo ir skenavimo metodus, kurie atskleis plika akimi nematomas fosilijų paslaptis. Pasitelkus visiškai naujus vaizdo efektų technologijas, gamtininkas pasiners į vėlyvąjį kreidos periodą – ir bent jau ekrane prikels Taniso vietovėje gyvenusius gyvūnus.

Tiksli filmo premjeros data kol kas neskelbiama, bet apžvalgininkų nuomone, filmas „BBC One“ ir „BBC iPlayer“ platformose pasirodys antroje šių metų pusėje.

Parengta pagal BBC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai (1)