Ar magiškųjų grybukų mikro dozės tikrai padeda? Mokslininkai patikrino seną įsitikinimą  ()

Magiškaisiais grybukais vadinami haliucinogenų turintys grybai. Siekiant patirti haliucinacijas reikėtų suvartoti tam tikrą tokių grybų kiekį - ypatingai mažos dozės tokio poveikio neturi. Tačiau prieš gerą dešimtmetį žinomas psichodelikų tyrėjas Jamesas Fadimanas paskelbė, kad tokios mikro dozės yra labai naudingos, net jei tiesiogiai haliucinogenų poveikis ir nėra jaučiamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Psilocibinas, veiklioji magiškųjų grybukų medžiaga, kaip teigia mikro dozių šalininkai, skatina kūrybiškumą, pakelia nuotaiką, padeda mažinti depresijos simptomus. Teigiama, kad tiesioginis haliucinogenų poveikis nėra jaučiamas - žmogus nemato to, ko nėra, bet jaučia energijos antplūdį ir gali nuveikti daugiau. Ši praktika ilgą laiką mokslininkų nedomino, bet socialinių tinklų dėka psilocibino mikro dozavimas tapo stebėtinai populiaria veikla.

Įprastai psilocibinas ar kiti psichodelikai vartojami kas tris dienas. Dozė yra bent 10 kartų mažesnė nei reikalinga haliucinacijoms ar kitam stipriam poveikiui sukelti. Tiesą sakant, jei jaučiamas psichodelikų poveikis, dozė buvo per didelė. Keli tyrimai bandė tirti mažų psilocibino ar LSD dozių poveikį, bet jis tiesiog nebuvo pastebėtas.

Šįkart tyrime dalyvavo daugiau  nei penkiasdešimt dalyvių. Tris savaites jie vartojo psilocibino kapsules arba placebą. Kelis kartus jiems teko apsilankyti pas mokslininkus ir atlikti kelis testus, matuojančius jų kūrybiškumą, nerimo bei depresijos simptomus. Dauguma dalyvių anksčiau turėjo patirties su psichodelikais.

Įdomu tai, kad dauguma tyrimo dalyvių teisingai atspėjo, ar vartojo placebą. Be to, mokslininkus nustebino ir tai, kad laikas psilocibino grupės dalyviams tekėjo greičiau (na, subjektyviai). Tačiau depresija, kūrybiškumas ir kiti faktoriai nesiskyrė - psilocibino mikro dozės neturėjo įtakos emocijoms, nerimui, depresijai.

 

Tai - dar ne taškas. Mokslininkai žino, kad psilocibinas gerina neuroplastiškumą, slopina uždegiminius procesus smegenyse. Tačiau norint geriau suprasti šį poveikį reikia išsamesnių tyrimų. Bent jau kol kas psichodelikų mikro dozės neturi jokio išmatuojamo poveikio, kurio nesukeltų ir placebas.

(24)
(4)
(20)

Komentarai ()