Kaip sovietų palydovas „Sputnik“ privertė amerikiečių vaikus mokytis „Naujosios matematikos“ – jos nesuprato ne tik tėvai ir jų vaikai, bet ir patys mokytojai (Foto, Video)  (1)

1957 m. Sovietų Sąjungai paleidus pirmąjį pasaulyje dirbtinį palydovą „Sputnik“, amerikiečius ištiko panika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įstatymų leidėjai ir pedagogai nerimavo, kad Jungtinės Valstijos atsilieka nuo sovietų, o jei kas nors nebus daroma siekiant sustiprinti mokslinį išsilavinimą ir studentų bei būsimų mokslininkų matematinius įgūdžius, tauta negalės susigrąžinti technologinio pranašumo, kurį, atrodo, perėmė sovietai.

Jau kitais metais JAV prezidentas Eisenhoweris pasirašė Nacionalinio gynybos švietimo įstatymą, o Kongresas skyrė pinigų Amerikos švietimo sistemai visais lygiais. Kiekvienas vidurinės mokyklos dalykas nuo biologijos iki chemijos buvo reformuotas, tačiau labiausiai iš jų matematika.

Jeilio matematikos profesorius Edwardas Begle'as buvo pakviestas vadovauti naujai suformuotai Mokyklos matematikos studijų grupei (SMSG), kuriai buvo pavesta sukurti ir įgyvendinti matematikos programas pradiniam ir viduriniam ugdymui. SMSG pastangos atnešė matematikos švietimo reformą, žinomą kaip Naujoji matematika. Kaip paaiškino Encyclopedia.com:

„Naujoji matematika pabrėžė konceptualų matematikos principų supratimą ir nesureikšmino techninių skaičiavimo įgūdžių. Vietoj to, kartu su visiškai nauju terminų, susijusių su matematinėmis operacijomis, žodynu, studentai buvo mokomi abstrakčių sąvokų, apimančių operacijas su skaičių rinkiniais, sugrupuotas pagal jų charakteristikas ir savybes. Naujosios matematikos tikslas buvo išmokyti vaikus pagrindinių matematinių tiesų, kurias jie galėtų pritaikyti konkrečioms problemoms sparčiai besispecializuojančiame mokslo ir technikos pasaulyje.“

 

„Aibių teorija užėmė pagrindinį vaidmenį, privertusi studentus galvoti apie skaičius kaip apie objektų rinkinius, o ne apie abstrakčius simbolius, kuriais reikia manipuliuoti“, – rašo Floridos universiteto matematikos profesorius Kevinas Knudsonas. „Iš tikrųjų taip skaičiai yra logiškai konstruojami aukštesniojo bakalauro matematikos kurse apie realią analizę, tačiau tai nebūtinai yra geriausias būdas perduoti idėjas moksleiviams.“

Be aibių teorijos, jauni vaikai, kurie vos mokėjo dauginti, buvo priversti mokytis abstrakčiosios algebros, modulinės aritmetikos, matricų, simbolinės logikos, Būlio algebros ir kitų sudėtingų dalykų, kurių jiems galbūt niekada neprireiks.

 

Encyclopedia.com pateikia pavyzdį, kaip paprasta užduotis, prašanti moksleivių paskaičiuoti pelną, gautą pardavus kai kurias prekes (šiuo atveju valdiklius, widgets), gali būti perfrazuota pagal Naująją matematiką:

„Valdiklių rinkinys (pažymėtas kaip rinkinys W) buvo pakeistas į pinigų rinkinį (pažymėtas kaip rinkinys M). Aibės M kardinalumas (elementų skaičius aibėje) buvo lygus 20 – kiekvienas elementas (t. y. valiuta) buvo lygus vienetui (pvz., piniginis nominalas 1 USD). Jei x naudojami kiekvienos aibės elementams žymėti, tai aibėje P (atspindi gamybos išlaidas) x yra aštuoniais mažiau nei aibėje M. Pateikite aibę P kaip aibės M poaibį ir nustatykite elementų kardinalumą, kad nustatytumėte pelną, gautą iš valdiklių pardavimo.“

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(13)
(1)
(12)

Komentarai (1)