Tas šiltas, malonus ir mielas jausmas po sekso - kas yra pošvytis ir kuo jis svarbus poroms?  ()

Seksas yra gerai. Bet labai gerai ir po sekso.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po seksualinės stimuliacijos jaučiamas šiltas, malonus jausmas, kartais vadinamas pošvyčiu ar žara (afterglow) tikrai yra pažįstamas tiems, kurie palaiko gerus romantinius santykius. Nurimus hormonų audroms ateina ramybė, kuri yra savaip maloni. Ir, pasirodo, labai svarbi.

2017 metais mokslininkai publikavo įdomų tyrimą, kuriame dalyvavo gausybė neseniai susituokusių porų. 14 dienų jos registravo savo seksualinę veiklą ir pasitenkinimą santykiais. Vėliau tyrimas buvo kartojamas, bet duomenys buvo renkami 4-6 mėnesius.

Mokslininkai pastebėjo, kad po sekso jaučiamas pasitenkinimas kartais trunka ir 48 valandas. Stipresnį pasitenkinimą jaučiančios poros buvo laimingesnės ir dėl savo santykių. Mokslininkai pastebėjo, kad stipresnį seksualinį pošvytį jaučiančios poros buvo labiau patenkintos savo santuoka ir šis poveikis buvo ilgalaikis - tęsėsi ilgiau nei tas šiltas malonus jausmas.

Mokslininkai mano, kad tai - kognityvinis mechanizmas, panaudojantis seksualines patirtis romantiniams santykiams stiprinti. Žmonės, kurie jaučia tą laimę po sekso, yra labiau patenkinti savo pora. Bet kas apskritai yra šis jausmas?

 

Na, jei manėte, kad gulėjimas greta yra labai romantiška ir tas jausmas yra tikroji meilė, tai biologija norėtų užpilti šiek tiek faktų ant tos ugnies. Tiksliau, spermos.

Tas pošvytis tęsiasi maždaug tiek laiko, kiek:

  • spermos lygis vyro organizme sugrįžta į buvusį lygį;
  • sperma lieka gyvybinga moters kūne;
  • ką tik susituokę žmonės pabūna be sekso.

Taigi, tikėtina, kad visa tai yra biologinis mechanizmas, kuris skatina psichologinius pokyčius, o ne atvirkščiai.

(18)
(3)
(15)

Komentarai ()