Šveicarijoje atkasta gladiatorių arena: tai gali būti jauniausias amfiteatras Romos imperijoje  (1)

Archeologai Šveicarijoje atkasė romėnų laikų amfiteatro griuvėsius – galbūt jauniausio iki šiol atrasto amfiteatro, kuriame žiūrovai galėjo stebėti gladiatorių kovas ir gyvūnų medžiokles.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ovalo formos amfiteatras buvo pastatytas apleistame romėnų karjere, kuris buvo naudojamas iki vėlyvosios antikos laikų. Ši užuomina kartu su vietoje rasta 337-341 m. nukalta moneta rodo, kad amfiteatras datuojamas ketvirtuoju mūsų eros amžiumi – o tai būtų jauniausias amfiteatras Romos imperijoje, sako archeologas ir kasinėjimų Kaiseraugste (Šveicarija) vadovas Jakobas Baerlocheris.

Keletas kitų užuominų taip pat rodo, kad amfiteatras pastatytas IV mūsų eros amžiuje – įskaitant amfiteatro statybinių medžiagų, pavyzdžiui, akmens blokų ir skiedinio, sudėtį, kuri „primena vėlyvosios antikos forto sienos sudėtį“, – sako mokslininkas.

2021 m. gruodį archeologai amfiteatrą aptiko stebėdami naujos valčių prieplaukos Reino upėje statybos darbus. Amfiteatras, esantis Kaiseraugste, savivaldybėje, pavadintoje senovės romėnų miesto Augusta Raurica, kuris yra netoli dabartinių Šveicarijos sienų su Prancūzija ir Vokietija, vardu, yra trečiasis iki šiol atrastas romėnų amfiteatras Augusta Raurica vietovėje, teigiama Šveicarijos Aargau kantono Švietimo, kultūros ir sporto departamento pranešime.

Archeologai iš Aargau kantono archeologijos agentūros, kuri bendradarbiauja su Aargau vyriausybe, jau žinojo, kad šioje vietoje yra senovės romėnų karjeras – tačiau jie nesitikėjo ten rasti amfiteatrą, teigiama pranešime.

 

Amfiteatras, kurio ilgis – apie 50 metrų, o plotis – apie 40, įrengtas karjero slėnyje. Netoliese yra Castrum Rauracense – vėlyvosios Romos imperijos tvirtovė, 300 mūsų eros metais stovėjusi prie šiaurinės imperijos sienos, visai šalia pat Germanijos.

Į pietus nuo amfiteatro archeologų komanda atkasė didelius vartus su dviem įėjimais. Vakarinėje arenos pusėje prie kito įėjimo archeologai rado išlikusių smiltainio blokų. Vidinės arenos sienos buvo tinkuotos, taip pat matėsi medinių tribūnų stulpelių įspaudai.

„Visi įrodymai – ovalas, įėjimai ir tribūnos – byloja apie amfiteatrą“, – rašoma Švietimo, kultūros ir sporto departamento atstovų pareiškime.

 

Senovės romėnų amfiteatro atradimas nėra didelė retenybė. Pavyzdžiui, 2021 m. pavasarį archeologai Turkijoje paskelbė atradę romėnų amfiteatrą, kuriame galėjo tilpti iki 20 000 žiūrovų.

Tačiau naujai atrasti amfiteatrai Turkijoje ir Šveicarijoje yra maži, palyginus su didinguoju Romos Koliziejumi. Šis architektūros stebuklas, pastatytas apie 70 mūsų eros metais, talpino apie 50 000 žmonių, o jo centrinė arena buvo maždaug 87 x 55 metrų dydžio – didesnė nei visas ką tik Šveicarijoje rastas amfiteatras.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai (1)