Elonas Muskas prieš ketverius metus į kosmosą išskraidino savo asmeninį „Tesla“ rodsterį – kur jis dabar? (Foto, Video)  (1)

Prieš ketverius metus galingiausia pasaulyje veikianti „SpaceX“ raketa „Falcon Heavy“ pirmą kartą startavo iš Floridos ir išskrido į kosmosą gabendama asmeninį Elono Musko „Tesla“ rodsterį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyšninės raudonos spalvos sportinis automobilis, kuriame sėdi skafandrą vilkintis manekenas, pravarde „Starman“, vis dar skrieja kosmose, vienišu, pailgu orbitiniu keliu aplink Saulę, retkarčiais priartėdamas prie kosminių kūnų.

Automobilis nėra skirtas kažkokiam moksliniam eksperimentui. Tai buvo bandomasis raketos paleidimas, todėl „SpaceX“ prireikė kažkokio naudingojo krovinio – ir Muskas anksčiau sakė, kad nori, kad tai būtų „kvailiausias dalykas, kokį tik galime įsivaizduoti“. Taigi jis pasirinko savo prabangų „Tesla“ rodsterį.

Pirmadienį rodsteris buvo apie 376,5 milijonų km nuo Žemės ir apie 322 milijonų km nuo Marso ir skriejo vienišoje kosminėje erdvėje, teigiama stebėjimo svetainėje whereisroadster.com, kuri naudoja NASA duomenis, kad galėtų stebėti automobilį.

 

Daugiau nei tikėtina, kad rodsteris tebėra vientisas, teigia Harvardo Smitsono astrofizikos centro astronomas Jonathanas McDowellas, tačiau greičiausiai jį aplamdė kai kurie meteoroidai per jo žygį kosmosu.

Per pastaruosius ketverius metus rodsteris nukeliavo beveik 3,2 milijardus km ir įveikė apie 2,6 ratų aplink Saulę, daugiausia per nevaisingą tuščią vakuumą, rašoma svetainėje.

Tačiau kartais jis gana arti priartėjo prie kitų dangaus objektų. 2020 m. transporto priemonė pirmą kartą artimai priartėjo prie Marso, praskriedama per 8 milijonus km nuo planetos – arba maždaug 20 kartų didesnį atstumą nei yra tarp Žemės ir Mėnulio.

 

NASA duomenimis, rodsteris greičiausiai praskris šalia kitos planetos tik 2035 m., kai jis vėl praskries pro Marsą. Tada 2047 m. ir 2050 m. jis prartės du kartus per keletą milijonų km nuo Žemės.

Viename akademiniame straipsnyje buvo apskaičiuota, kad tikimybė, kad automobilis susidurs su Žeme per ateinančius 15 milijonų metų, yra apie 22%. Tikimybė, kad jis atsitrenks į Venerą arba Saulę, yra 12%.

Tai nėra labai didelė tikimybė, sakė Toronto universiteto astrofizikos profesorius Hanno Reinas, vienas iš šio straipsnio autorių.

 

Dėl sudėtingų ir nenuspėjamų kelionių per kosmosą sunku tiksliai numatyti, kokiu keliu pasuks „Tesla“. Reinas teigė, kad kadangi rodsterio trajektorijos tyrimas nėra labai vertingas, astronomai nėra per daug suinteresuoti nukreipti savo galingus teleskopus jo kryptimi, kad surinktų daugiau duomenų. Paskutinį kartą rodsteris buvo pastebėtas 2018 m. kovą, praėjus maždaug mėnesiui po jo paleidimo.

Galutinis rodsterio likimas greičiausiai nebus žinomas daugelį milijonų metų. Tačiau savo ruožtu 2018 metais Muskas sakė tikintis, kad žmonės jau bus įkūrę gyvenvietes kitose Saulės sistemos planetose, o Musko „palikuonys galės nutempti rodsterį atgal į muziejų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(46)
(0)
(46)

Komentarai (1)