Viso pasaulio dėmesį atkreipusi detalė – ar tai atominės elektrinės kaminai, esantys visai šalia Pekino olimpinių žaidynių tramplino? (Foto, Video)  ()

Žiemos olimpiečiai yra įpratę atlikti savo baimę keliančius žygdarbius įspūdingų snieguotų kalnų fone. Tačiau Pekino „Big Air Shougang“ olimpinių žaidynių vieta atkreipia dėmesį dėl savo daug įdomesnės miesto aplinkos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Big Air Shougang“ komplekse vyksta akrobratinio slidinėjimo varžybos (big air). Už slidininkų, besileidžiančių nuo 60 metrų aukščio rampos, stovi krosnys, aukšti fabrikų kaminai ir aušinimo bokštai buvusios plieno liejyklos vietoje, kuri dešimtmečius prisidėjo prie liūdnai pagarsėjuo Kinijos sostinės smogo.

1919 m. įkurta liejykla nustojo veikti daugiau nei prieš 15 metų, nes prieš 2008 m. vasaros olimpines žaidynes sostinėje buvo stengiamasi išvalyti orą.

Dėl to miesto centre liko didelė apleista pramoninė zona, laukianti savo regeneracijos. Dizaino įmonė ARUP, pavertė šią vietą triukšmingu turizmo ir meno parodų centru, 2013 m. joje netgi vyko elektroninės muzikos festivalis.

 

Surūdijusios, senstančios liejyklos liekanos niekada nebuvo nugriautos – net dėl 2022 m. žiemos olimpinių žaidynių. Vietoj to, senoji liejykla buvo įtraukta į „Big Air Shougang“ dizainą. Ant vieno iš aušinimo bokštų netgi yra nupieštas žaidynių logotipas.

Neįprasta „Big Air Shougang“ aplinka, o ypač į atominės elektrinės panašūs aušinimo bokštai, patraukė socialinės žiniasklaidos vartotojų dėmesį. Kai kurie „Twitter“ naudotojai svarstė, ar tai gali būti atominė elektrinė.

„Shougang Big Air“ yra pirmoji pasaulyje nuolatinė big air sporto erdvė, skirta ilgalaikiam naudojimui.

 

Pasak ARUP, Pekino vyriausybė šią buvusią pramonės zoną vadina „žaliąja ir ekologine demonstravimo zona“, kurią būtų galima išplėsti kitose šalies dalyse.

Nors vietovės atgaivinimo projektas yra geras pavyzdys, kaip pakeisti senstančią infrastruktūrą, gamyklos uždarymas nebūtinai buvo „žaliasis“ sprendimas, nes operacijos ir su plieno gamyba susiję šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimai iš tikrųjų buvo perkelti į kitas šalies dalis.

Remiantis ARUP, 2005 m. visa gamykla, kuri priklauso valstybinei plieno bendrovei „Shougang Group“, buvo perkelta į Caofeidianą gretimoje Hebei provincijoje.

Sprendimas perkelti gamyklą buvo Pekino vyriausybės ekonomikos restruktūrizavimo ir taršos kontrolės iniciatyvų dalis.

Kinija yra didžiausia pasaulyje šiltnamio efektą sukeliančių dujų, skatinančių klimato krizę, išmetėja – šalis išmeta daugiau nei ketvirtadalį viso pasaulio metinių išmetamųjų teršalų kiekio.

„Big Air“ nėra pirmasis Pekino žaidimų elementas, keliantis klausimų dėl žaidimų aplinkosaugos savybių. Žaidynėse naudojamas dirbtinis sniegas gaminamas naudojant didelius vandens ir elektros kiekius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(4)
(8)

Komentarai ()