Kodėl NASA specialiai sudaužė civilinį keleivinį lainerį? Visa dirbtinai sukelta katastrofa buvo nufilmuota įspūdinguose kadruose (Foto, Video)  ()

Kontroliuojamo smūgio demonstracija (arba šnekamojoje kalboje „Crash In the Desert“) buvo bendras NASA ir Federalinės aviacijos administracijos (FAA) projektas, kurio metu buvo tyčia sudaužytas „Boeing 720“ orlaivis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1984 m. NASA Drydeno skrydžių tyrimų centras (dabar NASA Neilo A. Armstrongo skrydžių tyrimų centras) ir Federalinė aviacijos administracija (FAA) drauge atliko unikalų skrydžio eksperimentą, vadinamą Kontroliuojamo smūgio demonstravimu.

Demonstracijos tikslas buvo surinkti duomenis ir išbandyti naujas technologijas, padedančias keleiviams ir įgulai išgyventi.

Bandymo metu buvo išbandomas daug žadantis kuro priedas, galintis sulėtinti arba slopinti gaisrą realios lėktuvo katastrofos metu.

Sumaišytas su standartiniais Jet-A degalais, FM-9 priedas, didelės molekulinės masės ilgos grandinės polimeras, įrodė gebėjimą slopinti išsiskiriančio kuro užsidegimą ir liepsnos plitimą imituotų smūginių bandymų metu.

Kontroliuojamai avarijai prireikė daugiau nei ketverių metų NASA, Langley tyrimų centro, Drydeno skrydžių tyrimų centro, FAA ir „General Electric“ pasiruošimo.

Po daugybės bandomųjų skrydžių lėktuvas sudužo 1984 m. gruodžio 1 d. Edvardso oro pajėgų bazėje esančiame išdžiūvusiame Rogers Dry Lake dugne, Kalifornijoje.

 

Šiam projektui iš Federalinės aviacijos administracijos buvo gautas pasenęs keturių variklių lėktuvas „Boeing 720“, kuris pilotuojamas nuotoliniu būdu tyčia buvo sudaužytas į keletą plieninių konstrukcijų.

Bandymas iš esmės vyko pagal planą ir sukūrė įspūdingą ugnies kamuolį, kuriam užgesinti prireikė daugiau nei valandos.

Be kuro tyrimų, NASA Langley tyrimų centras atliko konstrukcinių apkrovų matavimo eksperimentą, kurio metu keleivių salone buvo įtaisyti manekenai.

Lėktuvas taip pat buvo pritaikytas įvairiems kitiems smūgiams atspariems eksperimentams, įskaitant naujas sėdynių konstrukcijas, skrydžio duomenų registratorius, virtuvės ir sandėliavimo dėžės priedus, kabinos ugniai atsparias medžiagas ir degimui atsparius langus.

 

Buvo atlikta 14 parengiamųjų skrydžių su saugos pilotais lėktuve, siekiant į kai kuriuos degalų bakus ir variklius palaipsniui įpilti modifikuotų degalų, stebint variklio darbą.

1984 m. gruodžio 1 d. rytą nuotoliniu būdu valdomas „Boeing 720“ pakilo 15-ajam ir paskutiniam programos skrydžiui. Degalų bakai buvo pripildyti 34 500 kg modifikuotų Jet-A degalų, o visi varikliai nuo užvedimo iki smūgio veikė normaliai per 9 minutes trukusį skrydį.

Lėktuvas pakilo į 700 m aukštį. Skrydžio plane buvo numatyta, kad orlaivis nusileis įtraukus važiuoklę ant specialiai paruošto žvyro kilimo ir tūpimo tako rytinėje išdžiūvusio ežero dugno pusėje.

Buvo siekiama, kad avarinis nusileidimas būtų lygiai tiksliai ties tako vidurio linija, kad fiuzeliažas liktų nepažeistas, nes sparnus turėjo atplėšti aštuoni plieniniai stulpeliai, įmontuoti į ežero dugną.

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(10)
(0)
(10)

Komentarai ()