Kas yra „juoko kauliukas“ ir kodėl jį sutrenkus taip velniškai skauda? (Video)  ()

Tikriausiai esate kada nors trenkę alkūnę į durų staktą ar kokią nors kitą kliūtį ir pajutę neapsakomą skausmą. Kodėl sutrenkus šią kūno dalį taip velniškai skauda?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, kas yra „juoko kauliukas“? Visų pirma, tinkamesnis apibūdinimas jam tiktų „juoko nervas“.

Alkūninis nervas yra vienas iš trijų pagrindinių rankos nervų. Jis eina nuo kaklo, per visą bicepso apačią, per alkūnę, išilgai apatinio dilbio ir išsišakoja į ketvirtąjį ir penktąjį pirštus.

Per alkūnę jis eina kanalu, vadinamu kubitaliniu tuneliu, einančiu tarp žastikaulio ir alkūnkaulio galo, ir tarp dviejų dilbio raumenų. Šis tunelis yra labiausiai pažeidžiama alkūninio nervo dalis, apsaugota tik plonu odos sluoksniu, nes jis įsitvirtina tarp kaulo ir išorinės odos. Kubitalinis tunelis tampa ypač atviras, kai alkūnė susilenkia, todėl smūgis gali tiesiogiai paveikti alkūninį nervą. Tai ir yra vadinamasis „juoko kauliukas“.

Kodėl jis vadinamas „juoko kauliuku“?

Yra dvi teorijos. Virš alkūnės eina žastikaulis, o lotyniškas jo pavadinimas humerus, kas yra labai panašu į žodį humoras (lot. humor). Susitrenkę alkūnę, žmonės ieškodavo paguodos juokaudami. Arba tai gali būti tiesiog nuoroda į keistą pojūtį rankoje po smūgio.

Kodėl sutrenkus „juoko kauliuką“ taip velniškai skauda?

Mūsų kūnai puikiai slepia nervus už raumenų ir kaulų, apsaugodami juos nuo smūgių, galinčių pažeisti nervą ir palikti nedarbingus raumenis. Ši apsaugos sistema tikrai nėra patikima – jei ištiesiate ranką, peties priekyje atsiskleidžia krūva nervų, vadinamų brachialiniu rezginiu, ir kai kurie kovos menai tai naudoja kaip silpnumo tašką kovoje. Tačiau dažniausiai dėl patikimos evoliucijos galime išvengti smūgių į nervų grupes.

 

Nelaimingomis aplinkybėmis atviras alkūninis nervas gali būti paveiktas tiesiogiai. Smogus tiesiogiai, lengvai prispaudžiamas alkūninis nervas, tuomet laikinai neleidžiama smegenims perduoti signalų rankos raumenims, sukuriant tą tirpimo, nejautrumo pojūtį visame dilbyje. Kartu su nervinių signalų stoka, jaučiate skausmą ne tik pažeidimo vietoje, bet ir dilbyje bei plaštakoje. Vienintelis patogumas yra tai, kad skausmas išnyks maždaug po 30 sekundžių ir nebus padaryta jokia ilgalaikė žala.

 

Tačiau jei skausmas išlieka ir neatrodo susijęs su sužalojimu, galite turėti alkūninį (kubitalinį) tunelinį sindromą. Kai nervo spaudimas tampa toks stiprus, jog kenkia nervo veiklai alkūnėje, dilbyje, plaštakoje ir/ar pirštuose, gali būti juntamas nejautrumas, tirpimas ir skausmas. Ir jeigu tokie pojūčiai ilgalaikiai, kreipkitės į gydytoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()