Pasiekimas, galintis sukelti revoliuciją: mokslininkams pavyko atauginti amputuotas varlių kojas - tiki, kad taip galima ir su žmonėmis  ()

Eksperimento metu įvyko tai, kas atrodo būtų neįmanoma – varlėms ataugo jų amputuotos kojos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miegantis sugebėjimas

Naguotosios varlės (Xenopus laevis), kaip ir žmonės, negali natūraliai atauginti prarastų galūnių. Naujajame tyrime mokslininkai, atlikę vos 24 valandas trukusį gydymą, sėkmingai pastūmėjo varles per 18 mėnesių užsiauginti naujas galūnes. Nors tarp varlių ir žmonių yra didžiulis skirtumas, šis atradimas leidžia manyti, kad ateityje žmonės taip pat galėtų atauginti galūnes.

„Džiugu matyti, kad mūsų parinkti vaistai padėjo sukurti beveik visą galūnę“, – „Live Science“ sakė pirmoji autorė Nirosha Murugan. - Tai, kad reikėjo tik trumpo vaistų poveikio, kad prasidėtų kelis mėnesius trukęs regeneracijos procesas, rodo, kad varlės ir galbūt kiti gyvūnai gali turėti miegančių regeneracinių gebėjimų, kuriuos galima išjudinti“.

Gyvūnai turi natūralių gebėjimų atsinaujinti. Pavyzdžiui, žmogaus organizmas užgydo atviras žaizdas ir net gali panaudoti kamienines ląsteles kepenų dalims atauginti. Kai kurie gyvūnai, pavyzdžiui, salamandros, gali atauginti ištisas galūnes ir kitas trūkstamas dalis.

Galūnių regeneracijos mechanizmai nėra iki galo išaiškinti, tačiau nei žmonės, nei suaugusios varlės nesugeba atauginti kojų ir rankų, galbūt todėl, kad šios galūnės yra labai sudėtingos.

Tiek žmonės, tiek varlės atvirą amputacijos žaizdą padengia randiniu audiniu, kad sustabdytų tolesnį kraujo netekimą ir infekciją. Žmonės sukūrė galūnių protezus, tačiau mokslininkams nepavyko atkurti ar pakeisti pagrindinės galūnės, pavyzdžiui, rankos ar kojos, netekimo.

 

Naujausiuose tyrimuose buvo naudojami keli vaistai prarastų galūnių audiniams atkurti. Komanda chirurginiu būdu amputavo varlėms kojas, tada ant kiekvienos varlės žaizdos uždėjo silikoninį dangtelį, kurį pavadino „BioDome“.

Į dangtelį buvo įleistas penkių vaistų, įskaitant augimo hormonus, kokteilis, kuris atliko skirtingus vaidmenis, pavyzdžiui, skatino nervų ir raumenų augimą. Vienas iš vaistų taip pat neleido varlių organizmui gaminti kolageno, dėl kurio paprastai žaizdos randėja, rašoma „Live Science“.

 

„Naudojant dangtelį pirmąsias 24 valandas, galima imituoti amniono aplinką, kuri kartu su tinkamais vaistais leidžia atstatymo procesui vykti be randinio audinio trukdžių“, – teigė vienas iš autorių Davidas Kaplanas.

Nėštumo metu embrionai ir vaisiai vystosi amniono maiše. Komandai pavyko suaktyvinti kai kuriuos tuos pačius varlių molekulinius kelius, kurie naudojami embrionui augant ir formuojantis.

Naujos kojos atrodė panašiai kaip įprastos kojos, turinčios panašią kaulų struktūrą, išskyrus kojų pirštus, kurie neturėjo pamatinių kaulų. Varlės galėjo naudoti naująją koją plaukimui kaip įprastą koją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(20)
(0)
(20)

Komentarai ()