Metano kiekis ore pasiekė neregėtas aukštumas ir to priežastis nėra vien tai, apie ką pagalvojote  (1)

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) atliktų matavimų duomenimis, metano kiekis Žemės atmosferoje neseniai pasiekė 1900 milijardines dalis (ppb), palyginti su maždaug 700 ppb metano, buvusio prieš pramonės revoliuciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Metanas yra stiprios šiltnamio efektą sukeliančios dujos, kurios ore išsilaiko apie devynerius metus. Bendras metano poveikis pasauliniam atšilimui nuo 1750 m. yra maždaug dvigubai mažesnis nei CO2.

XX a. aštuntajame ir devintajame dešimtmečiuose metano kiekis atmosferoje smarkiai išaugo, o vėliau stabilizavosi. Augimas atsinaujino 2007 m., o pastaraisiais metais jis dar labiau paspartėjo – staigiausias užfiksuotas augimas įvyko 2020 m., rašo „Science Alert“.

To nebuvo tikėtasi, kai pasaulio lyderiai 2015 m. pasirašė Paryžiaus susitarimą. Metanas tampa didžiausiu nukrypimu nuo išmetamųjų teršalų trajektorijų, būtinų susitarimo tikslui pasiekti.

Taigi, kas lemia pastarąjį staigų šuolį – ir ar yra būdas jį pakeisti?

Iš kur atsiranda metanas

Kasmet į atmosferą išmetama apie 600 mlrd. kilogramų (600 mln. metrinių tonų) metano. Apskaičiuota, kad du penktadaliai šių teršalų išmetama iš natūralių šaltinių, daugiausia iš pelkėse pūvančios augmenijos. Likusieji trys penktadaliai išmetamų teršalų susidaro iš šaltinių, susijusių su žmogaus veikla.

Didžiausias bendras šaltinis yra žemės ūkis, kuriame per metus pagaminama apie 150 mln. metrinių tonų teršalų. Kaip ir miestų sąvartynai bei nuotekų sistemos, kurių metinis kiekis siekia apie 70 mln. metrinių tonų.

 

Nuo tropinių pelkių Amazonės, Nilo ir Kongo baseinuose iki tundros Rusijoje ir muskusinių pelkių Kanadoje – pelkės kasmet išskiria apie 200 mln. metrinių tonų metano. Kylant pasaulinei temperatūrai, didėja šlapynių biomasės susidarymo ir irimo greitis, todėl šiose aplinkose išsiskiria daugiau metano.

Metano išmetimas spartina klimato kaitą, o dėl klimato kaitos išsiskiria dar daugiau metano – tai teigiamas grįžtamasis ryšys, kai šiltėjimas skatina dar didesnį šiltėjimą.

Duomenys dėl 1900 ppb metano kiekio yra pavojaus signalas. Negalime sustabdyti natūralių emisijų, tačiau žmogaus veiklos sukeltas emisijas galima greitai sumažinti. Glazge vykusiame COP26 – naujausiame JT aukščiausiojo lygio susitikime dėl klimato kaitos 2021 m. lapkritį – daugiau nei 100 valstybių pasirašė Pasaulinį metano įsipareigojimą, kuriuo pažadėjo iki 2030 m. sumažinti metano išmetimą 30 proc.

 

Pradėti paprasta: užkamšyti dujų nuotėkius, uždengti sąvartynus, sustabdyti augalininkystės atliekų deginimą ir pašalinti metaną iš anglių kasyklų ventiliacijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(4)
(9)

Komentarai (1)